«Els polítics han cedit a les pressions de les empreses»
La massificació eòlica que es produirà a la Terra Alta, amb 180 molins ja autoritzats, ha estat possible per la «falta de planificació»
L’anunci de Red Eléctrica Española (REE) que preveu retallar la capacitat eòlica de la xarxa ha deixat més o menys indiferents els pobles de la Terra Alta, una comarca on ja hi ha autoritzats 180 molins i una línia d’alta tensió de 39 quilòmetres. Només la plataforma ha lamentat que la mesura no s’hagués produït abans, per evitar la massificació eòlica.
-Creieu que la retallada servirà per posar més racionalitat?
-«El que fa falta és revisar a fons quin és el model, perquè no hi ha cap tipus de planificació. La moratòria promesa pel tripartit no s’ha aplicat, i això ha estat un error descomunal, tenint en compte que han proliferat els projectes a la Terra Alta, a la Conca de Barberà, a l’Anoia, davant del delta de l’Ebre...»
-Qui és el culpable d’aquesta situació?
-«Les empreses tenen una força molt gran, però els principals culpables han estat els departaments d’Indústria i de Medi Ambient. Els polítics han cedit a les pressions de les promotores eòliques, i sobretot des que van unir-se. L’únic que els ha importat ha estat afavorir els interessos privats d’unes empreses que no tenen una visió sincera de la sostenibilitat, sinó que només volen aspirar a unes subvencions i fer un negoci ràpid.»
-Com valoreu la posició que han adoptat els grans grups ecologistes?
-«Ecologistes en Acció i Greenpeace, organització a la qual he pertangut durant 20 anys, han tingut una miopia absoluta. No es pot tenir una visió global de l’ecologisme mentre s’estan destruint les serralades de territoris molt sensibles, amb moltes espècies amenaçades, com l’àguila cuabarrada.»
-A la Terra Alta s’han salvat les muntanyes, però tots els projectes s’han anant concentrant a l’altiplà, i de quina manera...
-«La falta de planificació ha fet que els diferents projectes s’anessin autoritzant. Però 40 quilòmetres de molins és una salvatjada, sobretot perquè no s’han estudiat a fons les afectacions sobre el medi natural, l’agricultura i l’emergent turisme rural.»
El Punt (18-Juny-2006)
...
Aquesta entrevista s'ha publicat avui encarada amb una altra al president d'Eoliccat, la patronal eòlica catalana, Ramon Carbonell. Us recomano que llegiu també aquesta altra entrevista al que també és president d' Aerta, clicant aquí mateix.
18 de juny del 2006
Entrevista a Marisa Aguinaga, portaveu de la plataforma de la Terra Alta
2 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Miopia és ignorar els impactes globals i locals del model energètic, alhora que la necessitat del canvi, i també remarcar de manera continuada només els impactes locals dels parcs eòlics.
ResponEliminaD'aquesta manera contribueix a mantenir a la societat en la ignorància de la problemàtica de fons del consum de l'energia que és, justament, la que fa necessari l'aprofitament de l'energia eòlica.
El model energètic vigent, basat en combustibles fòssils i energia nuclear, provoca impactes globals (canvi climàtic, contaminació radioactiva, pluja àcida, abocaments en massa de combustible per accidents o per rutines de manteniment, alliberament de substàncies tòxiques que acaben afectant als organismes vius, etc.
Aquests impactes globals tenen una forta incidència local. A més a més resulta que la majoria d'aquests impactes són difícils de percebre i de quantificar. Les dades que provenen dels estudis científics d'aquests són les que indiquen que cal abordar amb urgència la substitució del model energètic vigent.
Per contra, l'aprofitament de l'energia eòlica només provoca impactes locals, impactes que són fàcilment perceptibles i quantificables, impactes que -precisament per això- són fàcils de denunciar, però que es poden corregir i també, i això és important, que són insignificants en comparació amb els impactes globals.
Per a aprendre'n més: http://www.ecologistesenaccio.cat/temes/energalt/eolica/eolica.htm
Per a la Susana Abella, directament de la nostra pàgina web:
ResponEliminahttp://www.ecologistesenaccio.cat/diverses/coses/energia.htm
TRANSPORT:
1.- Fer servir al mínim el cotxe; si és inevitable, aparcar-lo a les rodalies de la ciutat i desplaçar-te amb transport públic pel seu interior.
2.- Reclamar zones lliures de cotxes a la teva ciutat o poble.
3.- Oposar-te a projectes d'ampliació de carreteres o construcció de més infrastructures de circulació ràpida.
REFRIGERACIÓ I CALEFACCIÓ:
1.- Gradua la intensitat dels aparells de manera racional. Evita el funcionament ininterromput dels sistemes. Desactiva els sistemes de funcionament "en espera" dels electrodomèstics.
2.- Evita l'aire acondicionat com a sistema de refrigeració/calefacció, tant pel medi ambient com per la teva salut.
3.- Evita la trampa del "tot elèctric", amb l'actual sistema energètic això significa incrementar els residus nuclears i fòssils, amb totes les conseqüències negatives imaginables.
4.- Informa't sobre la potència i el consum dels electrodomèstics abans de comprar-los.
IL·LUMINACIÓ:
1.- Apaga sempre totes les llums innecesàries.
2.- Substitueix totes les bombetes de casa per làmpares de baix consum.
ENTRETENIMENT I COMUNICACIÓ:
1.- Evita al màxim l'ús de telèfons mòbils, pel medi ambient i per la teva salut.
2.- L'oferta de sistemes d'entreteniment bassats en consum energètic és aclaparadora. Intenta resistir el bombardeig publicitari i reflexionar abans de escollir el teu entreteniment.
3.- Recorda: no es tracta de viure com a un/una eremita. Es tracta de que el consum estigui al servei de la persona, no la persona al servei del consum.
SOBRE L'ESTALVI I EFICIENCIA EN L´ÚS DE LA ENERGIA DOMÈSTICA
POTS DESCARREGAR UN EXEMPLAR DE LA GUIA D'ESTALVI ENERGÈTIC EN FORMAT PDF (1029 Kb) DE L'ADREÇA http://www.bcn.es/agenda21/A21_text/guies/estalvi_energetic.pdf
(continuarà, ...)