He preferit esperar-me uns dies i deixar que es gelin les meues impressions sobre la trobada de blocaires ebrencs, amb l'objectiu de fer reflexions més serenes al voltant de l'Ebrebloc. I com que el millor és començar sempre pel principi, he pensat que estaria bé parlar-vos de l'escenari principal de la jornada: la nova biblioteca Marcel·lí Domingo. Vam triar aquest equipament perquè d'alguna manera volíem "estrenar-lo", i fer que la gent que vingués a l'Ebrebloc també entrés al nucli antic. La biblioteca és un edifici modern, d'aquells que fan goig i donen una imatge positiva de Tortosa, en el sentit que la recuperació del nucli històric i la conservació de les restes arqueològiques també és possible. A més, la biblio té una gran sala polivalent, que permet fer xerrades i jornades com l'Ebrebloc, i sabíem que té connexió a internet (indispensable per organitzar un esdeveniment relacionat amb les noves tecnologies). Tot i que finalment vam haver de llançar un cable fins a la sala, perquè els connectors estaven inutilizats, és molt positiu que la nova biblioteca siga també un lloc d'accés públic a internet. Però el que vull dir és que les biblioteques modernes ja tenen xarxa wifi, que permeten l'accés a internet sense cables. La biblioteca de Tortosa va projectar-se fa gairebé 10 anys, per una ciutat amb 30.000 habitants i en què la internet sense cables als espais públics potser ens semblava de ciència ficció... Ara som gairebé 40.000 habitants, i només un any després d'obrir les portes, la biblioteca també haurà d'ampliar el personal, perquè l'èxit del nou equipament ha desbordat les previsions. Només espero que l'Ajuntament, i especialment el nou consistori que surti de les eleccions del 27 de maig, continuï apostant per la millora dels serveis de la biblioteca pública, que han d'anar més enllà del préstec de llibres, discos i DVDs. Finalment, també voldria agrair un altre cop la col·laboració de la seua directora, Irene Prades, en l'organització de l'Ebrebloc.
Per cert, la foto que il·lustra aquesta entrada és de Daniel Gil, que ha penjat un àlbum al seu bloc amb diferents imatges de les obres de la biblioteca.
8 de febrer del 2007
El que penso de la nova biblioteca (primera reflexió de l'Ebrebloc)
11 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Gustau,
ResponEliminacompletament d'acord!! L'has clavat! Cal una aposta decidida i contundent de l'Ajuntament vers la Biblioteca, com a equipament cultural i social de primeríssim ordre. I aquesta aposta ha de ser encara més ferma quan, com bé dius, els estàndards de fa 10 anys no eren els que són ara... i sobretot, no hi havia xarxa wi-fi. No obstant, tinc entès que la Irene ja està demanant insistentment el wi-fi. I dins d'aquesta aposta, inclouria potser l'elaboració d'un pla de biblioteques de la ciutat, com ja vaig anotar en un article del blog.
Si, esta molt bé el que has dit. Però el lloc d'estudi es totalment insuficient, a les èpoques d'examens universitaris nos s'hi cap
ResponEliminano s'hi cap i té un horari limitat. caldria que en èpoques d'exàmens la biblioteca tingués un millor horari, anar durant les vacances a estudiar i trobar-la tancada alguns matins o oberta massa poques hores... donava ganes de tornar cap a barcelona a estudiar per als exàmens. espero que ho puguen solucionar en poc temps, si tinguessen més recursos segurament ho podrien fer.
ResponEliminaBé, ara segur que creo polèmica, però: senyores, senyors... les biblioteques públiques NO, NO, NO són llocs per anar a estudiar. D'acord que assumeixen aquesta (i moltes altres funcions), però no confonguem les coses. Tingue-m'ho clar: per estudiar hi ha altres espais: biblioteques universitàries, sales d'estudi, etc... I si, és clar, hauria d'estar oberta més hores, matí i tarda tots els dies... però per això cal més personal, i qui ha de dotar-la del personal bibliotecari suficient no és altre que l'Ajuntament.
ResponEliminaHe vist amb tristesa que per falta de personal, los llibres, sobretot los més antics i de temàtica local, estaven completament desprotegits.
ResponEliminaQuant de temps pensar continuar este abandó de la nostra biblioteca?
La biblioteca hauria d'estar oberta al menys tots los matins, però amb la falta de personal, això és impossible.
Tan sols s'han preocupat de posar-li lo nom: Marcelino Domingo i després " si te he visto no me acuerdo"
bé, que la Biblioteca no és també per a estudiar és la primera vegada que ho sento dir. En tot cas, penso que a Tortosa hi ha poques alternatives si no hi ha Biblioteca i que per tant és una funció que ha d'assumir o que pensava que ja es tenia clar que assumia.
ResponEliminaTinc claríssim que la culpa de l'horari no és de la gent que hi treballa, sinó de l'ajuntament que no hi destina suficients recursos.
Entre les funcions d'una biblioteca pública no hi és el de lloc d'estudi; en qualsevol manual de biblioteconomia ho trobaràs. Una altra cosa ben diferent és que la biblioteca pública assumeixi unes determinades funcions per falta d'altres equipaments o senzillament perquè no hi ha altres alternatives. En moltes altres biblioteques públiques hi ha sales d'estudi separades i aïllades de la resta de les sales de l'edifici. No us heu preguntat mai per què?
ResponEliminaTot i que la biblioteca municipal és un lloc a on s'hi pot anar a estudiar, el lloc que els universitaris hauríen de tindre per fer-ho és una biblioteca universitària, no trobeu? aleshores seria lògic demanar una ampliació d'horari en época d'exàmens, ja que es faria pensant en el seu usuari habitual. Suposo que la URV ja ho ha previst en el nou campus... :D
ResponEliminaEn el cas de la biblioteca municipal, crec que és més imnportant valorar altres qüestions, com la capacitat de les sales de lectura, els préstecs, la xarxa, etc.
Estic d'acord amb tu, Jacme: el lloc que haurien de tenir els universitaris per estudiar és la biblioteca de la seva universitat/facultat... I si, d'acord, a la biblioteca pública s'hi pot anar a estudiar, si, i tant! Clar que no et diran res... Però no és el lloc. A cada espai la seva funció. Si el que es volen són simples sales d'estudi creieu que es construirien els edificis de biblioteques públiques que es fan avui dia? Sigueu realistes!
ResponEliminaI també coincideixo amb tu en què l'important de valorar en una biblioteca no és quanta gent bé a "escalfar la cadira i a empollar-se els apunts i no fer ús dels serveis de la biblioteca", sinó la quantitat de préstecs, els usuaris del servei d'internet, els assistents a les activitats, l'ús del fons, etc...
PD: Trobo fantàstic aquest debat obert al voltant de la biblioteca!!! :-D
Bé, no puc menys que alegrar-me de que hi hage una biblioteca amb més funcionalitat a Tortosa.
ResponEliminaI vull valorar l'hemeroteca amb gran quantitat de revistes de tot arreu.
Lo del sensefils, pos clar que manca!
I, al meu parer, lo ser racó d'estudi, és un orgull per qualsevol biblioteca. I lo no programar espais d'estudi, coneixent la societat com estem, és una mancança social menystinguda.
Llàstima que l'economia sigue qui dificulte esta mena d'espais, tan necessaris.
Sempre he cregut en la dimensió social de les biblioteques.
Se que els responsables aniran dotant de més i més possibilitats i recursos per acomplir la seva missió.
I les encoratjo a fer-ho sense vacil·lacions.
Alegrem-nos tots de que s'obren espais d'aquest tipus!
per cert, un record supercarinyòs per l'antiga biblioteca.
ResponEliminamolt més humana que esta i de la qual m'he enriquit amb escreix!