27 d’abril del 2007

El Camp i l'Ebre ja fan política 2.0

Els candidats de la demarcació de Tarragona desembarquen de ple a la blocosfera, més vertebrada a les Terres de l'Ebre

Els alcaldables del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre estan començant a aprofitar les eines que té internet per fer arribar els seus missatges als ciutadans. De la mateixa manera que fa quatre anys no podia haver-hi cap partit sense pàgina web, ara és un fet assumit que no pot haver-hi un candidat sense bloc. Els diaris personals permeten una relació més directa entre candidats i internautes, i també han facilitat que la discussió política puga continuar més enllà dels àmbits habituals, com els ajuntaments, la propaganda política tradicional i la premsa local i comarcal. Amb tot, el fenomen presenta algunes diferències als dos territoris de la demarcació, ja que l'Ebre té una blocosfera més vertebrada i social, en què els candidats s'han integrat de manera natural.

Els blocs seran un dels camps de batalla de la campanya de les eleccions municipals a Tortosa. Així, l'alcalde i candidat socialista a la reelecció, Joan Sabaté, va ser un dels primers polítics ebrencs que va tenir un bloc a internet, tot i que ho va fer dintre de la blocosfera del PSC, durant la seua etapa anterior com a diputat al Parlament. Sabaté ha continuat la seua activitat blocaire, i en els últims dies ha reactivat el seu diari personal a internet (www.joansabate.com), coincidint amb la precampanya. «Reconec que el tinc una mica inactiu, però per mi sempre és un plaer escriure i llegir», va afirmar Sabaté, que assegura que «cada dia té coses per comentar».

El seu principal rival polític, Ferran Bel (CiU), també valora la utilitat que tenen els blocs, però especialment al marge dels períodes electorals, ja que sobretot permeten expressar l'opinió dels polítics sobre altres qüestions d'interès. El bloc de Bel és un dels primers blocs polítics de Tortosa, i es pot visitar a l'adreça www.ferranbel.blogspot.com. «Si ja costa mantenir-lo actualitzat, durant la campanya els polítics encara tenim menys temps per renovar el bloc amb temes que pugin ser interessants per als altres blocaires», va concloure Bel. Tot i així, tant Sabaté com Bel han inclòs les adreces dels seus blocs a la seua publicitat preelectoral. En aquest sentit, l'aparició dels blocs polítics ha propiciat que els ciutadans tinguin un accés més directe a la informació que generen els partits i els candidats, sense el filtre que representen els mitjans de comunicació tradicionals. Un fet que destaca el candidat d'ERC a Tortosa, Ricard Forés. «Aquestes seran les eleccions en què els blocs polítics tindran un paper més important», va pronosticar Forés, que ha aprofitat el seu bloc (http://blocs.mesvilaweb.cat/ricardfores) per donar-se a conèixer. «En poc temps, els blocs poden fer molt de mal als mitjans tradicionals, perquè accedir-hi és molt còmode i no tens intermediaris», va afegir-hi. De fet, moltes vegades el disseny dels blocs recorda l'aspecte dels mitjans convencionals, tot i que el seu valor afegit és que faciliten la relació amb altres candidats o simpatitzants que també tenen bloc. Segons el candidat d'ICV, Jaume Forcadell (www.jaumeforcadell.blogspot.com), el més atractiu dels blocs és la immediatesa amb què els ciutadans poden fer arribar les seues opinions als polítics. «Però no puc amagar una certa decepció, per la falta de debat i també per les crítiques i les desqualificacions que generen algun dels comentaris», va lamentar Forcadell.

>Els comentaris anònims

Un dels problemes que planteja l'ús i l'expansió dels blocs és la gestió dels comentaris que els lectors poden publicar als webs de manera automàtica, sense haver de recórrer al correu electrònic, per valorar cadascun dels articles escrits pels autors. Alguns blocaires permeten els comentaris anònims, mentre que altres prefereixen limitar la participació només als usuaris registrats, ja que en alguns moments el debat polític es transforma en atacs personals i en insults. El socialista Joan Sabaté compara la situació amb les pintades que abans es feien a les parets, les trucades anònimes o els fulls de contingut polític. Però prefereix que no es limiti la llibertat d'expressió, tot i que el seu bloc no accepta comentaris anònims. «Si alguna persona ha de deixar de fer un comentari interessant pel fet de no voler-se identificar, prefereixo que el faci en forma d'anònim», diu Jaume Forcadell (ICV), que també ha limitat les opinions a usuaris registrats. El convergent Ferran Bel també ha optat per aquesta política, i només Ricard Forés (ERC) admet anònims.

> Les Municipals 2007

La blocosfera de les Terres de l'Ebre té diferents recursos per seguir l'actualitat política i les propostes electorals dels candidats. Així, els diputats de CiU, Xavier Pallarès i Francesc Sancho, van posar en marxa el bloc Ebrediputats (www.ebrediputats.blogspot.com), que inclou un complet directori de blocs. L'encarregat de dissenyar Ebrediputats va ser el deltebrenc Robert Bellaubí, que també té bloc propi, www.bellaubi.blogspot.com. Un altre espai per conèixer els diferents blocs polítics és Ebresfera (www.ebresfera.blogspot.com), que pretén ser un recull minuciós de tota la blocosfera del territori. Però la proposta més recent és el bloc Les Municipals 2007 a l'Ebre, que es pot visitar a l'adreça www.municipalsebre2007.wordpress.com. El bloc és una idea de l'informàtic ampostí Manel Zaera, que ha ofert a tots els partits la possibilitat de participar en un web cooperatiu, per donar a conèixer les llistes i les propostes de tots els candidats.

El Punt (27-Abril-2007)

2 comentaris:

  1. i ara la gran pregunta: igual que passava abans quan els polítics publicaven un llibre, ¿també tenen ara un negre que els hi escriu?

    ResponElimina
  2. Forcadell as de se mes inteligente te lo digo en castellano para que te enteres,be as de justificar els dines que paga ICV per no fe res, pero sempre et queda "la Caixa" Parlem.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta