L'aigua també va centrar el debat al ple de l'Ajuntament de Tortosa ahir al vespre: per la iniciativa popular de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) per garantir l'aplicació del cabal mediambiental per al riu, i per l'aprovació d'una moció que reclamava la modificació de la llei d'urbanisme de Catalunya en tot allò referent a la inundabilitat. De fet, cal tenir en compte que Tortosa ha hagut de deixar en suspens els quatre plans parcials que vertebren el creixement previst en el nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM), fins que no estiga redactat el pla d'emergències. La mesura afecta 4.400 habitatges projectats a les quatre hortes. La moció d'alcaldia, que es va consensuar en la junta de portaveus, insta la Generalitat a modificar la llei d'urbanisme, així com a redactar un altre estudi sobre la inundabilitat de Catalunya, tenint en compte la situació diferenciada dels règims hidràulics de les conques internes i de la conca de l'Ebre. La llei d'urbanisme prohibeix expressament la construcció en zones inundables, però en cap cas regula com avaluar les riuades en un període de retorn de 500 anys, i no té en compte el règim hidrogràfic de l'Ebre. Així, la moció recorda la influència positiva i la capacitat de laminació d'avingudes que sobre el tram inferior del riu ha tingut el sistema d'embassaments construït en els darrers cinquanta anys en tota la conca, i molt particularment, el conjunt Mequinensa-Riba-roja-Flix». «Aquesta situació provoca que a les poblacions riberenques de les Terres de l'Ebre se'ls estigui aplicant una exigència d'inundabilitat molt estricta», conclou la moció.
Per la seua banda, la moció de la PDE demanava el ple suport a les conclusions de la comissió per la sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, que el 8 de març va aprovar la proposta de cabal mediambiental que s'hauria d'incorporar al pla integral del Delta i al nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre. A més, la PDE adverteix que el règim hídric s'ha d'incorporar a la planificació futura, «de manera que no es prenguin decisions que puguin fer inviable la seua implantació», en clara referència a l'autorització de nous regadius. Finalment, demana a totes les institucions públiques i privades que tinguin alguna incidència en la planificació i la gestió territorial que adoptin acords semblants, en defensa de la cohesió territorial i de la proposta de cabals.
El Punt (3-Abril-2007)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.