3 d’abril del 2007

Desembassament preventiu a l'Ebre

Retarden la campanya de navegació fluvial perquè el cabal creixerà encara més per fer lloc a l'aigua de les pluges

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i la delegació de la Generalitat a les Terres de l'Ebre van informar ahir d'un altre desembassament preventiu des del pantà de Riba-roja, que podria assolir els 1.400 metres cúbics per segon. Després de les pluges dels últims dies i de l'augment del cabal del riu, des de la Rioja fins a Aragó, les administracions van decidir fer un desembassament que servisca per fer el coixí de seguretat necessari als pantans de Mequinensa i Riba-roja. De fet, encara hi haurà prou marge abans que es puguin produir inundacions, ja que la plaça de l'Arenal de Miravet comença a negar-se a partir dels 1.600 metres cúbics per segon. Però la primera conseqüència ha estat el retard en l'inici de la campanya turística de navegació fluvial.

L'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) va informar ahir que «tant l'increment dels cabals del riu com les previsions per als pròxims dies» desaconsellen que la via navegable puga obrir-se coincidint amb les vacances de Setmana Santa. El cabal màxim que es recomana per navegar amb seguretat és d'un màxim de 500 metres cúbics per segon, una xifra que ara s'ha superat àmpliament. De fet, ahir ja van començar a baixar uns 1.400 metres cúbics per segon. Amb tot, el delegat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va explicar que encara no s'havia produït «cap afectació». Salvadó, però, va confirmar que, a causa de les pluges que hi ha hagut a la capçalera del riu, la CHE preveia «increments importants» del cabal de l'Ebre al pas per Saragossa, entre avui i demà. Per això, la CHE ha incrementat el desembassament preventiu al tram final. En aquest sentit, el delegat de la Generalitat va apuntar que, si se superen el 1.600 metres cúbics per segon, podria haver-hi «algun petit desbordament» a Miravet. Però Salvadó va dir que la riuada també té efectes positius, ja que ajudarà a reduir i controlar la població d'algues i, en conseqüència, les larves de mosca negra. A Tortosa els desbordaments es produeixen a partir dels 1.800 metres cúbics per segon.

El Punt (3-Abril-2007)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta