28 d’agost del 2007

Tortosa convocarà referèndums sobre les EMD de Bítem i Campredó a principi d'any

El govern municipal també preveu per més endavant una consulta popular sobre la descentralització als Reguers

El govern de Tortosa té previst convocar consultes populars als nuclis de població de Bítem i Campredó, amb l'objectiu d'impulsar la transformació de les pedanies en entitats municipals descentralitzades (EMD). Segons l'alcalde, Ferran Bel, els referèndums podrien convocar-se durant el primer semestre del 2008, ja que la intenció de l'equip de govern és reactivar abans les comissions mixtes, assolir acords amb totes les forces polítiques i els representants veïnals, i avançar en la redacció dels futurs convenis. En aquest sentit, Bel va remarcar que l'objectiu és que l'Ajuntament i les noves EMD puguin tenir convenis estables i aliens a la conjuntura política, que permetin «una certa autosuficiència financera». L'EMD dels Reguers es crearia més endavant.

Ferran Bel va recordar que els nuclis de població d'un municipi poden impulsar la seua transformació en EMD de dues maneres, a instàncies de l'Ajuntament o amb una recollida de signatures. L'alcalde de Tortosa va descartar la viabilitat d'aquest últim sistema, i va explicar que serà l'Ajuntament el que proposi als veïns de Bítem i Campredó la seua constitució com a noves EMD. «Convocarem les comissions mixtes de Campredó i Bítem després de l'estiu, i impulsarem un pacte entre les forces polítiques i els representants de cada poble, com va fer-se abans de crear l'EMD de Jesús», va assenyalar Bel. En aquest sentit, va afegir-hi que el consens polític serà vital perquè les consultes populars tinguin el suport necessari. «Haurem de ratificar els acords per referèndum, i després enviar el resultat i els convenis entre l'Ajuntament i les noves EMD al Departament de Governació, perquè autoritzi el procés», va dir Bel.
Segons l'alcalde, el calendari que ha dissenyat l'equip de govern comporta la convocatòria dels referèndums a Bítem i Campredó durant el primer semestre del 2008, un cop assolits els acords amb els diferents partits polítics i els representants veïnals. En el cas de Bítem i Campredó no s'esperen entrebancs importants, i només hi ha el dubte si el procés de descentralització als Reguers es farà al mateix temps o més endavant. «En el cas dels Reguers, la reivindicació és més recent i el procés ha de madurar més», va remarcar.

El Punt (28-Agost-2007)

10 comentaris:

  1. que guay estic de super bon rotllo esto va viento en popa.
    bueno gustau aixó es un monografic o un publireportatge?
    i com estem a la vora de les festes vull cantar
    el referendum,
    el referendum,
    quien lo pagarà
    pues entre todos
    pues entre todos
    y Dios dirá....

    ResponElimina
  2. Un reportatge en profunditat, el tema del dia a l'edició d'avui d'El Punt al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Ja comencem...

    El Consell Assessor del "poble" de Els Reguers, com a consequência d'una demanda formal de l'Associació de Veïns, va demanar a l'Ajuntament de Tortosa, ja fa més de dos anys, la seua constitució en EMD.

    Aquesta demanda es va aprovar per unanimitat de tots els representants polítics i totes les Entitats del nostre "poble".

    És cert que l'anterior govern de Tortosa no va dedicar a aquesta petició tota l'atenció que jo esperava. Però també és cert que el Sr. Ferran Bel ens va prometre l'any 2003 l'EMD al poble dels Reguers, promesa que va reiterar també el passat mes de maig. És més, en una conversa personal que vàrem tenir el passat mes de juliol, em va assegurar que Els Reguers es constituiria en una EMD si natros ho volíem.

    Ara, quan escolto o veig als diaris notícies com aquesta, en que sembla que Els Reguers és una pedania de segon ordre, o al menys considero no se'ns tracta com a Bítem i Campredó, començo a no veure les coses gens clares....

    Espero que CiU no torni a caure en els errors de l'era Beguer/Curto, quan aquesta formació era visceralment contrària a la constitució d'EMD's a cap pedania diferent a Jesús.

    Ara des d'aquest bloc i més tard d'una manera formal, demano al Sr. Ferran Bel i al seu equip de govern que la "negociació" amb el nostre poble, Els Reguers, es porti a terme en temps i forma de la mateixa manera que amb Bítem i Campredó.

    Crec que ens ho mereixem.

    Salutacions,

    Angel Tafalla Grau

    ResponElimina
  5. Als referèndums hi hauria d'haver 3 opcions:

    Seguir igual
    EMD
    Independència.

    Ara bé, per a fer segons quines animalades ... no val la pena fer res.
    No només cal un somni interessat. Calen ganes de col·laborar en que el teu poble/cosa rara/barri tingue harmonia, caliu i dignitat.
    Ànims! Los polítics això sempre ho posen difícil. Quan no son cacics, son negats.

    ResponElimina
  6. Que Tortosa, tradicionalment, ha tingut uns cacics que ens han portat a la negra situació que ens trobem, no es pot negar. Però tampoc es pot negar que el poble pla i llis es mereix tot això i més donats certs comportaments.
    Aquí ho fem tot a l'inrevés d'altres indrets més pròspers i bon exemple el tenim amb Madrid o Barcelona que s'han fet grans amb serveis, amb economia, amb grans infrastructures, amb grans inversions, etc. a base d'absorbir els pobles dels seus voltants. Nosaltres ho hem fet al contrari, separant barris i pedaníes fent que siguem un poblet de mala mort malgrat que numèricament siguem un poble tan gran com ho pugui ser qualsevol altre i per tant ni amb comunicacions, ni en temes universitaris, ni en representativitat, etc. podrem mai competir amb altres indrets.
    Clar que m'oblidava de dir que a les tribus africanes, de vegades els importa més lluitar entre elles per tenir uns explotadors locals, que lluitar contra els colonialistes veritables explotadors d'elles mateixes. No se si m'explico...

    ResponElimina
  7. Pepe, quins pobles ha absorvit Barcelona? Gracia i Sans?. Sembla logic no?; perque, que jo sapiga, L'Hospitalet continua sent municipi independent.
    No entenc massa be si el que t'agradaria es que, encara avui dia, Deltebre, Sant Jaume i l'Aldea fosin municipi de Tortosa o nomes et refereixes als pobles actuals del Municipi.

    ResponElimina
  8. Pepe, o no t'has explicat prou bé o no he estat capaç d'entendre tot el que volies dir.

    És que consideres tercermundistes als que vivim a les pedanies ?.

    O consideres que ens mereixem tot el que tenim o hem tingut fins ara, com a consequència de voler gaudir de la nostra identitat com a "pobles" diferenciats de la pròpia ciutat ?.

    Per cert, i parlant de cacics o explotadors, si n'hem de tenir, preferim poder elegir-los natros mateixos que no pas ens siguin "imposats" des de "la capital".

    Mario, ara no és el moment de parlar d'independència. La llei actual no ho permet, potser en altres èpoques ...

    Pots estar segur que per a fer "altres animalades", com tú dius, no ens trobaran.

    Salutacions a tots dos.

    ResponElimina
  9. Pedani, tu dius que no és moment de parlar d'independència. Per parlar .... penso que sempre és moment.
    I, assabentem-nos tots, igual que nuclis com Camarles, degut al factor distància principalment, s'han fet independents, Jesús, amb més de 3000 habitants, també ho podria ser, al igual que va fer Roquetes fa molts més anys. I, aprofito, l'altre, Camp-redó. Vinallop, Bitem i Reguers serien la "second wave".
    I és que com la mare és tonta pos los fills, o replegats, s'han d'espavilar.
    I és que la mare, abundant, ara mateix, i des de fa temps, és una mica menys que tonta.
    Als successius ajuntaments democràtics tortosins, les pedanies representen, son, pur esclavatge.
    Com, per exemple, amb el cas de Jesús on la seva històrica tendència catolicista-conservadora, massa monges i capellans per la vora, ha fet de mamella a PP i, sobre tot, a CiU. I clar, decissiu a l'ajuntament de Tortosa. Esclaus de CiU.
    Per això, i altres coses, Jesús no és independent, que ja li tocaria d'una vegada que estan sempre en quadro de tot.
    Campredó ... deixem-ho correr que espanta a tots, a tots, perdre lo polígon (BASE es tornaria boja). Aquí és la pasta, la puta pasta.
    Que?
    No és pur caciquisme?
    No és pura abstrusitat convenient?
    Au!
    Poseu Duracel!
    I a ser caps i no cues.

    AVIS: Metropolitortosa no surt ni als títols de crèdit de Smalville.

    O ara, o vindran los aliens urbanitzaires i bona nit i tapat suburbi!

    ResponElimina
  10. Estava segur que no s'entendria el meu missatge u opinió. Menys mal que un de tots ha dit lo que realment esperen moltes de les persones "independentistes". No importa ser esclaus a les ordres d'un cacic, lo que importa és que el cacic existeixi i si pot ser que ho sigui ell mateix.
    Tan difícil és pensar que la unió fa la força?
    No tracto de dir que les pedaníes siguin tercermundistes, ben al contrari, vull dir que les pedanies han d'estar mes representades en el govern de la Ciutat, que tinguin més pes decisori i sobretot que aportin una visió més democràtica al conjunt de la ciutadania. Per a mi, un lladre ho és tan si viu a una gran ciutat com si viu a una aldea remotíssima.
    Respecte de les comparacions amb l'Aldea, la Cava, etc. no tenen cap sentit si pensem en lo que seria la nostra ciutat si Roquetes formés part del mateix municipi i consti que a mi no m'importaria que es digués que Tortosa és un barri de Roquetes i que jo soc roquetenc. Lo més important esta en el pes politic economic, social, cultural, etc que podria emanar d'una gran urb comparada amb un conjunt de petits nuclis que de fet estan condemnats a caminar junts tan si es vol com si no. I per favor, recordeu que Jesús ja va aconseguir la independència de Tortosa i no es va saber aclarir demanant tornar a pertanyer al municipi d'on van sortir.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta