30 d’agost del 2007

Vinaròs es posa al costat d'Alcanar i rebutja la planta de tractament de gas

La junta de portaveus de l'Ajuntament vinarossenc consensua una moció que s'aprovarà dilluns en un ple extraordinari

La junta de portaveus de l'Ajuntament de Vinaròs va consensuar ahir una moció contrària al projecte Castor, que preveu la construcció d'un dipòsit submarí i d'una planta de tractament de gas a la desembocadura del riu Sénia. La moció, que serà sotmesa a aprovació del ple extraordinari que Vinaròs ha convocat per dilluns a instàncies del PP i del Bloc Nacionalista Valencià, instarà la Generalitat a desautoritzar el projecte i també reclamarà l'ampliació del període d'al·legacions. De la mateixa manera, la moció demanarà un canvi d'ubicació de la planta, que actualment està projectada massa prop de la costa i a menys de dos quilòmetres del nucli urbà d'Alcanar. El Consell Comarcal del Montsià també tenia previst aprovar ahir una moció contrària al projecte.

El regidor del Bloc al consistori de Vinaròs, Domènec Fontanet, va confirmar que la junta de portaveus d'ahir al migdia va servir per consensuar una moció que rebutjarà institucionalment la planta de tractament de gas prevista en l'anomenat projecte Castor. El text final de la moció, que el mateix Fontanet va començar a redactar, busca satisfer els diferents punts de vista que hi ha a Vinaròs sobre el tema, per aconseguir una posició unitària al ple extraordinari que l'alcalde, el socialista Jordi Romeu, ha convocat per dilluns a instàncies del PP i del Bloc. Així, Fontanet va precisar que la moció insta la conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana a fer un informe ambiental desfavorable de l'actual projecte Castor. A més, demanarà l'ampliació del període d'al·legacions, perquè els veïns de Vinaròs afectats per la construcció de la planta i del gasoducte tinguin prou temps per presentar les seues esmenes.
El projecte Castor preveu l'aprofitament d'un antic pou petrolier, a uns 20 quilòmetres de la costa de Vinaròs i Alcanar, per emmagatzemar 1,3 bilions de metres cúbics de gas procedent del nord d'Àfrica. A més, també projecta la construcció d'un gasoducte i la instal·lació d'una planta de tractament de gas a la desembocadura del Sénia, a menys de dos quilòmetres del nucli urbà d'Alcanar. En aquest sentit, Fontanet va manifestar el suport del Bloc de Vinaròs a les accions informatives i reivindicatives de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, i va confirmar la seua intenció de participar en la marxa lenta convocada per diumenge, entre el centre cívic d'Alcanar i els terrenys on volen fer la planta. «Estem parlant d'unes instal·lacions amb 177.000 metres quadrats; una gran planta de tractament amb dues xemeneies de més de 50 metres», va recordar Fontanet. Així, el regidor del Bloc va detallar que la moció de Vinaròs alertarà del fort impacte visual i ambiental de la planta, just en una zona que els municipis de la desembocadura del Sénia han protegit de la pressió urbanística. Amb tot, Fontanet va admetre que a Vinaròs hi ha diferents opinions sobre el grau d'oposició al projecte Castor, i que per tant el denominador comú és la no-idoneïtat urbanística dels terrenys. «En allò que tots estem d'acord és en el fet que aquest no és el millor lloc per a la planta, i que podria situar-se més a l'interior, en uns terrenys industrials», va afegir-hi Fontanet.

El Punt (30-Agost-2007)

2 comentaris:

  1. Pel que sembla, diversos estudis geològics han avalat la idoneïtat del emplaçament d’aquest macro magatzem de gas a pressió davant de la nostra costa . Es diu també que no hi ha cap lloc en tota la costa espanyola que reuneixi les condicions com la escollida. (?)
    Però ull! Aquets tipus de projectes ja es fan pensant en un rebuig de la població afectada i segur que faran alguna concesió. Fins i tot faran cas a les al•legacions a la ubicacio de la planta de tractament que de ben segur presentara l'ajuntament de Vinaròs. Tot sigui per donar una certa sensació de victòria als oponents, i al final deixar-ho tot segons els càlculs previstos.

    ResponElimina
  2. Projecte Castor, perjudici o benefici?

    Vinaròs vol el projecte Castor. Així ho ha expressat el seu alcalde Jordi Romeu (PSPV-PSOE) com la oposició (PP). Això sí, sempre que es canvie la ubicació inicial de la regasificadora (la planta terrestre del projecte). Per part de l’Ajuntament hi ha un interés manifest en que la planta s’ubique en terrenys de Vinaròs, tot i que siga la totalitat del territori del Sénia qui en súrtiga perjudicat. O he de dir beneficiat?
    Els polítics vinarossencs no volen deixar perdre el sucós benefici econòmic que suposa el projecte Castor. Tot i que és un projecte que, de realitzar-se, a banda d’afectar en major o menor mesura gran part de les activitats de la zona (l’agricultura, la pesca i el turisme), representa tot un atemptat als valors paisagístics del territori situat a les dues ribes del riu Sénia. A banda hi hauran les repercusions mediambientals, tot i que els promotors del projecte, com acostuma a passar, minimitzen la contaminació i els perills que comporta una instal•lació d’eixes característiques. I després del Castor, quan el territori ja haja estat “violentat” de tal manera, qui sap quants altres projectes arribaran.
    Perquè si alguna cosa representa el projecte Castor és el trencament amb tots els potencials de creixement que actualment tenen les Terres del Sénia.
    Crec que els polítics de Vinaròs demostren tindre molt poca consciència de territori quan es tracta d’un projecte que tindrà una afectació general sobre tots els municipis del Sénia. Que la Taula del Sénia no es pronuncie en contra de dit projecte (diuen que senzillament no es pronuncia) és fruit d’eixa, permeteu-me la expressió, miséria política.
    I això no hauria de sorprendre als que coneixem la realitat vinarossenca, amb una acció de govern que destaca per la seua negligència, arbitrarietat, falta de criteri, tràfic d’interessos i per atemptar continuament contra la qüalitat de vida i el benestar dels seus conciutadans.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta