4 d’octubre del 2007

L'efemèride: les noves campanes del Roser i el ministre d'Obres Públiques

El 4 d'octubre de 1939, el ministre d'Obres Públiques del primer govern de Franco va visitar Tortosa. Aquell ministre era l'enginyer Alfonso Peña Boeuf, qui dos anys després va crear la Renfe. La ciutat, que havia estat ocupada per les tropes franquistes el 13 de gener anterior, li van retre una gran rebuda, ja que Tortosa estava saquejada i esclafada per les bombes. Un dels principals problemes amb què es trobaven els tortosins era la falta de ponts, i per això va construir-se una passarel·la provisional sobre blocs de formigó, des de Ferreries fins a la zona del Paiolet, que una riuada va emportar-se mesos després.
També el 4 d'octubre, però del 1947, Tortosa va inaugurar les noves campanes de l'església del Roser, greument malmesa durant la guerra. La reconstrucció del temple dissenyat per Joan Abril va quedar a mans de la Dirección General de Regiones Devastadas, que va estucar l'obra vista interior i exterior amb morter de ciment i guix, a més de retallar en 9 metres l'altura del campanar. La restauració del Roser s'havia acabat el 13 de desembre del mateix any, amb una despesa d'1,8 milions de pessetes, segons explica Ramon Miravall al llibre Dellà lo pont de Barques.
Finalment, el 4 d'octubre de 1882 Tortosa va celebrar les festes centenàries de Sant Francesc, amb fanalets de colors a les capelletes del calvari de Santa Clara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta