20 de juny del 2007

Surt a compte ser regidor?

En els últims dies, els lectors del bloc heu entrat diferents comentaris, fent les vostres valoracions sobre els sous dels regidors i la política de contractació del personal de confiança dels diferents alcaldes. Crec que la majoria de la gent tenim la impressió que els regidors cobren massa per la feina que fan, però la realitat és que la majoria dels nostres representants a l'Ajuntament diuen en privat que no els compensa pel munt d'hores que han de dedicar a la gestió de la cosa pública. Per tant, el que he fet és descongelar unes dades que van facilitar-me fa uns mesos. Durant tot l'exercici del 2006, a l'Ajuntament s'hi van celebrar 12 plens ordinaris i 15 sessions extraordinàries. Els regidors de l'anterior mandat (tant els del govern com els de l'oposició) van cobrar 461,16 euros per cada assistència al ple. Però no podien cobrar per tots els plens (només faltaria), sinó un límit d'una sessió per mes. Per tant, al llarg de l'any només podien cobrar per haver assistit a 12 plens. Un altre límit és que només podien cobrar tres plens per trimestre. Aquesta regulació els permetia quadrar els números, en el cas que no haguessin pogut assistir a alguna sessió. Això fa un màxim total de 5.533,92 euros a l'any, només per assistència als plens.
D'altra banda, els regidors també cobraven un suplement de 395,25 euros per participar a les comissions de govern, però només podien cobrar un total de dues juntes de govern local al mes. Això fa un màxim de 790,5 euros al mes per assistir a les comissions de govern, que al cap de l'any són 9.486 euros per aquest mateix concepte.
En tercer lloc, els regidors també cobraven 197,64 euros per assistir a cada comissió informativa, però només se'ls pagava per un màxim de dues comissions informatives al mes (395,28 euros). Al cap de l'any, els regidors cobraven un màxim de 4.743,36 euros per assistir a les comissions informatives.
L'últim concepte pel qual cobraven els nostres representants municipals, al marge del sou ordinari, és per assistir a les juntes de portaveus. Per cada reunió (només podien cobrar una al mes), un portaveu de grup municipal cobrava 230,58 euros. Al cap de l'any, 2.766,96 euros per assistir a les juntes de portaveus.
El total màxim, si no m'he errat al comptar, són 22.530,24 euros anuals per assistir a plens, comissions de govern, comissions informatives i juntes de portaveus. No vull caure en la demagògia i dir que els nostres regidors cobren massa, sinó fomentar el debat i traure a la llum unes dades que són públiques. Tots els ciutadans haurien de saber-les, i ser conscients que poden implicar-se en política municipal, ja que el nostre sistema democràtic els permet ser regidors sense haver de patir per la feina. En cas contrari, només la gent amb més recursos podria dedicar-se a la política. Això sí, els nostres regidors també han d'entendre que les crítiques que puguin rebre per la seua gestió, abans o a partir d'ara, també van incorporades a la nòmina que ingressen cada mes.

Per saber més:
-El sou de Rajoy i el sou de Lahosa

57 comentaris:

  1. podries donar també les xifres d'altres ajuntaments de les nostres comarques? Pensa que a ttos els que no ens dediquem a n'això se mos fa molt dificil aconseguirles.

    ResponElimina
  2. El que estiguen ben pagats fa que molts que no tenen ofici ni benefici es dediquen a la política. També fa que els que tenen una professió no massa ben pagada es facen rics en la política. Perque a mes dels sous els regidors coneixen gent, informació privilegiada i els permet fer bons negocis...
    La política econòmicament es un xollo. Per això tenim de representants els que tenim. Una persona que li agrada la seva feina i treballa molt no se li passa pel cap dedicar-se a la política. SEMPRE HI HA ALGUNA EXCEPCIÓ, però potser un o dos...

    ResponElimina
  3. Ojo, los 22000€ ho cobren los portaveus del govern, Los regidors a l'oposició no arriben als 11000€ per fer el mateix excepte anar a la junta de govern.

    ResponElimina
  4. Molt bona entrada al blog de la Marfanta i molt bones reflexions.

    ResponElimina
  5. Crec que cobrar 22.000€ per lo que han fet per Tortosa és super injust!
    No m'extranya, que tinguin cotxes d'estos de 'categoria' o cases de les que surten per la tele.
    Gràcies per haver cobra't tant i no fer res per TOrtosa, gràcies.

    ResponElimina
  6. Això que el nostre sistema democràtic faci que els ciutadans no s'hagin de preocupar per la seva feina a la pràctica no és cert i no funciona. Jo no conec cap paleta al Parlament com el Sr. Forné fa molts anys. Els treballadors per compte d'altre (reals) tampoc tenen lloc a Ajuntaments com el de Tortosa. Si jo m'hi dediqués al tornar a la meva feina "reservada per llei" no tardarien en fer-me fora i això si no te fan fora al veure que surts a les llistes com a elegible. El resultat són professions liberals (advocats, economistes, metges, enginyers: Panisello, Bel, Franquet, Fabres i Faures, etc), funcionaris (mestres especialment: Sabaté, Martín, Lahosa, etc)i empresaris (Lluís Congelats, Dertotravel, Lehmann, TOSCA, etc) ocupant els seients. Les igualtats de possibilitats son de cara a la galeria i per això tampoc veurem mai això de les llistes obertes a la llei electoral (o pot ser si però "en trampa").ASTOROT

    ResponElimina
  7. Un Gober que no te vida democratica, ni tans sols esperava que Fernando Bel pactes amb ERC en un marc tan dificil per la ciutat i que no tirara endavant ja que l'inverso es tirara enrera per IMPERATIU LEGAL.esta paraula no dona confiança en cap lloc del mon , Bel mira d'aqui endavant la teva ombra (ERC) te la fara quant meyns teu esperes.

    ResponElimina
  8. Ale!!!! que rics son no?!!!
    I quina Tortosa més pobra tenim no?!!!
    Quina poca vergonya!!!1

    ResponElimina
  9. Gustau, llastima no publicar-ho quan t'ho van donar, no?.
    Te alguna explicacio logica?

    ResponElimina
  10. És que el canvi polític fa que molta gent es recol.loqui i d'aaquesta manera pots sentir coses com: ja ho deia jo, Sabaté era dolent, Bel és magnífic. Quanta hipocresia a cavall guanyador!!!!

    ResponElimina
  11. Els 22530,24€ hem fan uns 1877€ mensuals. Crec que és més que digne, tenint en compte que també tenen la seva feina a part, o tenen dedicació exclusiva.
    Gustau, ens podries dir quina nòmina tenen, a part dels incentius per assistir, que ja has comentat? Estan lligas a IRPF? SS?

    ResponElimina
  12. Efectivament Gustau, pero els regidors de l'oposició no assisteixen a les Comisions de Govern, com tampoc hi assisteixen els del Govern que no son tinents d'alcalde, i només hi ha un portantveu per grup, de manera que no tots els regidors cobren el mateix ni arriven al limit màxim al que et refereixes. A més, l'alcalde, si no m'erro té unes retribucions o indemnitzacions especifiques a banda i a més de les que tu detalles.
    Pero bé, les xifres que tu dones desmonten el mite difos darrerament per gent interesada, de que suprimir les dedicaciones exclusives suposarà un "gran" estalvi, perque, amb dedicació o no, tots, repeteixo TOTS els regidors cobren i la majoria dels que estan al govern, com a minim l'alcalde y els set tinents d'alcalde, cobren vora els 1800 € al mes, es a dir, prop de 300.000 pts., i aixó sense dedicar-se per complert a l'ajuntament i sense que ningú els hi ho pugui exigir, es a dir, compatibilitzan-ho amb la seva feina privada. Un bon plus diria jo. I la pregunta que em ve al cap es: que es més car una dedicació exclusiva per 400.000 pts. al més i plena dedicació a la tasca municipal o unes indemnitzacions per assistència de prop de 300.000 pts a camvi d'unes horetes sense concretar i a elecció de l'interessat? Un altra cosa es si el regidor de torn ho fa bé o malament, aixó es qüestió fins i tot de gustos, o si les retribucions son o no excesives en ambdós casos, pero sobre el paper es més transparent el sistema de dedicacions. Al menys el ciutadans podem exigir un temps definit de dedicació i una productivitat. En el sistema d'inmenitzacions, en assitir a les reunions en tenen prou per cobrar.

    ResponElimina
  13. A l'anonim de les 12,26.
    Les indemnitzacions per assistència son incompatibles amb el sou per dedicació exclusiva, de manera que els regidors o cobren una cosa o cobren l'altra pero no les dos a l'hora. Per tant es erròni això que dius de que, a més de les indemnitzacions tenen dedicació exclusiva. Solament els que no tenen dedicació exclusiva poden dedicarse a un altra activitat, privada o no, y cobrar "a més" per ella. Aixi que, al cap i a la fi, els que s'hi dediquen "en exclusiva" fins i toto guanyen menys en total que els que només van unes horetes.

    ResponElimina
  14. este argument, el dels sous que cobraben els que estaven a l'Ajuntament, ha estat el clau per l'estrategia de desgast entre d'altres als governs de Joan Sabaté.
    Que Gustau fagi public aquesta informació ara, en absolut considero que sigui casual.
    Poc a poc tot es posarà al seu lloc.

    ResponElimina
  15. A l'anònim de les 11.49,
    tinc les dades des d'una mica abans que comencés la campanya electoral. La idea era fer una comparativa amb Tarragona i Reus, però al final el reportatge no es va fer. He recordat que les tenia quan aquests dies ha tornat a sortir el tema dels sous dels regidors, les dedicacions exclusives, els càrrecs de confiança...
    A l'anònim de les 12.13 li diria que no he volgut apuntar-me a cap cavall guanyador. El que voldria reflectir és que encara no he sentit a cap regidor, candidat o alcaldable dient que cal abaixar els sous dels nostres representants municipals, perquè potser cobren massa. Al contrari, quan hi ha canvi de govern una de les primeres coses que es fa és retocar les compensacions econòmiques als regidors. Caldria més control i transparència de com es paga als regidors amb uns diners que són públics.

    ResponElimina
  16. Sóc l'anònim de les 12,13. Allò de que la gent s'apunta a cavall guanyador no ho deia per tú. Potser no tocava en aquesta notícia però és que fa dies que ho volia dir. Ara molta gent que estava calladeta despotrica obertament contra Joan Sabaté. I raó no els hi falta. Però hagués sigut bo que també ho fessin abans de que deixés de ser alcalde. I insisteixo, Gustau, que no anava per tú que tú casques a qui vols i quan vols.

    ResponElimina
  17. On estas granereta que no et veig?? Es que no t'interessa el tema? O es que la teva demagogia partidista ha quedat al descobert?

    ResponElimina
  18. Per cert. Qualsevol recerca a les hemeroteques permet jutjar als polítics però també als periodistes. Temps al temps. Mirant l'evolució de l'editorial d'algun setmanari d'àmbit local al llarg del temps penses que l'ofici d'alguns periodistes no s'aparta molt de l'ofici d'alguns tertulians jubilats del Ribera.

    ResponElimina
  19. Que si cobren massa? Doncs sí i justament per la feina que fan (els resultats estan a la vista).Què s'hi passen moltes hores? Segur! en plens avorrits i ensopits on s'exhibeix la mediocritat política i en juntes de govern on fer el pilota al "jefe polític". Desgraciadament a Tortosa la cadira no s'aconsegueix per ser un mandatari significatiu dels que passen a la Història. I sí, són professions liberals, funcionaris, empresaris o alguns JUBILATS-mestresses de casa.Currantes don't stop!

    ResponElimina
  20. La feina dels polítics que compleixen amb le seves obligacions és dura. Sí, dedicar els caps de setmana a cobrir els actes i seguir amb eficiència i eficàcia els temes de la ciutat vol dedicació i moltes hores de feina o de sacrifici de temps lliure.

    Un altre tema és aquells que no compleixen, aquests no haurien ni de cobrar.

    El sou va relacionat amb la dedicació i la responsabilitat assumida per una regidor. Pertan, si es treballa i compleix, els sous que es cobren són més que correctes.

    ResponElimina
  21. Dues coses:

    -Trobo molt interessant la reflexió sobre el predomini de les professions liberals, el funcionariat i els empresaris, en això de la política. Sort que els sous polítics es van inventar per garantir l'"accès universal" als càrrecs electius.

    –Seria interessant comparar aquests sous amb els salaris que es paguen a la zona. Ho desconec, ja que fa molts anys que visc fora, però deddueixo que deuen ser inferiors. 1.800 euros al mes no signifiquen el mateix a tot arreu.

    Al meu bloc (tonigallardo.blogspot.com) hi tinc penjat un post amb més reflexions sobre aquest tema. Si algú li pot interessar, s'hi expliquen els orígens històrics dels sous polítics.

    ResponElimina
  22. Granereta, el sou no depen de la persona mai, sino del lloc de treball que ha d'ocupar. Has sentit parlar de les valoracions de treball? Segurament no. Intueixo que a tu, com que penses que aquestos teus que manen ara son bons i ho faran be, cosa que está per demostrar, ja t'esta bé cobrin el que cobrin. Que algú no produeix prou, o no acompleix el seu horari o no fa la feina ben feta? Fora!!! La llástima es que tinguem que esperar quatre anys per acomiadar-los. També per acomiadar als senyors de CiU i ERC que ho facin malament, que de ben segur, també n'hi hauran.

    ResponElimina
  23. i si tombem l'ajuntament?

    ResponElimina
  24. tombem-lo collons!
    quina plaça més guai que quedaria!

    ResponElimina
  25. Lo que os hace falta es un ayuntamiento nuevo lerdos!

    ResponElimina
  26. niños a comerrrrrrr!

    ResponElimina
  27. .... eics ....sssssshhhhhhh

    i si .....

    en fem una foguera a Sant Joan?

    ResponElimina
  28. m'ha agradat aquest missatge de gustau, pero per fer un analisi acurat ens falta la dada del temps dedicat a aquestes activitats

    no es lo mateix cobrar 22.000€ per 8 hores diaries que per 4 o 5 a la setmana

    la meua opinio personal es que el temps invertit en la gestio municipal es molt variable,

    si es vol fer bé, han de ficar-hi moltes hores peruqe la gestió municipal es complicada,en aquest cas 22.000 es un sou q es pot justificar

    pero n'hi han molts que l'unic que fan es repasar els informes que els pasen les secretaries 5 minuts abans d'entrar i voten lo que el cap de grup els mana votar, es a dir que el seu esforç es zero,
    en estes condicions esta gent no es mereixen ni 2000€ l'any,

    a mi sempre m'ha fet gracia vore de regidor a gent que no sap fer l'o en un canut i vore'ls al ple o en reunions mig dormir-se sense escoltar res de res, això si, a l'hora de votar aixequen el dit,

    es una pena perque per mi el problema dels ajuntaments es la falta de preparació dels representants

    ResponElimina
  29. je vois être roi !!!!

    ResponElimina
  30. Ja es oficial. i la pregunta és:

    és ètic que la Meritxell, sent la senyora d'un constructor "Enric Simó - Incoex", sigui la nova regidora d'urbanisme?

    Deixem el tema damunt la taula.

    ResponElimina
  31. Pos si cobren tan poc i el càrrec està tan mal pagat perqué es peguen bufetades per ser regidora/or ? Es que son tontos ?
    o cínics ?...

    ResponElimina
  32. home ficats a buscar, el darrer regidor d'urbanisme tambe tenia familia dedicada a la construccio i ningu ndeia res

    per cert que en va ser el grupo salamanca?

    ResponElimina
  33. Que ningú deia res de l'antic regidor d'urbanisme...va home va

    ResponElimina
  34. 24 hores al dia. Quant sous es poden tindre sense exclusiva. Hi ha algun nou regidor que cobrava de 7 llocs diferents i continuara cobrant, i ara més.

    ResponElimina
  35. si l'únic problema d'ètica de la Meritxell fos este...mireu pel Consell, mireu...

    ResponElimina
  36. com és que sempre són regidors d'urbanisme gent que té comportaments foscos i possibles interessos familiars?

    ResponElimina
  37. Ondia!!! acabo de llegir a l'Ebredigital el nou cartipàs municipal, i SORPRESA!!!! Hi hauran dos dedicaciones exclusives I FINS I TOT L'ALCALDE, SI, SI, EL SENYOR BEL TINDRA UNA MITJA DEDICACIÓ!!! (no estic cridant, només ho enfatitzo). Quina barra!!! A més diu que no hi hauran càrrecs de confiança, que el gerent i el Cap de Premsa, serán càrrecs eventuals. Quina barra!!! I quin joc de paraules més infantil!!!! Es exactament lo mateix, els càrrecs de confiança son sempre funcionaris eventualssss!!!! O es que es pensa el nou alcalde que som tontos el tortosins? M'he quedat bocabadat!!!! Quin morro!!! I quina hipocresia!!! Comencem bé!!!

    ResponElimina
  38. Nomes dues dedicacions exclusives, i cap carrec de confiança politic dels de 4000 euros al mes ja em sembla be.
    Que fitxen a dos carrec, el de comunicació i el gerent i els paguen com a tecnics, dins del conveni, fins que surti la plaça, també em sembla be.
    Per tant, no entenc el missatge anterior, que potser t'has quedat sense plaça tu?
    Es redueix drasticament la partida de personal a dit amb aquest carrecs, clar que si tu estas afectat, entenc la teva fustració.

    ResponElimina
  39. Què vos pensaveu? que venien a canvial món éstos, o què?

    ResponElimina
  40. Me sembla molt bé el cartipàs municipal de ciu. Me sembla molt bé les dos dedicacions i mija. Amb això se reduix bastant les dedicacions anteriors.

    També veig molta gent nerviosa per aquí. Tolerància 0 eh! bé és una opció.

    ResponElimina
  41. Que hi ha alguna cosa que et semble malament?

    ResponElimina
  42. A que no sabeu quan cobra un tinent d'alcalde!
    x7 =

    ejem

    trampa

    El nou equip de govern de l'Ajuntament de Tortosa, fruit del pacte assolit entre CiU i ERC, ha presentat aquest dimecres al migdia el nou cartipàs municipal, on destaquen el nomenament de la convergent Meritxell Roigé (exgerent del Consell Comarcal del Baix Ebre) com a responsable de l'àrea d'Urbanisme i Obres Públiques així com el del també regidor de CiU, Jordi Folqué, al capdavant de les àrees de Festes i de la nova regidoria de Seguretat. La número dos de la llista convergent, Anna Algueró, serà la primera tinent d'alcalde i ocuparà l'Àrea de Benestar Social, mentre que Pere Panisello serà tercer tinent d'alcalde i tindrà una reforçada àrea d'esports, i Joan Caballol (UDC), quart tinent d'alcalde i responsable de Cultura i Comerç.

    El cartipàs es complementa amb la convergent Matilde Villarroya coma setena tinent d'alcalde i responsable d'Hisenda i Personal (englobades en Règim interior); Rosa Cid, al capdavant de Governació i el Servei d'Atenció Ciutadana (SAC) així com també Ensenyament; Emili Lehmann, responsable de Noves Tecnologies i Societat de la Informació, Joventut i Agermanaments; i Joan Sanahuja, amb Serveis i Manteniment.

    Aquesta distribució de responsabilitats se suma a la ja anunciada distribució de responsabilitats entre els dos regidors d'ERC al govern: el cap de llista republicà, Ricard Forès, que serà segon tinent d'alcalde i responsable de Promoció Econòmica i Turisme al mateix temps que Universitats, mentre que Valentí Marín, assumirà Medi Ambient i Mobilitat.

    ResponElimina
  43. ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡las putas al poder que los hijos ya lo estan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  44. La teva mare, be...no?

    ResponElimina
  45. pos cobrant-li a la teua

    ResponElimina
  46. Bel hauria de fer públic amb una senzill quadre el següent:

    (Dedicacions exclusives + Càrrecs de confianza de Joan Sabaté)--(DEdicacions exclusives+càrrecs de confianza de Ferràn Bel) = x

    Segur que ell que és economista faria una bona presentació, ens resoldria la equació (x) i donaria una mostra de transparència.

    ResponElimina
  47. una mitja dedicació té en numeros rodons 1800€ i un regidor al govern per assistència sent tinent d'alcalde surt per uns 1800€, per tant, no hi ha tanta diferència d'uns als altres. el problema no està al sou, està a la feina que es fa.

    ResponElimina
  48. Anonim de les 9:40, soc el de les 7:42 PM. T'erres sobiranament. Jo fa molt temps que em guanyo la vida pel meu compte. Així que ni tenia cap plaça a l'Ajuntament ni l'he perduda ni sento cap frustració. Només m'indigna la hipocresia, la mentida i la manipulació. "Càrrecs tècnis"? Au va, vinga va!!! Que son designats a dit també!!!! Que no som tontos els ciutadans home!!!A veure si ara resulta que el cap de premsa de Sabaté, periodista per cert, era politic i el de Bel, amb la mateixa titulació, es "técnic". Que els jocs de paraules estan molt vistos noi!!! I ja veurem els salaris, i si "surt" la plaça. no pateixo gens, ja es farà públic tot això i sabrem a quin cony de conveni s'ajusten.
    I, per últim, no esperava ni que entenguesis el meu missatge ni que responguesis amb inteligència i arguments i sense desqualificar. No hi ha més cec que aquell que no vol veure.

    ResponElimina
  49. Al de les 9'18, soc el de les 9'40 quan t'he desqualificat jo?
    penso que la teva ultima frase te la hauries d'aplicar tu.
    no et discutire lo dels carrecs a dit, ja que penso que si una persona esta prou preparada em dona igual com se la contracti, i penso això tant ara com abans, no he canviat de parer amb el nou govern, o sigui fitxaxes a dit SI, pero gent que tingui més valua que un carnet politic, que sigui gent que faci la seva feina i no politica que per això ja estan els politics, i sous normals i controlats, si ets llicenciat i fas feina de llicenciat has de cobrar en consonancia. I res de plusos de 1200 euros per estres, com fins ara...

    ResponElimina
  50. Pensa el que vulguis. Continues cec.

    ResponElimina
  51. (6) Sis mesos i apendre pel cul lo pacte ......jajaj simme enriure .

    ResponElimina
  52. La cap de Premsa, no tenia cap carnet polític i era i es una gran professional. I ademés, que tenint carnet polític no pots ser un magnific profesional? La veritat, i encara que no la vulgueseu reconeixer es que la pandilla de Ferran Bel son uns sectaris, solament es poder rodeixar de gent que els aduli i els digui lo bonics que son. Sino temps al temps.

    ResponElimina
  53. El que passa es que es exactament el mateix del que s'acusava als de Sabate.

    ResponElimina
  54. La cap de premsa era un carrec de confiança, per tant no l'ha fotut fora els de CIU sino el poble al no votar a sabate.

    ResponElimina
  55. Que no es pensi tothom que tot funciona com en aquest ajuntament. M'he esgarrifat de la notícia (i alguns comentaris), perquè a Roquetes, per exemple, la cosa no funciona igual.

    Un regidor al govern cobra exactament (1 comissió + 1 plé mensual) 700€ bruts al mes com a màximi una regidor a l'oposició 350€ bruts al mes també com a màxim.

    Us asseguro que si és per una qüestió econòmica no hi seriem ningú !

    ResponElimina
  56. Primer. Tortosa es sis vegades sis mes gran que Roquetes.
    Segon. Em principi he de creurem que ningú hi es per diners, però, a quin mon vivim? que no sabem que per a molta gent ( jo un d'ells ) 700 € representa un 90% mes d'ingressos?

    ResponElimina
  57. Ahir va sortir, el preu de la dedicacio, exclusiva dels d'ERC a Deltebre. I el que rectribuiran a l'oposicio per assistencies. Es una pasada com ERC, col incentivar-les a 75,-€ el pleno. Aixi es com se desactiva l'oposicio. No trevallant be.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta