20 de juny del 2007

Tortosa és torera?

Aquests dies Tortosa està empaperada amb aquests cartells de les corrides de toros que es fan a Vinaròs, amb motiu de les festes de Sant Joan i Sant Pere. L'enganxada d'aquests cartells coincideix amb la polèmica social i mediàtica pel retorn del matador José Tomás a la plaça de bous de Barcelona, i també amb alguna oferta que ha rebut l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, de recuperar els correbous per a les festes de la Cinta. I jo em pregunto fins a quin punt Tortosa és o no una ciutat torera, si tenim en compte que hi ha molta gent que se'n va a Vinaròs a veure les corrides, i que encara se celebren festes tradicionals a l'EMD de Jesús i a les pedanies de Campredó i dels Reguers. Què passaria si a la Cinta féssim bous? A poblacions molt properes, com Amposta, Deltebre, l'Aldea o Camarles, les festes amb bous tenen molt d'èxit. Com reaccionaria la gent d'aquí? Tortosa va recuperar fa uns anys la festa del Cosso-Iris emmirallant-se en Roquetes: què podria passar si recuperem els bous per a unes festes de la Cinta que fa anys que estem repensant?
Tot això m'ha fet pensar en una crònica que vaig escriure fa dos o tres anys, sobre la tradició taurina de Tortosa. Només els bombardejos de la Guerra Civil van aconseguir tancar la plaça de bous que hi havia a Remolins, al sector en què avui hi ha l'església de la Immaculada. Va ser construïda l'any 1848, tot i que va ser reformada i ampliada 33 anys més tard. La plaça de bous de Tortosa, que va assolir un aforament de 4.000 espectadors, va esdevenir l'espai social més important de la ciutat, i es va convertir en l'escenari ideal per a certàmens musicals, números de circ, representacions teatrals i mítings polítics, sobretot durant la Segona República. En l'aspecte estrictament taurí, la plaça tortosina va veure desfilar alguns dels millors toreros de l'època, com Frascuelo (1842-1867), el gran rival de Lagartijo; Rafael El Gallo (1882-1960), el torero gitano; Domingo Dominguín (1895-1958), o El Papa Negro (1884-1964), fundador de la nissaga dels Bienvenida. El deliri dels tortosins per la tauromàquia era tan important que la ciutat va donar alguns noms de toreros: Hornerito, Esquinita, Balita, José Canico i Remolinerito, que no cal preguntar de quin barri devia ser... La deprimida Tortosa de la postguerra va optar per no reconstruir la plaça de bous, però la gent encara dóna el seu nom a un edifici que hi ha a l'altra banda de la ciutat, al barri del Temple, per una plaça mòbil que s'hi construïa de vegades en aquell mateix solar.

38 comentaris:

  1. ostras gustau no crides al mal temps, jajaja

    a mi els bous no m'agraden, pero els tindria menys mania si en fessen durant les festes, pero no tots los dies i menjant-se el pressupost de totes les altes coses

    dies de bous, pot ser si, alguns pero tots que al poble tambe hi ha gent q els agraden altres coses

    ResponElimina
  2. volia dir,

    dies de bous, pot ser si, alguns pero NOOOOOO tots

    que al poble tambe hi ha gent q els agraden altres coses

    ResponElimina
  3. Molts joves de Tortosa ( no tots), anem als bous de Campredó, Roquetes...
    Potser seria una bona idea, fer vaquetes, algun dia per les festes.
    Nse,l'unic que te les festes de la CInta per als joves TOrtosins, es que surtim totes les nits.
    L'any passat van dir que les reformarien i posarien més actes juvenils.
    A vere si es veritet!!!

    ResponElimina
  4. M'agraden més les baralles de gossos o de galls...

    ResponElimina
  5. Bous Si!!!.

    ResponElimina
  6. El que han de fer amb la festa de la Cinta, es no enganyarse més, i fer 3 dies per els católics amb tot el respecte, i pasar la festa major al renaixament.
    Tot el presupost al renaixament.

    ResponElimina
  7. Algun torero hi ha per l'ajuntament, pregunteu i el trobareu.

    ResponElimina
  8. A mi els bous m'agraden en pataques

    ResponElimina
  9. va que dos dies de bous no fan mal a ningu!!!!

    ResponElimina
  10. Bous, Toros o Torus depend de qui porta la cornamenta, per ser dingu s'ha fixat en el sostre del ajuntament al entra,........quantes rascades hi han al techo del cuernos que han sortit de aquet lloc....,

    Estimat Bel, tens dos opcions o sortir per la porta grand com els bons toreros ó sortir per darrera com els teus antecedors.......

    Tu mateix....em donaras la rao de aqui sis mesos.

    ResponElimina
  11. Home, jo enlloc del bou hi fotria al Bel corrent darrera la gent i aguantant les seues impertinències, crueltats i maltractaments. I llavors que li clavon unes banderilles... Eh que, així, amb lo Bel semble una salvatjada i de les grosses? Amb lo bou no ho és? (Ah, i amb lo Bel també hi podrien córrer lo Serrat i el Sabina, i la Vintró i tota la colla que eren a la plaça l'altre dia...).

    ResponElimina
  12. Reivindiquem la Plaça de Polítics on els càrrecs consistorials, comarcals, provincials i nacionals ens ensenyen com es fa de bou, de cavall o de torero.

    cal entendre que quan no hi havia res més, no hi havia res més, i ara que hi ha de tot, pos tot sobra, especialment les festes amb assassinats inclosos.

    I quina festa més estúpida, violenta, carcamal, mafiosa, reaccionària, bruta i pollosa.

    Abans tortuga que un Xarnego qualsevol!

    ResponElimina
  13. bous si!!!

    Soc català, independentista, socialista de veritat i hem considero amb opinió. No ens preocupem de tonteries, que els animals que ens mengem cada dia o les verdures i hortalises no estan morts. Si la gent de Tortosa va als bous que fan per totes les Terres de l'Ebre serà perqué els agrada i la gent s'ho ha de passar bé, ja en tenim prou en tirar endavant com preocupar-nos de si el bou pateix.

    Lluitem per un poble lliure en serio i deixem estar les tonteries.

    Endavant catalunya.

    ResponElimina
  14. lluitem per ser persones!
    i no mamelucs torers
    ni bous ni fatxes, encara que siguen del PSC!
    i al projecte humà que ha escrit abans, que se la casque que li farà més profit!
    que no es lo mateix matar un animal per viure que putejar-lo i matar-lo per xaleres paranoiques
    colla d'insatisfets i violents!

    ResponElimina
  15. Estic totalment en contra de fer patir als animals !!!

    Bous NO !!!

    De qquan en quan una bona cornada es el que es mereixen...

    ResponElimina
  16. Gustau, sempre poses el dit a la llaga. Crec que et mereixes el Pulitzer al millor periodista de les Terres de l'Ebre. Ho dic de debó, encara que de vegades no comparteixi el que dius i de vegades pugues equivocar-te. Ets humà. A Tortosa fa falta menys pensament políticament correcte i més decisió. I també ho adreço a aquells que gestionaran els propers quatre anys l'Ajuntament de Tortosa.

    ResponElimina
  17. No crec que la millor manera de donar un model de festes del segle XXI -que és el que necesita Tortosa- siguivàlid un model de l'època de la Guerra Civil.
    Governar és difícil, però que a la gent li agrade alguna cosa no és motiu suficient per fer-la. Per aquesta regla de tres com a tothom -o a gairebé tothom- li agradaria tenir els diners que hi ha al banc podríem dedicar-nos a atracar-ne, o si t'agrada l'home de la veïna el violes per l'escala o a l'ascensor, o si en lloc del teu cotxe, t'agrada el mercedes del veí li furtes que no passa res.

    ResponElimina
  18. Per favor, no! que us han fet els bous ?

    ResponElimina
  19. Escolteu! Què lo que fan als pobles de les comarques ebrenques és una TRADICIÓ, i ni molt menys se li fa mal al bou (o vaqueta). Li fa molt més mal el pastó quan li pega amb la berga que no pas tu a la plaça fent el tonto i corrent d'avant d'ells. I així volem fer poble i nació?....carregant-mos les tradicions?
    VAQUETES DE POBLE, SI!

    ResponElimina
  20. Però també esta l'estress i el dolor psicològic que reben els animals.

    Podem substituir les vaquetes per persones amants d'aquestos espectacles, ha veure que els hi sembla.

    Us agradaria el joc del torero embolat ???

    Siguem persones.

    ResponElimina
  21. Gandhi va dir: "Un país, una civilització se poden jutjar per la manera com tracten els seus animals".
    I si comencem a divertir-nos d'altres maneres, en comptes de marejar (i torturar) animals? La tradició no justifica el maltractament.

    ResponElimina
  22. N'hi ha un que era catala, independentista i del PSC?
    es absurd. (Sinó mira montilla com se baixa los pantalons davant zapatero..)
    Per cert no és el mateix menjar carn que torturar animals per passar l'estona...
    Alimentació no és el mateix que tortura!

    ResponElimina
  23. Si en nom de la "tradició" hem de tornar a torturar animals pel plaer humà ...! Si s'han de recuperar tradicions - que tal la dels lleos i els cristians, o cremar bruixes ?
    Canviant, una mica, de tema...En comptes de portar més miseria i crueltat a Tortosa, perque no elimina ja que hi ha ara? Parlant d'animals, pel que sé jo, tots els gossos abandonats i/o maltractats, s'els ha de cuidar la Protectora de animals, un "ONG" local amb un grapat de voluntaris deixent el seu temps, salud i vida amb un minim col·laboració des de l'ajuntament; cuidant-los, anant-los a buscar quan la poli municipal els avisa, encara que siguen gossos perillosos - quan, crec (dir-me si no és aixi), que és responsibiltat de l'ajuntament de fer esta tasca, no?
    No costaria tant, suposo, pagar 4 treballadors per fer això JA i comprar i adequar un lloc per tenir-los ... menys que un monument del nus, i encara molt menys que una retonda d'alto estanding.

    ResponElimina
  24. TOREROS I CRIADORS DE RAMADERIES A ANDALUSIA!

    SOBRE TOT LO XARNEGO!

    ResponElimina
  25. Per tots aquells que diuen que “no als bous” perquè patisen, els dic el següent:
    Sóc Català independista i no per això estic encontra dels bous.
    Crec que fer corre el bou per un carrer o per una plaça, i jugar amb el bou no se li fa cap mal, a més en cap moment parlem ni de bous envolats o capllaçats dels quals si que estic en contra.

    ResponElimina
  26. Los bous a les festes dels pobles cutres, no a la capital

    ResponElimina
  27. Pos tal com s'està quedant Tortosa, de capital... nse jo crec que fer vaquetes dos dies a festes no seria mala idea!

    ResponElimina
  28. Hi ha algun curt de gambals per aqui que es pensa que ser socialista es ser del PSC, incult, informat sobre lo que vol dir socialisme i veuras si aquests ho són o no (que no ho són), solament utilitzen una paraula per atreure gent que no sap ni del que parla com l'anomim de les 2:24. Paquet, antes de parlar sapigues de que parles sinó les teues paraules ho perden tot.

    Visca catalunya lliure!!

    ResponElimina
  29. Lo de la desaparició de la plaça he sentit a dir que més que per motius de manca de diners per reconstruïr-la, responia a una revenja de les noves autoritats franquistes de la ciutat després del 1939 per fer oblidar el fet que en aquell lloc Marcel·lí Domingo (conegut polític republicà) hi feia els seus mítings i on omplia la plaça de gom a gom.
    Pel que fa als correbous, malgrat els pesi als tortosins anti-taurins (que a mí em mereixen tot el respecte) hi ha constància de celebracions dels correbous, com a mínim des de principis del segle XVI.

    ResponElimina
  30. si volem vaquetes a festesssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

    ResponElimina
  31. I tirar una cabra des del campanar de la Catedral? Nomes un dia i prou, eh? Hi ha un poble que ho feien i xalaven molt!

    ResponElimina
  32. Al "tradicionalista"

    No totes les tradicions son bones. I esta mala costum ja toca la seua fi.
    Si s'aguanta és perquè la penya no evolucionem i los més cutres continuen defensant falses tradicions o manipulacions històriques, diria jo.

    I ara un altre motiu per acabar en esta menyspreable festa: los pets dels bous i les vaques son un dels principals productors de CO2 i metà, o sigue responsables del sobreescalfament de la Terra i de la desaparició de la capa d'ozò.

    Animo a fer-se vegetarià si volem continuant vivint.

    ResponElimina
  33. Quin poc suc.
    Els "principals productors de CO2 i metà, o sigue responsables del sobreescalfament de la Terra i de la desaparició de la capa d'ozò", no són ni els bous ni les vaques, sinó l'espècie humana.
    Córrer davant d'una vaqueta és molt més ecològic que córrer damunt d'una moto o en cotxe, i no per això ningú ha demanat la prohibició de les curses de moto o de la Fórmula 1.

    ResponElimina
  34. lo mateix poc suc que fer la titellada dels bous.

    Tortosa és imbècil?

    La inflación del metano

    El metano (CH4) es un gas invernadero muy potente, 58 veces mayor que el CO2. Su presencia en la atmósfera se debe a la descomposición de las materias orgánicas en un medio anaerobio. Sus fuentes naturales masivas son los manglares y los pantanos. También los gases de los animales de la ganadería, y las grandes extensiones de arrozales, contienen grandes cantidades de metano.


    Según la FAO (Organización de Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación), la alimentación animal consume el 95% de la producción mundial de soja y el 44% de la de cereales. Según el Departamento de Agricultura de los Estados Unidos, la mitad de la pesca mundial se utiliza para piensos.

    La producción animal consume 25 veces más recursos energéticos y naturales que los necesarios para producir la misma cantidad de proteína vegetal. De cada 16 kilos de cereales y legumbres dadas al ganado vacuno, se obtiene un kilo de carne: 10 hectáreas de legumbres alimentan directamente a 61 personas al día. La misma cosecha empleada como alimento para ganado sólo proporciona alimento a dos personas. Una hectárea de soja produce 5 kg. de proteína vegetal que alimentaría a 70 personas en un día. La misma soja destinada al ganado proporciona ½ kg. de carne, ración diaria para 3 ó 4 personas. En definitiva, la producción ganadera actual en el mundo consume una cantidad de alimento equivalente a las necesidades calóricas de 8.700 millones de personas, superior a la población actual sobre la tierra.

    http://uruguay.indymedia.org/news/2006/11/55674_comment.php

    no t'ho prenc a mal darrera estem los humans i no els Guà.

    DEMANO LA PROHIBICIÓ DE LES CURSES DE FORMULA 1 I MOTOS!

    Ja n'hi ha un.

    ResponElimina
  35. Els bous son un espectacle de primera categoria mundial, peti qui peti.
    Es o no Pitu...? ja te'ns les maletes preparades per anar a veure Jesulin?

    ResponElimina
  36. De cornamentes ja n'hi han suficients pels carrers (una raó per no ficar càmeres de vigilancia...)i també de toreros i torerets. Hi ha de tot, en quantitat i qualitat. Per tant no cal anar ni a la Plaça de Braus, ni a l'Ajuntament per veure corrides...Jo, segons la demanda, tancaria de tant en tan la Plaça d'Espanya per a tot tipus de esdeveniments taurins, estricto sensu o no; es a dir, des de torejar vaquetes o braus fins a veure torejar als espadatxins/nes afamats/des de la ciutat, incloeni els afers politic-taurins.Seria una activitat unidora i distractiva...

    ResponElimina
  37. Pos jo, l'ultima vegada que vaig assistir a una "corrida", va ser anit....i vaja be tu......

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta