27 de novembre del 2007

L'efemèride: Tortosa inaugura la fàbrica de gas, la tragèdia de Miss Scotti, ensurt al pont de l'Estat i l'accident de Riudecanyes

El 27 de novembre del 1867, avui fa exactament 140 anys, Tortosa va inaugurar amb molta solemnitat la fàbrica de gas del Rastre, amb l'assistència de totes les autoritats i la música de la banda del regiment de Sevilla. La fàbrica va ocupar els terrenys que des de cinc anys abans pertanyien els jardins públics del Rastre, on avui hi ha el CEIP La Mercè. La fàbrica va construir-se als afores de la ciutat per motius de seguretat. Al plànol urbà de 1871, però sobretot al de 1890 dibuixat per Víctor Beltri (aquí podeu veure un detall), es pot veure perfectament delimitada la instal·lació de la fàbrica de gas. Segons Miquel A. Baila, el primer enllumenat públic amb llum de gas va tenir 270 fanals.
D'altra banda, Vergés Paulí explica que també el 27 de novembre, però del 1885, les bateries de les casernes de Tortosa van disparar una salva per la mort del rei Alfons XII, ocorreguda dos dies abans. El cronista també detalla que a la nit hi havia hagut una pluja d'estels, que la creença popular associava als grans esdeveniments. El mateix dia, a les set del matí, va morir a la casa número 12 del carrer de la Rosa l'historiador Daniel Fernández i Domingo.
El 27 de novembre de 1880, mentre l'equilibrista Miss Scotti travessava la corda fluixa per damunt de l'Ebre, lligada des del tercer pis de la duana (a la casa de la Diputació del General, al costat del palau del Bisbe) fins al revellí del cap de pont de Ferreries. A la tornada, amb els ulls tapats, Miss Scotti perd l'equilibri i acaba caient a la vora del riu, des d'una altura d'uns deu metres, quan només li faltaven uns dos metres per arribar al balcó. Un veí que es dia Ramon Melich, alies Birla, ho veu des del seu balcó, baixa per la paret, salta per les roques, es tira al riu i aconsegueix rescatar Miss Scotti, que més morta que viva va ser portada a un dels hostals de Ferreries. Finalment, aconsegueix curar-se i abans d'un mes ja tornava a fer equilibris per damunt del Túria, a València.
Un altre ensurt va produir-se el 27 de novembre del 1894, a les cinc de la tarda, durant la construcció del pont de l'Estat. Per la canonada de la segona pilastra pujava una espècie d'ascensor anomenat Sax, quan l'aparell va desplomar-se i els obrers que hi anaven van caure al fons de la pila. Va haver-hi cinc obres ferits, el més greu amb la cama trencada. A la foto de la dreta podeu veure un detall de les obres de l'antic pont de l'Estat, encara sense rampes ni les escales de fusta que va fer construir l'alcalde Teodor González.
D'altra banda, avui fa 100 anys, Tortosa encara es trobava commocionada per l'accident ferroviari que dos dies abans s'havia produït al pont de Riudecanyes, quan una de les pilastres va enfonsar-se i dos vagons de primera i dos de tercera van caure a la riera. Entre els 23 morts i més de 50 ferits que es van traure dels vagons accidentats, que eren de fusta i per tant van quedar reduïts a perilloses estelles, hi havia el cadàver del propietari de la popular Fonda Barcelonesa, el tortosí Joan Castellà. També la seua cunyada, Teresa Costa, així com el germà de l'empresari oleícola Fressinier. També un ric propietari de Xerta, de nom Ramon Martí Tomàs.

3 comentaris:

  1. Bé Gustau celebro que tornin les efemerides.

    Pensava que desprès d'alguns comentaris desafortunats havies decidit deixar-les.

    Valen moltissim la pena.

    ResponElimina
  2. Soc de la mateixa opinió.
    Saps, quan obric la teva pàgina és una de les coses que més m'agraden. I és que te allò...
    Recordant l'Espriu

    "Però hem viscut per salvar-vos els mots,
    per retornar-vos el nom de cada cosa,
    perquè seguíssiu el recte camí
    d'accés al ple domini de la terra."

    I salvar la memòria és això, l'accés a ple coneixement d'on ets.
    Per poder seguir el recte camí d'evitar l'entropessada, o la re-entropessada.

    Un luxe, Gustau.

    ResponElimina
  3. Gràcies Gustau, per deleitar-mos amb aquests escrits.

    Ja ho trovabem ha faltar

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta