27 de febrer del 2008

Tortosa busca una solució urgent per neutralitzar la claveguera de Ferreries

L'Ajuntament insta l'ACA a localitzar els habitatges desconnectats de la xarxa de la depuradora

El govern de Tortosa s'ha posat mans a l'obra per neutralitzar les molèsties que provoca un sobreeixidor de la xarxa d'aigües residuals del barri de Ferreries. El clavegueram d'alguna illa d'habitatges embruta l'Ebre perquè no està connectat correctament a la xarxa de la depuradora. A més, l'escàs cabal del riu fa que la claveguera aboqui directament sobre la platja fluvial, una situació que s'ha agreujat en les últimes setmanes. L'Ajuntament estudia allargar la canonada fins al riu, com a mesura d'emergència, però ja ha instat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) perquè localitzi l'origen del problema i trobi una solució definitiva.

Durant segles, l'Ebre ha estat la gran claveguera de Tortosa, però ara la llei estableix que totes les aigües residuals s'han de tractar a la depuradora. Per això, les regidories de Medi Ambient i d'Urbanisme, així com el regidor de barri de Ferreries i l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP), fa mesos que treballen per resoldre els problemes de males olors, però sobretot de contaminació del riu, que fa anys que provoca el vessament incontrolat d'aigües residuals a la platja fluvial de Ferreries. El regidor de barri, Emili Lehmann, va precisar ahir que l'ACA ha reconegut que hi ha una sèrie de fuites perquè un grup d'habitatges no està connectat correctament a la xarxa de depuració de les aigües residuals. «Sabem que són residus domèstics, però encara no sabem quina és la font concreta del vessament», va lamentar Lehmann, que va afegir-hi que han instat l'ACA perquè localitzi el focus del problema.
Segons el regidor, es podrien utilitzar alguns tipus de colorants per detectar quina és la claveguera que no està ben connectada, ja que en cas contrari caldria començar a aixecar els carrers de Ferreries. «Alguns veïns ens han dit que la fuita es produeix en un edifici de la rambla de Catalunya proper al riu, però abans de fer res ens hem d'assegurar», va dir Lehmann. En aquest sentit, va avançar que una solució d'emergència podria ser allargar la canonada de desguàs fins al riu, per fer que les aigües no vessin damunt de la platja, sinó a l'aigua. «Com a mínim, això evitaria l'acumulació de les aigües residuals, ja que ara la canonada és massa curta perquè la platja fluvial s'ha anat fent més gran», va assenyalar.

>Detectar els vessaments nocius

Els veïns de Ferreries-Sant Vicent fa mesos que es queixen per la mala olor que provoca la claveguera, que no està ben connectada a la xarxa de la depuradora. Fa uns dies, el neguit veïnal va anar augmentant, ja que les aigües abocades tenien un color gens agradable. «Més que una claveguera que aboca directament al riu és un problema de mala connexió, ja que és molt possible que els veïns d'aquestes cases no siguin conscients que els seus habitatges estan provocant aquesta contaminació», va remarcar el regidor de barri de Ferreries, Emili Lehmann.
Just aquesta setmana, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha anunciat que intensificarà els controls dels vessaments en tota la conca. La CHE destinarà 284.000 euros per ampliar el control amb més de 500 inspeccions anuals, per detectar la possible existència d'abocaments no autoritzats, sobretot els de tipus industrial.

>L'ordenança municipal de medi ambient, a punt el 2009

L'equip de govern de Tortosa s'ha marcat l'objectiu d'aprovar una ordenança municipal de medi ambient el 2009. Segons va explicar el regidor de Medi Ambient, Valentí Marín, a l'Agència Catalana de Notícies, la nova ordenança busca regular qüestions com la tinença d'animals, la contaminació lluminosa o l'emissió de sorolls. De fet, l'Ajuntament té des de fa pocs dies un mapa acústic per poder aplicar la llei de protecció contra la contaminació acústica. En aquest sentit, l'antiga ordenança de sorolls no s'ajustava a la llei, que preveu sancions d'entre 900 i 300.000 euros, depenent de la gravetat de la infracció. A més, els nous mapes divideixen el terme municipal en tres zones. En color roig estan les vies principals, com l'avinguda de la Generalitat, la zona del centre o alguns carrers de Ferreries, en què permeten els sorolls més elevats (70 decibels de dia i 60 decibels a la nit).

El Punt (27-Febrer-2008)

9 comentaris:

  1. Lo millor de tot la foto, que ho diu tot , lo riu sembla una RAMBLA , l'Ajuntament i l'Agència Catalana l'Aigua (ACA) te que estudiar de allargar la canonada fins al MAR , com a mesura d'emergència.
    O sí no la CHE , te que garantizar un capdal ecològic com a minim de 200m3/seg

    ResponElimina
  2. Respecte a la claveguera no sé si serveix de res però ja fa molt de temps vaig veure com netejaven un "rodillo" de pintura blanca a un embornal cantoner al bar que hi ha a l'altre costat del "bar australià" (MOET?). La claveguera baixava blanca encar que entenc que no és l'únic afluent contaminador.

    ResponElimina
  3. Trobar aquesta fuita ha de ser una prioritat per al govern tortosí. El problema són els diners que costa remoure el subsòl i trobar la connexió entre tanta casa i canonada antiga, és un desgavell i no hi ha cap plànol que ho expliqui mínimament. Espero que se’n surtin, ciutadans i pescadors, podran gaudir més d’aquesta platja fluvial.

    Salut!

    ResponElimina
  4. Ja era hora.

    ResponElimina
  5. Natros hauriem de ser l'exemple de la nova cultura de l'aigua i deixar de maltractar lo nostre riu, a mes de dissimular el problema allargant la canonada i que no es veigi.

    ResponElimina
  6. ep, les connexions a la xarxa de clavegueram "així de forma directa" sense passar pel col·lector és competència municipal, o sigui de l'EMSP,,,
    vaja morro que tenen..

    ResponElimina
  7. Fàcil de trobar, xorro colorant alimentari a cada desaigue de cada casa i ja està. A més n'hi ha de molts colors.
    Empalmar-ho és encara més fàcil: Retro, tall, tubària, empalme, pala, i lo trosset de vorera i de carrer.
    Plis plas.
    Si voleu faig pressupost.
    Més dificils d'arreglar son les gotelleres de les teulades dels polítics o les seues mans tan llargues.

    ResponElimina
  8. Empalmar-ho és encara més fàcil: Retro, tall, tubària, empalme, pala, i lo trosset de vorera i de carrer.
    Plis plas.
    Si voleu faig pressupost.

    ¿No siras per casualitat lo compte de Tabola?

    ResponElimina
  9. Com es posible que pugui pasar aixó? Quí es el responsable de deixar l'obra de la depuradora sense acabar? De posar-la baix al riu, res de res. S'ha de conectar a la xarxa. Qui va acceptar l'obra?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta