17 de març del 2008

La Generalitat ja té a punt el decret de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques

El document fa més fàcils els tràmits de les promotores i establirà zones prioritàries, que s'adjudicaran per concurs públic

La Generalitat ja ha enllestit el decret que regularà la instal·lació de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques, per afavorir les energies renovables i aconseguir que l'any 2015 la producció eòlica siga de 3.500 MW. El document unifica i simplifica els tràmits per l'aprovació dels projectes. Però la novetat principal és la creació de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP), que el govern adjudicarà per concurs públic per instal·lar els parcs eòlics seguint criteris energètics, ambientals, urbanístics i paisatgístics. A més, limita la instal·lació de parcs solars en terrenys industrials i en sòls no urbanitzables, propers a fàbriques i granges, o bé degradats per activitats anterior. Per altra part, ahir es va fer a Horta de Sant Joan una consulta popular sobre un parc eòlic.

El govern ha treballat durant els últims mesos en el projecte de decret per regular la instal·lació de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques, a què ha tingut accés El Punt. Fins ara, i tenint en compte que els diferents intents de fer un mapa eòlic de Catalunya no van fructificar, la Generalitat està aprovant altres projectes de parcs eòlics a través d'una sèrie d'autoritzacions energètiques, ambientals i urbanístiques. La situació provocava les queixes de les promotores i també dels col·lectius en defensa del territori. Mentre el sector eòlic reclamava unes regles del joc més clares i una simplificació dels tràmits, els proteccionistes també exigien una regulació, però per evitar la destrucció del paisatge i la massificació de projectes eòlics en algunes comarques. La resposta de la Generalitat ha estat aquest nou decret, que encara no té data d'aprovació i busca «harmonitzar» d'una forma clara les diferents normatives que afecten la implantació de parcs eòlics al país.
L'objectiu del decret és agilitzar-ne la tramitació administrativa sense menystenir la necessitat de garantir «l'equilibri entre la protecció protecció del medi i l'impuls a l'energia eòlica com a font renovable». En concret, el decret regula la instal·lació de parcs eòlics d'una potència instal·lada igual o inferior a 50 MW per aquells que s'acullin al règim especial, i sense limitació de potència per als de règim ordinari. De la mateixa manera, també s'aplicarà per a la instal·lació de parcs solars amb una potència superior a 50 kW, amb connexió a la xarxa elèctrica i instal·lades sobre terrenys.

>Les zones prioritàries

Però la novetat principal del decret és la creació de les ZDP, zones de desenvolupament prioritari amb un recurs eòlic suficient, capacitat i punt d'evacuació de l'energia produïda, i viabilitat de tipus ambiental, paisatgística i també urbanística.
L'establiment de les ZDP es realitzarà a través d'un ordre del conseller d'Economia i Finances, que convocarà el concurs públic i les bases per definir les condicions d'implantació dels parcs, amb aspectes com ara la potència màxima admissible i el punt de connexió a la xarxa per poder evacuar l'energia. A més, també haurà d'incloure el sistema de «compensacions» de cada projecte sobre els territoris afectats.
Però prèviament, les ZDP necessitaran tres informes redactats pels departaments d'Economia, Medi Ambient i Política Territorial, que fixaran les condicions mínimes que hauran de complir les instal·lacions. Les àrees ZDP «es notificaran» en els ajuntaments que tinguin termes municipals afectats. Igualment, els informes de viabilitat ambiental d'una ZDP es «consultaran» abans amb les administracions afectades i les entitats vinculades a la protecció del medi.

>Cinc aerogeneradors

El projecte de decret que ha redactat la Generalitat defineix expressament, a l'article tercer del document, què s'entén per parc eòlic. Just després de definir les zones de desenvolupament prioritari (ZDP), el decret assenyala que un parc eòlic és una «instal·lació de producció d'electricitat a partir de l'energia eòlica, construïda per un mínim de cinc aerogeneradors i una potència total superior a 10 MW. La definició no és gratuïta, ja que fora de les ZDP, a les quals només es podrà accedir a través d'un concurs públic, també es podran instal·lar altres projectes d'aprofitament de l'energia eòlica que tinguin menys de cinc aerogeneradors i una potència de 10 MW. Tot i així, les explotacions eòliques més petites també necessitaran diferents autoritzacions ambientals, urbanístics i paisatgístiques.
D'altra banda, el decret també estableix com es tramitaran les modificacions no substancials dels projectes. Així, es considera no substancial la disminució del nombre d'aerogeneradors, que augmentin la potència en un 5%, o el canvi d'emplaçament dels molins dins d'un radi de 500 metres.

>Límits als parcs solars

El decret que ha enllestit la Generalitat també regula la instal·lació de plantes fotovoltaiques. Tot i així, el decret estableix que la instal·lació de plantes fotovoltaiques ha de fer-se en terrenys qualificats com a industrials o bé com a sistemes urbanístics d'equipaments comunitaris obtinguts a partir del desplegament de sectors industrials. També es poden instal·lar en sòl no urbanitzable, sempre que no estiguin subjectes en algun règim de protecció que prohibeixi els parcs solars. A més, aquests terrenys no urbanitzables han de ser contigus a sòl d'ús industrial o bé a edificacions agrícoles o ramaderes; també poden ser terrenys degradats per una activitat anterior, o bé sòl no urbanitzable però idoni segons el planejament urbanístic municipal. De totes maneres, la principal limitació està vinculada a la dimensió de les instal·lacions, que només podran superar les sis hectàrees quan ho prevegi el pla urbanístic municipal, quan la planta solar siga estratègica per al territori i quan incorpori elements tecnològics de recerca, desenvolupament i innovació.

>Al·legacions de les plataformes

Un dels aspectes més destacats de la creació de les anomenades zones de desenvolupament prioritari (ZDP) és el fet que, una vegada haja estat adjudicada per concurs públic, no serà necessari realitzar una altra vegada el tràmit de les consultes prèvies per a l'elaboració de l'estudi d'impacte ambiental. A més, en aquelles zones que no siguin prioritàries, només es podran presentar projectes eòlics amb un màxim de cinc aerogeneradors i una potència de 10 MW.
El grup ecologista Gepec i les plataformes en defensa del territori ja s'han posat en contacte per analitzar el decret i preparar-hi les al·legacions conjuntes. Els proteccionistes consideren que el document preparat per la Generalitat és «un vestit fet a mida» de les empreses promotores dels parcs eòlics.

El Punt (17-Març-2008)

Més informació a El Punt
-Horta de Sant Joan rebutja per majoria absoluta el parc eòlic als Pesells
-Una jornada tensa
-Un primer sondeig revelador
-Avancen els nous parcs

4 comentaris:

  1. Menos Parcs Eòlics i Plantes Fotovoltaiques , i més inversions de l ´Estat i de la Generalitat a tots los pobles de les Terres de l´Ebre ( i sobretot als de la Terra Alta ), potser a estos pobles terraltins , no els hi farien falta els ventiladors ( es el lloc que fa més fresca a l´ éstiu ), SI les administracions s´en recodessin d´ells amb inversions.
    Tinc curiositat per saber qui pagarà la festa d´Horta de Sant Joan , la lletra petita dels contractes se la ha de fer càrrec l´Estat ó la Generalitat , NO els habitants del municipi.

    ResponElimina
  2. Mo la volen tornar a pega!!!
    com sempre.
    PEr cert Gustau, és "Orta" o "Horta de Sant Joan"???

    vinga salut!!!!

    ResponElimina
  3. Jo em pregunto, no quedarien bé aquests ventiladors a Collserola, o al Tibidabo, o a Montjuïc?

    I una tèrmica a l'Hospitalet de Llobregat...

    I una nuclear a Badalona...

    I un dipòsit de gas davant la Barceloneta...

    I no estariem millor amb la creació de la Comunitat Autònoma de les Terres de l'Ebre?

    Son preguntes que deixo a l'aire...

    ResponElimina
  4. Quanta ignorància... Menys mal que tota la gent de les terres de l'ebre no és tant primitiva com els que ha escrit...

    els ventiladors es posen on hi ha vent sr. emprenyat...

    Això es fer país, si senyor, de vegades em sento més català quan estic fora de Catalunya... Aqui tothom només mira per lo seu, però tothom vol tenir unes comoditats, encendre el llum,poder veure la tele. Això surt de l'energia!!!
    Tots els que no voleu energies renovables al meny deixeu de contaminar desgraciats...

    Si als parcs eòlics, si a la solar, no als combustibles fòssils. Tancament de nuclears ja !! ( ni ha tarragona ni a enlloc!!!)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta