23 d’agost del 2008

Front comú dels alcaldes per evitar el tancament de les estacions de tren d'Ascó, Flix i Riba-roja

L'Adif podria eliminar els serveis, tot i que la zona té dos plans d'emergència

Els alcaldes d'Ascó, Flix i Riba-roja d'Ebre han decidit coordinar-se per evitar el tancament de les estacions, després de les denúncies sindicals sobre la possible reducció dels serveis ferroviaris al nord de la Ribera d'Ebre. Rafel Vidal (CiU), Pere Muñoz (ERC) i José Luis Aparicio (PSC) van reunir-se dimecres amb la subdelegada del govern a Tarragona, que els va dir que tampoc tenia informació de primera mà sobre les intencions de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif).

El neguit de Vidal, Muñoz i Aparicio té l'origen en les denúncies efectuades pels sindicats CGT i CCOO, que fa un mes van advertir que l'Adif pretén reduir els serveis a les estacions d'Ascó, Flix i Riba-roja d'Ebre entre els dies 15 d'agost i 1 de setembre, com a conseqüència de l'aplicació «d'innovacions tecnològiques». Els sindicats van alertar que les millores comportarien la reducció de llocs de treball, així com un empitjorament en l'atenció als viatgers, en la venda de bitllets, en el servei d'informació i en la comunicació d'incidències a la línia. Però el que més ha sorprès els alcaldes és que ningú més els ha informat de la decisió de l'Adif de reduir o suprimir els serveis. De fet, sospiten que la mesura s'ha pres durant els mesos d'estiu perquè encara passés més inadvertida.

>La situació és més crítica a Ascó

L'alcalde d'Ascó, Rafel Vidal, va recordar que l'estació d'aquesta població també dóna servei a la gent de municipis veïns com ara la Fatarella, Vinebre i la Torre de l'Espanyol, i que a més és l'única de la zona que s'inclou dins del nucli urbà. Fins ara, tenia servei a partir de les dues del migdia, però amb la reestructuració prevista per l'Adif podria deixar de tenir-lo. Només Flix tindria servei des de les dues del migdia fins a les sis del matí; i Riba-roja d'Ebre, des de les sis del matí fins a dos quarts de tres de la tarda, només de dilluns a divendres, mentre que ara estaven obertes les 24 hores del dia tots els dies de la setmana. «Però Ascó es quedarà sense servei i per tant sense vigilància a l'accés a l'estació i a les vies», va advertir Vidal. L'alcalde va lamentar que l'Adif demostra «molt poca sensibilitat» per una zona amb un pla d'emergència nuclear i un pla d'emergència del sector químic. «A més, els últims mesos s'ha intensificat el trànsit de mercaderies, i si hi hagués algun incident no hi hauria ningú per activar els plans d'actuació», va dir. Sensibilitzats per la fuita radioactiva del novembre a la central d'Ascó, els alcaldes van reunir-se dimecres amb la subdelegada del govern a Tarragona, Teresa Pallarès. «La trobada va ser molt cordial, però la subdelegada ens va dir que tampoc sabia res», va dir Vidal. «L'Adif està actuant d'una forma molt xocant», va lamentar l'alcalde asconenc.

>Reunions amb Foment, l'Adif i Protecció Civil

L'alcalde de Riba-roja d'Ebre, José Luis Aparicio, va remarcar que el més greu és que ningú sap «si són certs» els «rumors» sobre la reducció del servei a les tres estacions. «Només sabem allò que ens han dit els sindicats, i pensem que no es poden suprimir uns serveis sense informar el govern de l'Estat ni els ajuntaments afectats», va assenyalar. Per això, Aparicio va anunciar que han sol·licitat diferents reunions amb el Ministeri de Foment i amb els màxims responsables de l'Adif i de Protecció Civil. «Per aquí circulen trens de mercaderies amb productes que reaccionen violentament si entren en contacte amb l'aigua, i si tanquessin les estacions ningú podria activar els plans d'emergència», va recordar l'alcalde d'Ascó. Rafel Vidal va afegir-hi que els trens també travessen túnels, i que la proximitat de la central nuclear d'Ascó i del polígon químic de Flix desaconsellaria el desmantellament de les estacions. «A més, l'atenció al client és important, ja que som una comarca amb molta gent gran, que sense personal a les estacions se sentiria desemparada», va concloure Vidal.
D'altra banda, l'alcalde de Flix, Pere Muñoz, va remarcar que el nord de la Ribera d'Ebre no es pot quedar sense el servei a les estacions. «Estem parlant d'unes poblacions evacuables si hi hagués qualsevol incident químic o nuclear», va dir. El senador flixenc, que també va lamentar el mutisme de l'Adif, va reiterar que caldria destinar la sanció econòmica a la central d'Ascó a millorar la seguretat. «La megafonia és un desastre i no funciona, s'informa poc la població del risc químic i nuclear, la flota de vehicles de protecció civil està envellida, a Riba-roja d'Ebre tenen un pont però no una carretera, i caldria accelerar el desdoblament de l'eix de l'Ebre entre Rasquera i Flix», va enumerar Muñoz.

El Punt (23-Agost-2008)

Foto: Tresncat.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta