22 de setembre del 2008

El servei de recollida de mobles vells funciona, però els tortosins encara no

En alguns punts de Tortosa és habitual veure diferents tipus de residus fora dels contenidors, fins i tot ara que l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Baix Ebre han instal·lat els nous contenidors i els ciutadans tenim menys excusa per fer les coses malament. És cert que continuen faltant més papereres i alguns contenidors més, i que Tortosa encara es troba molt a la cua de les Terres de l'Ebre, a l'hora d'implantar el sistema de contenidors soterrats. Però això no seria cap garantia perquè hi hagués menys brossa al carrer, ja que a més de canviar els contenidors també cal canviar els hàbits de la gent.
Un dels residus més molestos, a part dels cartrons i els plàstics dels comerços, són els mobles i els electrodomèstics vells que s'acumulen sovint en algunes zones, a qualsevol hora del dia i qualsevol dia de la setmana. De vegades fins i tot sembla que apareguen per generació espontània... El que no acabem d'entendre, en aquests casos, és per què la gent no acaba d'utilitzar la recollida concertada de residus, o per què no posa dins del contenidor tot allò que hi càpiga sense problemes. L'altre dia vaig veure una dona gran que deixava fora del contenidor els ferros rovellats de posar una planta, i que li deia a una altra: "Ho deixo aquí per si algú ho veu i ho vol aprofitar". A casa, que fa uns dies hem desmuntat un moble gran que teníem en una habitació, hauríem pogut fer el mateix i deixar el moble al costat del contenidor, per si algú volia aprofitar-lo. Però l'hem desmuntat peça per peça i vam trucar al telèfon del servei gratuït de recollida concertada de residus, el 977 59 74 77. Primer vam buscar el número al web de l'Ajuntament de Tortosa, però no vam saber trobar-lo enlloc, ni tan sols a la secció de Medi Ambient. Finalment, vam localitzar el telèfon al web del PSC de Tortosa. Per comprovar que el número era correcte, vam fer una cerca a internet per constatar que era un dels telèfons de l'empresa Cespa, concessionària del servei. Com que era dissabte al matí, el treballador que ens va atendre al telèfon va prendre nota i va informar-nos que dilluns ens trucaria la persona responsable del tema, per acordar l'hora i el lloc de la recollida. Dilluns passat, una noia ens va trucar i vam concertar que la gent de Cespa passaria per casa l'endemà mateix, a primera hora, per recollir les fustes. El camió va ser puntual i els treballadors fins i tot van ajudar-nos a traure les fustes des del portal fins al carrer. Potser algú pensarà que és massa embolic per desfer-se d'un moble vell, però la veritat és que fer les coses bé no costa tant...

5 comentaris:

  1. Ei Gustau, veig que la pluja d'ha fet aixecar en ganes de guerra !
    Pos, anem-hi.
    Mira, al Barranc de Caputxins hi ha un munt de contenedors, fins i tot un d'estos que es diuen "caixa" per deixar, en teoria, restos del jardi ... pos aqui es pot trobar de tot a fora dels contendors. Fa un parell d'anys fins i tot vaig vore com un camio de una fabrica de mobles deixava un sofa vell ! (vaig enviar l'info a l'ajuntament).

    Sovint gent ve a "aprofitar" els mobles vells, cosa que, mira, no em sembla malament, pero el problema es que mentre busquen o netejen lo que volen, tornen a llançar a fora lo fato que ja estava dins! Suposo que en veure'ls hauria de trucar la poli o l'ajuntament pero em sap mal si van tan necessitats .... lo que si que hem fet es trucar la poli diversos vegades per un problema de les dies de pluja. A l'entrada del Barranc sovint surten aigues fecals i/o industrials quan baixa molt de pluja. Hem avisat a la policia local diversos vegades pero no se si ja esta solucionat - avui no hi he passat.
    Sobre la questio de aparcaments dubtosos, xicles llançats i excrements de gossos, ho guardo pel tesis doctoral ;)

    ResponElimina
  2. Gustau,

    no és per fer-me propaganda, però a la meva empresa fem moltes campanyes de sensibilització i conscienciació sobre la neteja, per a diversos ajuntaments. Vols creuere't que el tema més recurrent és el de la recollida de trastes vells?

    Per més gratuït que sigui el servei (gratuïta fins i tot la trucada perquè t'ho vinguin a recollir) no hi ha forma.

    I la veritat, si ho mirés des d'un punt de vista egoïsta, ja m'estaria bé: si l'incivisme em dóna facturació... Però a banda de la feina, també som persones i no pots evitar entristir-te quan et trobes reiterant missatges per coses que haurien d'estar superades fa anys.

    Moltes vegades, l'administració no funciona. Però potser per això és més lamentable que els ciutadans ignorem un servei que funciona i que funciona bé.

    Per cert, el tema dels excrements dels gossos és un altre terreny en què ens repetim com l'all.

    ResponElimina
  3. Toni,
    entenc el que dius. Però potser és que ha arribat un punt en què les campanyes de conscienciació ja no funcionen. Vols dir que la gent ja no sap de sobra que no es pot llançar brossa al carrer, o que els gossos no s'han de cagar on no toca? Fins quan cal fer campanyes de sensibilització, i quan començar a posar multes? L'obsessió per la correcció política fa que les administracions hagin oblidat que hi ha actituds que només s'arreglen amb una sanció.

    ResponElimina
  4. Be Gustau, no si si amb subtilesa o inconscientment, però el que li vens a dir a Toni es que l'incivisme no tindria perquè reportar-li mes facturació, el que hauria de passar es mes be el contrari, donat que les campanyes ja no serveixen, per no arribar a la gent o per repetitives esdevenen inefectives.
    I no voldria senyalar, ni que em senyalen, pero la gent ( no tots)que per sistema deixen als voltans dels contenidors plens de trastos, matalaps, mobles etc., de triptics, fulls informatius i anuncis a la radio....pocs.
    A part que no en calen molts de papers per a que la gent sapigue que la merda no es pot deixar a terra i menys a la de tots.

    ResponElimina
  5. Estic d'acord amb el que dieu, Ximo i Gustau. Jo també sóc partidari de les sancions arribats a cert punt. Citem a Edmund Burke? "Hi ha un límit en què la tolerància deixa de ser una virtut".

    D'altra banda, dir que s'aplicaran sancions pot no significar gaire més que una campanya de conscienciació d'aquestes que no serveixen per a res. Perquè bàsicament no es pot aixecar el pal sense complir l'amenaça.

    I no es tracta de ser políticament correcte. Es tracta de preguntar-nos quants policies posarem a vigilar les escombraries, en comptes d'empaitar delinqüents o regular el trànsit. Si els recursos fossin infinits, quantes coses no faríem oi?

    I com diu Ximo, allò realment important és l'educació de cadascú. Ens estan fallant coses fonamentals, a l'escola, però també a les famílies.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta