19 de novembre del 2008
Tortosa descobreix un tram de la muralla andalusina del segle VIII
Les obres d'urbanització de la plaça de l'Absis de la Catedral, en què l'Ajuntament té previst habilitar un auditori a l'aire lliure, han deixat al descobert una troballa arqueològica sense precedents. Així, a sota de la rampa d'accés del carrer Costa de Capellans ha aparegut un tram d'uns 20 metres de la muralla andalusina del segle VIII, que separava l'antiga medina dels ravals de la ciutat musulmana. L'alcalde Ferran Bel va anunciar ahir que col·laboraran amb Patrimoni si cal redefinir el projecte.
Damià Griñó, de l'empresa d'arqueologia Atics, que ha fet les excavacions, va detallar que la tècnica constructiva és típica de l'etapa andalusina, amb un morter de calç i també algunes pedres que presenten tonalitats groguenques. L'arqueòleg va precisar que també han aparegut ceràmiques andalusines, així com alguns estrats inferiors de l'època romana, cosa que confirmaria que la muralla andalusina va fer-se tot aprofitant una estructura defensiva anterior. De fet, es tracta d'un fragment d'una amplada d'1,7 metres, amb una llargada d'uns 20 metres i una alçada màxima de 2,3 metres, bastida sobre les restes del perímetre de l'antic murat romà. La muralla encabia la medina i separava aquest sector noble, on hi havia el centre polític i religiós i la mesquita major de Tortosa, dels ravals de la ciutat musulmana. De fet, els experts han datat la muralla entre els segles VIII i X.
El responsable dels serveis territorials de Patrimoni, Joan Martínez, va confirmar la importància de la troballa, que també contribueix a la «recuperació de l'arqueologia urbana de Tortosa». Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va manifestar la voluntat de l'Ajuntament de col·laborar amb la comissió de Patrimoni per trobar una solució. Bel va avançar que la troballa no atura les obres, ja que la instal·lació de serveis com l'enllumenat i el clavegueram no afectarà el tram de la muralla. Amb tot, va afegir-hi que caldrà modificar el projecte de la plaça de l'Absis, un cop s'haja decidit si cal deixar la muralla al descobert o si només es fa una datació i es tornen a soterrar les restes.
El Punt (19-Novembre-2008)
També podeu llegir:
-Un cub de Rubik a la plaça de l'Absis
3 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Les obres de dignificació del casc antic van avançant. Gota a gota, sense aturador. Més bones notícies per la ciutat i per al territori.
ResponEliminaSi Tortosa dignifica el seu patrimoni cultural, acabarà beneficiant a tot el territori. El turista volta dins d'un radi geogràfic determinat.
Una troballa molt interessant, que cal aprofitar per fer un bon estudi de la Tortosa andalusina. A Campredó, també s'ha trobat una interessant fortificació al nostre patrimoni templer, que també mereixerà un bon estudi.
ResponEliminaQue la crisi no retregue als polítics d'invertir en futur i cultura... si cal ho suplicaré!!
ResponElimina