29 de gener del 2009

Tortosa tindrà una nova ordenança per fomentar l’estalvi d’aigua (La Marfanta TV]

L’Ajuntament i la Casa de l’Aigua impulsen un projecte que preveu noves tarifes

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va presentar ahir el projecte d’estalvi d’aigua al municipi, que l’Ajuntament tirarà endavant a partir d’un encàrrec a la Casa de l’Aigua. El programa durarà un any i preveu actuacions com ara l’anàlisi de la xarxa d’abastament o la realització d’una auditoria del consum d’aigua als edificis municipals, però també fomentarà l’estalvi domèstic. De fet, Bel va anunciar la redacció d’una ordenança específica sobre estalvi d’aigua, així com d’un nou sistema tarifari.

Bel va recordar que el projecte té una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que costejarà la meitat d’un pressupost total de 163.500 euros. «A Tortosa ja hem anat fent molts esforços per estalviar, reaprofitar i depurar l’aigua, però encara queda molt de camí per recórrer», va afegir-hi. L’alcalde va destacar que l’objectiu és que els ciutadans facin seu el projecte, i va voler tranquil·litzar la població sobre el nou sistema tarifari. «Primer, caldrà veure la proposta que ens fa la Fundació Nova Cultura de l’Aigua i aplicar les noves tarifes amb altres variables, per garantir la viabilitat de l’Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) i tenint en compte la situació econòmica actual», va assenyalar. «Per tant, ningú ha de patir per un increment desorbitat de les tarifes, ja que la proposta s’estudiarà i qui prendrà la decisió serà el consell d’administració de l’EMSP amb l’aval del ple municipal», va insistir.

Un descontrol del 40%. D’altra banda, Bel va justificar la necessitat de tenir una ordenança específica d’estalvi. «Hem millorat el control de l’aigua que entra i surt de la xarxa, però hem de fer un pas endavant, ja que l’EMSP necessita un nou suport jurídic, que es farà amb caràcter positiu», va precisar. El regidor de Medi Ambient, Valentí Marín, va explicar que ara l’Ajuntament no controla el 40% de l’aigua que circula per la xarxa, tant per les fuites a les canonades com per la inexistència de comptadors. Tot i això, Marín va recordar que és una xifra que millora el 60% d’aigua incontrolada que hi havia a la xarxa de Tortosa fa només dos anys. De fet, l’EMSP està renovant la xarxa a totes les obres que es fan al nucli antic, que era on hi havia més pèrdues. A més, també es van preveure canonades noves a les obres de l’avinguda Felip Pedrell, i ara també es renovarà la xarxa a la carretera de Roquetes, al carrer Llarg de Sant Vicent, al carrer Major de Remolins i al barri de Santa Clara. A més, sobre la inexistència de comptadors en moltes cases, Bel va aclarir que no es tracta d’un problema exclusiu del nucli històric, ja que també hi ha comunitats de veïns amb un sol comptador i edificis municipals que fins ara no sabien quanta aigua consumien. «Quan algú sap el que gasta, és més senzill reduir el consum», va dir.

Per la seua banda, el director de la Casa de l’Aigua, Germán Bastida, i la tècnica Elisabet Bonfill van destacar la importància d’aconseguir la implicació dels ciutadans en el projecte. El primer pas ha estat la convocatòria d’un concurs per dissenyar el logotip del projecte, i també es faran enquestes per fer una diagnosi de la situació i del nivell de conscienciació ciutadana. En la segona fase, s’elaboraran plans d’acció i la nova ordenança, i en la tercera, es potenciarà l’educació ambiental i es buscarà la complicitat dels professionals per instal·lar diferents mecanismes estalviadors.

El Punt (29-Gener-2009)

16 comentaris:

  1. Un govern mediocre que l'unic que sap fer son ordenançes, quantes en porten? ,una pels locutoris, un altra pels solars, un altra pel civisme i ara la de l'aigua, es a dir, quatre.
    Regular, regular que no vol dir aplicar, aixó es tot politica d'aparador i mentre la ciutat parada i sense tenir cap objectiu concret o cap model que no sigui el que varen disenyar els governs progressistes d'en Sabaté., més que el de "regular" de pandereta com es pot veure.
    Mediocres i poc treballadors, però ben pagats.
    Aixó si, "regular" i cobra sous molt alts ho saben fer amb nota.

    ResponElimina
  2. Mira Pere, tens tot el dret a criticar el govern de Tortosa actual, pero que defensis els de Sabaté et delata massa.
    Pots estar en contra de les ordenances o de les coses que es fan, pero al menys es fan coses, i no parles de sous, per favor, que en el govern anterior també cobraven i l'ajuntament estava ple d'assessors en carnet.

    ResponElimina
  3. Josep Maria jo no defenso a ningú, cosa que tu si que fas,i critico a qui vull,com tu també fas, dius te delates massa i aqui ets tu solet que't delates i per cert,què en penses de la nova ordenança de l'aigua? o es que només has entrat a desqüalificar i a enredar? per no dir alguna cosa més lletja peró no es el meu tarnnar.

    ResponElimina
  4. Ja no es qüestió d’aquest o aquell ajuntament, el que passa es que una empresa de serveis injecta liquiditat al sistema quan els impostos ja han tocat sostre. Ara la recaptació funciona via taxes. Independentment del fons estatals d’inversió local, que son faves contades, no hi ha millor forma de fomentar l’estalvi que via taxes. Lo de fomentar l’estalvi es una manera de vestir o justificar un augment de tarifes es clar...
    No vull fer critica per fer critica, perquè tots els ajuntaments estan igual.

    ResponElimina
  5. ....Amb l'aigüa al coll...

    ResponElimina
  6. Politica d'aparador i distreure l'atenció per tal de que la gent no vegi com ho esta fent de malament.

    El consistori tortosi que ell mal governa va a la deriva.

    El que hauria d'explicar aquest bon home que fa d'alcalde, es com ha estat possible que en dos anys el pressupost de personal del nostre consistori hagi augmentat en CINC-CENTS CINQUANTA MILIONS DE PESSETES (3.300.000 euros). Perquè per més que m'hi esforço a mi l'IPC del 2007 i del 2008 no em dona per a aquest diners.

    Seria bo que algú comences a mirar en que s'esta gastant aquest senyor els diners, perquè en obres els gasta però malament. Per a mostra vagin a pegar una volta per le Carrer de La Rosa, la Plaça de l'Olivera o el carrer Gil de Federich, i veuran com esta de mal fet i de brut.

    ResponElimina
  7. Ho deia abans i ho dic ara: Els principals culpables dels nyaps en les obres, els tècnics que manen com executar-les.
    .....I responsables els polítics.

    Parlant d'obres, algú podria fer cinc cèntims sobre el retard de mesos en les de la carretera de Roquetes-Jesús?.

    A un passat ple municipal el Sr. Martín preguntava ( i implícitament criticava) sobre qui i com es recepcionen determinades obres........Llavors ho vaig comprendre: A ell li va costar tants d'any fer la rotonda de l'hospital per temor a que no li preguntessin sobre qui recepcionava l'obra.

    Parlant de la noticia en si, jo juraria que quant el Sr. Franquet ja se'n parlava de les pèrdues d'aigua, estat de les canonades, filtracions, falta de comptadors etc. Que no s'ha fet res des de llavors?. Amb els 500 milions que directa o indirectament van anar al pavelló, no s'hagués pogut canviar alguna canonada?.

    Algú ens esta enganyant....i ja fa temps.

    ResponElimina
  8. Primer de tot fe al·lusió als primers comentaris de pere. La gent es queixa per queixar-se. Jo personalment estic d'acord en les ordenançes disposades per l'ajuntament. Lo que em fa més gràcia és que la gent s'atreveixque a dir que la ciutat està parada quan té més moviment que mai i el que si que no tolero es que algú pugue ficar la paraula progressista i Sabaté una al costat de l'altra, perfavor... Los polítics cobren molt? Vaiga dismos coses que no sapiguessem pere.

    Tu que en penses de la nova ordenança de l'aigua perquè tampoc has aclarit res. Pel que fa a la meva opinió, hi estic d'acord sempre que funcione i ajudi a no malgastar aigua, quan era alcalde el teu amic el progre, cada vegada que s'aixecava l'asfalt surtien a relluir les canonades de fa 70 anys rovellades i amb fuites per tot arreu, sobretot per la zona del Rastre (on les canonades són més antigues) se perden litros i litros d'aigua al dia espero que es solucioni.

    En què s'està gastant els diners el senyor Bel? A part de en los diversos projectes presentats i fets que tel's podria ennumerar gustosament cal recorda la enorme i abultada deuda en que va deixar l'ajuntament "el progre" en què se ho va gastar ell? Això ja si que no ho sé.

    ResponElimina
  9. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  10. Gutijaume, amb un bloc de nom nuevaderecha ( totalment legitim, per cert), com no has de malparlar de tot allò que et sone a esquerra i progressisme?, normal. Això mateix et porta a alabar contínuament Bel. Encara que, amb amics com tu, no li calen enemics.

    ResponElimina
  11. Gutijaume, en que es gasta els diners?
    És una pregunta que hauries de fer a Ferran Bel, però et posaré un exemple a petició teva.
    Parles de que el PSC va deixar l'Ajuntament endeutat. Jo et dirè que no és cert, si no tot el contrari i et diré més. Digue-li al teu amic Ferran Bel que faci pública l'auditoria que va encarregar i que a dia d'avui te guardada en un calaix, perquè tot i que la'auditoria segur que la va fer gent de la seva corda, no van trobar res i per aquest motiu després de gastar-se els nostres diners no han dit res, i puc estar segur que si haguessin trobat una sola coma mal posada l'haurien esbombat a tort i a dret.

    És a dir es gasten els diners en coses que no son necesaries, o més ben dit malgasten.

    ResponElimina
  12. Cucafera; ni esquerres ni “progressisme” ni el neolliberalisme es garantia de res. M’estranya que encara tu estiguis caient en els topics de sempre. Sincerament et feia mes crític.

    ResponElimina
  13. Igual d'amic sóc d'ell com teu?

    Què és per a vatros lo progressisme? Perquè en cada persona pot adoptar una manera diferent, jo em sento progressista però no em vingués ara en lo tema de que Sabaté era un alcalde progressista.

    Tornaré a repetir perque cada vegada que escric és lo mateix, no me digueseu amic de Bel ni que l'alabo, jo alabo a totes les persones que estan actualment a l'ajuntament i que al meu pareixer porten les coses millors (no perfectament) que ho van fer els socialistes en el temps que van tenir i més quan les coses estan a simple vista.

    Tens raó es tindrien que gastar els diners en tombar el monument del riu en lloc de la nova pista d'atletisme o en lloc d'intentar fer un petit pas en l'estalvi d'aigua o en lloc de fer una estació de trens (si tenim una que fa goig no?) o potse tindrien que dixar estar els projectes dels diferents parquings soterranis de Tortosa... bé dixem-ho estar que despres per fer una llista d'aquestes coses me dirán que sóc militant de CiU

    ResponElimina
  14. La militància no es cap deshonra..Però per si de cas, millor primer militar amb un mateix...

    ResponElimina
  15. mc calan, Mira si soc critic que fins i tot de vegades m'arribo a criticar a mi mateix; ara, tot i que cap que, entre les teves virtuts estigue la de llegir el pensament, pero me sembla que no he dit que res sigue garantia de res. T'has deixa't entre altres alternatives la del liberalisme (sense "neo") . Ho has fet expressament?.
    Per altra part la referencia al progressisme l'he fet contesta'n a una altra de Gutijaume que li deia despectivament progre a Sabate i que aquest i progressisme son incompatibles.

    ResponElimina
  16. ejem... perdoneu però al meu parer, crec que de "moviment" a la ciutat ni en veia abans ni en veig ara. Tant en uns com en altres, Tortosa és (com diu un vell amic meu) "lo racó d'Aumedo", que ve a ser el mateix que dir "no pintamos ni cortamos y aquí, sálvense quien pueda"... ja us podeu matar lloant a uns o criticant als altres que aquí "qui més corre, vola"!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta