26 d’agost del 2009

Tortosa ordena l'enderroc urgent d'un edifici a la plaça de Sant Joan

L'Ajuntament assumeix l'obra perquè no troba la propietària, al contrari que a la plaça dels Dolors

La plaça de Sant Joan és una de les més representatives del nucli antic de Tortosa, però també una de les més degradades. Un exemple és la situació de l'immoble del número 2 d'aquesta plaça del barri del Rastre, que l'alcalde ha declarat en estat de ruïna imminent. De fet, l'Ajuntament ha instal·lat unes tanques per impedir l'accés a l'edifici, i ha intentat contactar amb l'última propietària per ordenar-li que faci l'enderrocament controlat de la casa, en el termini màxim d'una setmana. Però com que no ha estat possible entregar-li la notificació, el consistori ha optat per assumir els treballs i els ha adjudicat per la via d'urgència.

El número 2 de la plaça de Sant Joan és un immoble en estat ruïnós, de planta baixa més dos plantes i terrat, que està al costat del solar resultant de l'enderrocament d'un altre edifici que feia cantonada amb el carrer Replà. El 4 d'agost, una resolució signada per la tinenta d'alcalde d'Urbanisme i Obres Públiques, Meritxell Roigé, adjudicava a l'empresa Becsa, amb caràcter d'urgència, la realització dels treballs de l'enderroc total i controlat de l'immoble. Això, després de no haver pogut localitzar l'última propietària coneguda de l'edifici, per notificar-li un decret d'alcaldia de l'1 de juliol. En la resolució es declara en estat de ruïna imminent l'immoble i se n'ordena l'enderrocament en el termini màxim d'una setmana, tenint en compte «la urgència i perill» que provocaria el retard de la intervenció.

Les obres d'enderroc a la plaça de Sant Joan encara no havien començat ahir, però l'inici dels treballs és qüestió de dies. Des de final del 2008, l'alcalde ha incrementat el nombre de decrets per ordenar als propietaris d' immobles en mal estat, sobretot a la zona del nucli antic, que prenguen les mesures necessàries per rehabilitar els habitatges o enderrocar els que es troben en estat de ruïna. De fet, des de l'aprovació del registre municipal de solars sense edificar, l'Ajuntament pot actuar de manera subsidiària i assumeix els treballs quan els edificis són un perill per a la seguretat de les persones. Al cap de dos anys, si els propietaris no han assumit el cost de la intervenció, el consistori pot expropiar el solar o bé vendre'l en subhasta pública. La mesura afecta també els solars dels propietaris que incompleixen una ordre de tancament.

Cas oposat a la plaça dels Dolors

La situació de degradació de la plaça de Sant Joan va fer que l'Ajuntament decidís traslladar, ja l'any 2008, els actes de la Festa del Renaixement que es feien a la plaça i al Casal Tortosí. Però el govern de Tortosa va decidir ajornar la millora integral de la plaça de Sant Joan, una actuació inclosa en l'anualitat del 2009 del pla integral del nucli antic (Pincat) amb un pressupost de més de 410.700 euros, fins que no es resolgués la situació d'algunes de les cases (en estat de ruïna) de la plaça.

Un cas oposat, per tant, al que s'ha produït a la plaça dels Dolors, amb les dues cases afectades per l'ensorrament que es va produir el 25 d'abril al carrer de Sant Antoni. Així, l'Ajuntament va poder contactar, al cap de pocs dies, amb els propietaris dels immobles, que van acceptar fer-se càrrec de l'enderrocament dels edificis. En aquest sentit, la setmana passada van començar els treballs per enderrocar de manera controlada els números 4 i 6 del carrer Sant Antoni. Les obres han obligat a tallar una part de la plaça dels Dolors i a regular el trànsit al carrer Gil de Frederich.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 26-08-2009 Pàgina 9

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta