La globalització ens porta a Tortosa el seu màxim símbol.El menjar ràpid sembla una solució fàcil davant la crisi. Davant d’això tenim els moviments Slow food, recordant a Hipócrates. "Que el teu aliment sigui la teva medicina i la teva medicina sigui el teu aliment." Valorar la textura, el sabor, l’ olor, prendre el temps suficient per gaudir el plaer de menjar amb lentitud, del cuinar amb amor, tocar els aliments frescos i saber la seva procedència, preferentment ecològica i l’efecte de la seva producció i transport.La catedral del consum serà un espai on els valors de la religió del consumisme, ens ajudaran a tenir mes presents els models americans davant de les nostres pròpies tradicions culturals catalanes més associades al cooperativisme que al individualisme. Ja als anys vint el filòsof Walter Benjamin ens parlava de la religió del consumisme, recentment Elena Laside , professora de la facultat de Ciències Econòmiques i Socials en el institut Catòlic de Paris ha escrit el llibre Serà l’ economia una religió?
Segueix llegint...
4 de setembre del 2009
[Bloc del dia] 'El símbol del capitalisme arriba a Tortosa", de Daniel Turon (Veure, escoltar, parlar)
Fa temps que alguns de vosaltres ens heu demanat que recomanem els apunts dels blocs ebrencs que més ens han agradat al llarg del dia. Avui, 4 de setembre de 2009, us proposem aquest article escrit per Daniel Turon Cotrina al bloc Veure, escoltar, parlar, de l'entitat Atzavara Arrels.
12 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Aquesta web recordo que era interessant sobre el tema
ResponEliminahttp://www.mcspotlight.org/
És el típic escrit comunista d'odi al capitalisme i a tot el que aquest representa. Tot i així me pareix buit de contingut, critica el model econòmic? L'alimentari? El fet de que 40 persones tinguin ara feina? (...)
ResponEliminaÉs divertit associar McDonald’s amb el capitalisme, i llegint això d'altruisme he pogut comprovar com McDonald’s té al seu càrrec algunes fundacions sense ànims de lucre repartides pel món, assistència mèdica per a infants i també esta capficada en el tema del medi ambient (recicla tots els materials, fins i tot l'oli de les fregidores per fer bio combustibles)quants restaurants de Tortosa t'ofereixen una hamburguesa a 1€, d'una qualitat inqüestionable (té alguns premis que ho demostren i el meu paladar també) i a més empren varies iniciatives solidàries amb les persones i el medi ambient?
La demagògia contra el capitalisme, les franquícies i tot el que suposi invertir i crear riquesa seran el blanc ineludible del comunisme i del comunista (si és que encara se'ls pot anomenar així)
Tanmateix, Guti, lo teu escrit també és lo típic escrit capitalista d'odi al comunisme i a tot el que aquest representa.
ResponEliminaAllà tú i lo teu paladar...
Perquè he d'odiar una cosa que no existeix?
ResponEliminaEste és lo teu problema. No te n'has adonat que de la caiguda del mur de Berlin ja han passat 20 anys. Si lo comunisme no existeix, no cal esforçar-se tant. És que caces fantasmes?
ResponEliminaO és que hi ha algun problema irresolt en esta fantàstica societat del món lliure?
Encara no ho entens, el comunisme no existeix per lo tant jo no l'odio, el que passa és que fa 20 anys que va caure el mur i encara hi ha molt de comunista amargat que anhela aquells temps o que encara crida "Viva el che i fidelito".
ResponEliminaI tant que ho entenc: caces fantasmes.
ResponEliminaEn una entrevista a El Mundo, a Carlo Petrini, fundador del moviement Slow food, a la pregunta: "McDonald’s y otros establecimientos de comida rápida están empezando a servir ensaladas y platos supuestamente sanos. ¿Qué le parece?, contestava:
ResponEliminaEs algo. Pero el verdadero problema de McDonald’s es que no es posible determinar el origen de los productos que utiliza. Y no basta con afirmar que uno emplea productos sanos y decir que, aparte de hamburguesas, ahora tiene verduras en sus menús. Me deben decir de dónde
viene la verdura, cómo se ha cultivado, a cuánto la han pagado a los agricultores…
I la pregunta meva es: Això mateix no es pot aplicar al Viena, Pans & company o el supermercat de la cantonada on anem tots el dies de l'any?.
I per altra part, penso que tot aquest tema es mes transversal del que dieu i no tan una qüestió Comunisme/capitalisme i mes aviat ho compararia a la polèmica sempre present de grans superfícies/petit comerç.
O es que som tant il·lusos que volem combatre el capitalisme a partir dels Mc Donald's? Pos no n'hi han poques de franquícies i comerços uniformitzats i uniformadors. Que son un símbol del capitalisme? evident, com qualsevol altre negoci en una societat lliure de mercat.
Una altra cosa diferent es que jo vagi a Segovia i no intente, si puc, fotrem un cotxinillo al de Candido abans d'una Hamburguesa per molt mixta que sigui al Mc Donald's o qualsevol bar encara que sigui autocton.
Lo que pot una hamburquesa d'euro!
ResponEliminaXimo ; El Cándido ja no es el que era en vida del pare fundador... Tens millors opcions.
ResponEliminaPotser Luque, Mc Calan?...mira que volia posar els dos, pero vaig pensar que diríeu: mira'l.
ResponElimina