19 d’octubre del 2009

20 anys de l'accident a la nuclear Vandellòs I


Avui es compleixen 20 anys de l'incendi a la central nuclear Vandellòs I, considerat com el pitjor accident en una planta atòmica a l'Estat espanyol. El diari El Punt publica en la seua edició d'avui un reportatge de dues pàgines amb tot el que va suposar aquell accident, quan una escletxa en una turbina de la central va provocar la fuita d'hidrogen de refrigeració de l'alternador de la mateixa unitat, i això va desencadenar un incendi que es va escampar les instal·lacions de la planta, tot provocant diverses explosions. A més, alguns dels sistemes de seguretat es van inundar amb aigua del circuit terciari de la central, una situació que va suposar una amenaça real de fuita radioactiva.

Aquest matí hem escoltat el muntatge sonor que ha fet Ràdio Ebre amb el so de les alarmes i la veu dels protagonistes. 20 anys després, escoltant aquesta peça de la Cadena Ser, se'ns ha posat la pell de gallina, ja que en el moment de l'accident només teníem 12 anys i no érem prou conscient de la gravetat de l'accident. També aquests dies hem pogut llegir la magnífica entrevista que divendres publicava La Veu de l'Ebre a José Pino, la persona qui llavors va ser el cap del parc de bombers d'Amposta, el primer a intervenir-hi i primer a denunciar les greus mancances de seguretat que tenia la central, així com la fugida d'alguns tècnics responsables de Vandellòs I. Segons Pino, quan van trucar-los per avisar-los de l'incendi els van enganyar, ja que els havien dit que hi havia uns dipòsits de fuel cremant-se. Els mitjans amb què treballaven els bombers tampoc eren gaire adequats: granotes de plàstic dins d'un edifici on hi havia un reactor nuclear. Però el que més va impressionar l'excap de bombers d'Amposta (que va ser destituït  del seu càrrec "per haver dit la veritat") va ser el soroll dels turbobufadors, que s'unia al soroll de les sirenes i als rètols que indicaven EVACUACIÓ. Al cap de dos dies, i davant del silenci de les autoritats, van optar per fer públic els que havia passat, cosa que Pino considera que va servir per tancar "aquella patata que era la nuclear". El premi que va rebre aquest comandament dels bombers, que va jugar-se la pell evitant una catàstrofe nuclear. va ser la destitució, per part del conseller d'Interior, Josep Gomis, i "vint anys d'assetjament professional".

20 anys després, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona encara tenen tres reactors nuclears, que cada any tenen més del 60% dels incidents comunicables per totes les plantes atòmiques de l'Estat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN). L'any 2010 expira la llicència de Vandellòs II, i el 2011, les de les centrals Ascó I i II.  És l'hora de debatre, amb tots els elements de judici damunt de la taula, si ha arribat el moment d'abordar el tancament i la substitució d'unes centrals nuclears que no han destacat ni pel seu bon funcionament ni per la seua transparència a l'hora de notificar les incidències.

+Més informació a El Punt:

L'aniversari de la por

Articles relacionatsUn reactor en repòs i 680 m³ de residusArticles relacionats«La gent no va tenir memòria»ENTREVISTA
XAVI LLAMBRICH. «Aquella va ser la nit més llarga de la meva vida»



+També pots llegir:

8 comentaris:

  1. si que va ser una nit dura, jo acabava de aterrar aqui, i a les poques setmanes, ja veus Xernobil 2 !!
    Conec gent que planetjava marxar de Tortosa cap al sud en cotxe aquella mateixa nit. Jo, fiant-me de les "no passa res", no m'ho vaig plantejar pero potser els amics tenien mes experiencia en escoltar a les autoritats!

    ResponElimina
  2. Jo si que m'ho vaig plantejar Brian.
    A més, l'informació brillava per la seva absència i el boca a boca s'anava carregant.
    Amb el temps, la magnitud del desastre s'ha anat coneixent.
    I, que si haguessem marxat no hagués sigut cap mala idea, més sent pare novençà.
    La re-confirmada deficiència en la gestió de la central ens fa tremolar cada cop que es produeix un incident en les altres tres centrals nuclears "catalanes" gestionades pels mateixos que eren llavors gestors a Vandellos I.

    ResponElimina
  3. Voleu dir que en cas d’emprendre un èxode haguéssiu arribat molt lluny ?

    ResponElimina
  4. Jo fins a València segur.

    ResponElimina
  5. La Vanguardia 20-10-89

    Un incendio obliga a parar la central de Vandellós

    Un incendio en una turbina del grupo principal número dos de la central nuclear de Vandellós 1 obligó a pararla
    para evitar posibles riesgos,
    aunque el incendio pudo ser
    controlado poco antes de las
    once de la noche. Protección
    Civil destacó que las llamas se registraron en el exterior del
    reactor, por lo que no se produjo ningún riesgo de carácter nuclear ni tampoco
    hubo emisiones radiactivas al
    exterior. La alarma de la
    central nuclear pudo oírse
    durante varios minutos y el
    Plan de Emergencia Nuclear
    de Tarragona (PENTA) fue
    activado en situación cero y
    con carácter preventivo.

    LA VANGUARDIA SOCIEDAD SÁBADO, 21 OCTUBRE 1989 ENERGÍA • Vandellós 1 podría ser sancionada por advertir con retraso del incendio que sufrió el jueves (+)

    ResponElimina
  6. Mario, em sembla que no has contat en que totes les comunicacions estarien no tan sols colapsades, sino intervingudes...

    ResponElimina
  7. Si que hi he contat McCalan.
    Aiiiii.
    Que trobes que Gustau no mos donaria la última?
    O algun contertulià amb contactes?
    Tampoc crec que 180000 ebrencs col·lapsen res de res.
    Lo que després es posa la consciencia pel mig i encara m'enganxaria el núvol fent posts i mails o traginant vellets amunt i avall. Mai se sap.
    Recomano sortir pel sud, per l'interior, vorejant els Ports com a darrer record.
    Al nord encara ens cridarien que els hem deixat sense llum.
    I, qui tingue barca... xino,xano, a Mallorca.
    Però, tot amb un suposat Txernòbil, al final, tota Espanya plena. S'ha acabat el turisme i la verdura fresca.

    ResponElimina
  8. Us heu preguntat mai perquè aquesta zona és una de les que tenen l'index més gran de població afectada per càncer?... :-(

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta