6 de novembre del 2009

Tarradellas creia que la Batalla de l'Ebre havia estat un greu error i en culpava els comunistes


Josep Tarradellas, que durant els últims mesos de la Guerra Civil va ser conseller de Finances de la Generalitat, creia que la Batalla de l'Ebre havia estat un greu error d'estratègia. Això és el que es desprén de la segona part de l'obra Crònica de la Guerra Civil a Catalunya, en què apareixen per primer cop dietaris personals inèdits de Tarradellas. Un dels dietaris repassa la crisi de govern de l'abril del 1937; un altre, l'aportació catalana a la República Espanyola i l'últim, més colpidor, els darrers dies de resistència, en què Tarradellas visita les diferents línies del front i critica la gestió que s'ha fet a l'Ebre.

Ja hem pogut llegir el que va deixar escrit Tarradellas sobre el comandament de la Batalla de l'Ebre, gràcies als extractes dels dietaris que aquest mes ha avançat en exclusiva la revista Sàpiens. El dia de Reis de gener de 1939, ja amb la Batalla de l'Ebre perduda i només pocs dies abans de la caiguda definitiva de Tortosa en mans de les tropes de Franco, Tarradellas visita Solsona per entrevistar-se amb el coronel Juan Perea Capolino, que comandava l'exèrcit de l'Est. Les tropes de Perea, formades majoritàriament per catalans, no havien intervingut a la Batalla de l'Ebre, i per tant mantenien el seu potencial en molt bon estat. Tarradellas comprèn que alguna cosa no s'ha fet bé, i ratifica la seua idea que la Batalla de l'Ebre ha estat unm error. "La dita operació fou feta exclusivament per tal que els que la dirigiren, que foren Modesto, Líster, Campesino i Vega, tots ells comunistes, tinguessin una ocasió més de demostrar llurs dots de comandament, i per fer-ne una plataforma per llur partit, tot això sense tenir en compte els resultats que podien derivar de dita operaió, ni el desgast, ni la rèplica que els facciosos podien portar als nostres rengles".  El coronel Perea havia intentat intervenir en el front de l'Ebre, però segons Tarradellas no van deixar-lo per motius polítics: el 80% dels soldats i els seus comandaments eren catalans, i el Partit Comunista necessitava monopolitzar una operació que li permetés continuar la propaganda.

+Més informació:
-El final de la guerra, segons Tarradellas (El Punt)

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

4 comentaris:

  1. Tarradellas dixit!

    Oremus!

    ResponElimina
  2. !A buenas horas mangas verdes...!"

    ResponElimina
  3. Napoleó, quan va perdre a Warterloo, també va tenir un error d’estratègia... I no va ‘esser culpa dels comunistes...!

    ResponElimina
  4. Per anar a dormir m'he llegit la wiki de Líster. Us la recomano, sense manies. Ens apropa a un ser especial.
    http://es.wikipedia.org/wiki/Enrique_L%C3%ADster

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta