28 de gener del 2010

[Nota de premsa] Esquerra demana paralitzar el procés de selecció de municipis pel cementiri nuclear perquè no s'ha escoltat el territori

Esquerra ha demanat la paralització del procés de selecció dels municipis candidats a acollir el cementiri nuclear perquè no s'ha tingut en compte el territori ni les comunitats autònomes afectades. Així ho ha anunciat avui el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, que ha explicat que el partit ha presentat una Proposició no de llei al Congrés dels Diputats per deixar sense efecte la resolució de 23 de desembre del 2009, per la qual es feia la convocatòria pública per a la selecció de candidats a acollir el Magatzem Temporal Centralitzat de residus radioactius, perquè 'té vicis jurídics molt clars'.

En primer lloc, incompleix el Reial decret del 23 de juny de 2006 en què el govern espanyol es comprometia a tenir en compte les comunitats afectades. 'Ningú discuteix la competència de l'Estat en aquesta matèria, però s'ha de fer amb diàleg i amb la col·laboració de les comunitats autònomes', ha subratllat el secretari general. En segon lloc, també incompleix l'informe d'Enresa, l'empresa pública que gestiona els residus radioactius, de 2005, que explicita que la instal·lació d'un cementiri nuclear requereix l'establiment de mecanismes d'informació i participació per obtenir consens polític i social.

En aquest sentit, Ridao, que avui s'ha reunit amb experts del partit en energia nuclear, ha assegurat que 'la decisió d'Ascó no acaba aquí' i que 'Esquerra apel·larà davant de l'Estat aquest consens territorial i institucional necessari per prendre una decisió d'aquestes característiques'. 'El govern espanyol s'ha precipitat en una decisió que en altres països ha necessitat dècades', ha apuntat el dirigent independentista, 'i, a més, ha començat aquest debat per la teulada'. Per aquest motiu, Esquerra demana que no s'emprengui un nou procediment fins que no s'hagin avaluat prèviament els efectes en el medi ambient i s'hagi elaborat un programa per determinar la vida útil de les centrals nuclears.

'Catalunya ha pagat ja el seu peatge, ja que ha acollit en el seu territori tres centrals nuclears, produeix el 40% de l'energia nuclear de l'estat i només en consumeix el 17%', ha apuntat Ridao. El dirigent independentista també ha anunciat que Esquerra farà preguntes, tant al Congrés com al Senat, a Zapatero per tal de 'posar llum i claredat sobre aquest procés', perquè no es coneix amb detall el projecte, ni les compensacions econòmiques que rebrà el territori, ni els llocs de treball que es generaran, ni les mesures de seguretat extrema que es prendran. En aquest sentit, Ridao ha apuntat que 'diuen que el cementiri nuclear crearà entre 300 i 500 llocs de treball directes, quan a Holanda n'ha creat poc més de 50'.

Ridao critica la instrumentalització que fa CiU de la comissió d'investigació d'Horta

D'altra banda, Ridao ha fet referència a la comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan, ha assegurat que 'no s'han de fer judicis polítics paral·lels', sinó que cal deixar que la justícia treballi amb celeritat per resoldre el cas. A més, Ridao ha criticat la 'instrumentalització' que fa CiU d'aquesta comissió amb la voluntat de 'desgastar i erosionar el Govern' en vistes a les eleccions.

1 comentari:

  1. Una llei es susceptible de complir-se o de no complir-se, però un informe no es compleix ni s’incompleix solament informa. Quan al Reial decret de 23 de juny 2003 en que el govern de l’Estat tenia que informar a les CCAA s’ha complert amb escreix, i el President Montilla (pare de la criatura) deu tenir la carta al calaix però el senyor Ridao no se n’ha assabentat. El senyor Ridao vol deixar també sense efecte la resolució de 23 de desembre 2009, pensant que a Madrid podrà “cortar la oreja y el rabo” com fan els seus al Parlament de Catalunya i amb el President Montilla al que tenen acoquinat.
    Quan la resta del contingut d’aquest “manifest” el senyor Ridao te tot el dret a fer preguntes al Congres, faltaria mes...Es l’únic que li deixaran fer...!
    Finalment la al•lusió al tema de l’incendi d’Horta es com de “relleno” i queda molt be...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta