.
El nucli històric de Tortosa és un dels més deteriorats de Catalunya. Així ho ha considerat el Departament de Medi Ambient i Habitatge, que ha proposat a l'Ajuntament la signatura d'un conveni marc que convertirà el nucli antic en una de les zones de rehabilitació estratègica del país. Aquesta figura, que ja tenen altres municipis catalans que també es beneficien dels ajuts de la llei de barris, serveix per agilitar els tràmits de projectes de rehabilitació d'habitatges que promouen els particulars, les comunitats de veïns o les empreses. Però, a més, en el cas de Tortosa, el conveni s'ampliarà a tots els barris del conjunt històric, ja que el pla integral del nucli antic (Pincat) té una àrea delimitada d'actuació que només comprèn 17 hectàrees de les 42 que té la ciutat antiga.
La rehabilitació dels habitatges és la gran assignatura pendent en el procés de recuperació del nucli històric de Tortosa. Per això Tortosa serà la primera població de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona que tindrà una part del nucli urbà –tot el conjunt històric– declarada zona de rehabilitació estratègica de Catalunya. Ja han estat reconegudes amb aquesta figura altres ciutats del país que estan rehabilitant a través de la llei de barris els seus nuclis antics o barris degradats, com ara Olot, Manresa, Lleida, Santa Coloma de Gramenet o Montcada i Reixac. Per esmentar algunes de les ciutats de les dimensions de Tortosa, la direcció general de Qualitat de l'Edificació i Rehabilitació de l'Habitatge ja ha previst una inversió de més de disset milions d'euros a Olot, de més de 8,7 milions d'euros a Igualada i de més de tres milions d'euros a Manresa.
En aquest sentit, la declaració de zona de rehabilitació estratègica va un pas més enllà de la llei de barris. Amb aquesta figura, el Departament de Medi Ambient i Habitatge dóna prioritat a la tramitació dels projectes de rehabilitació i millora que arriben a les seues oficines. I al mateix temps promou una sèrie d'accions conjuntes amb els ajuntaments, les constructores i els particulars per impulsar la reforma dels habitatges. «Amb les obres als carrers o repintant les façanes no n'hi ha prou per resoldre el problema del nucli antic de Tortosa», va assenyalar el coordinador d'Habitatge a les Terres de l'Ebre, David Jarque. En aquesta línia, va remarcar que la declaració de zona de rehabilitació estratègica serà una eina fonamental per impulsar la recuperació dels habitatges del nucli històric. Jarque va explicar que la Generalitat ja ha fet arribar a l'Ajuntament l'esborrany final del conveni que compromet les dues parts.
L'acord es va començar a gestar durant l'estiu del 2009, després d'una visita a Tortosa de la secretària d'Habitatge de la Generalitat, Carme Trilla. Per exemple, la Generalitat es compromet a reforçar les actuacions de mediació o cessió d'habitatge, així com els programes de mediació comunitària destinats als veïns, per fomentar les rehabilitacions. En aquest sentit, un educador s'encarregarà de constituir les comunitats de veïns en aquells edificis que no en tenen. Un cop constituïdes i al corrent de pagament de tots els serveis, l'educador també assessoria els propietaris dels pisos en la sol·licitud de les ajudes per a la rehabilitació, que a les zones prioritàries de Catalunya s'incrementen un 10%.
A banda, els propietaris dels habitatges podran rebre suport tècnic en la redacció d'estudis previs, test de revisió dels edificis (TEDI), projectes i controls pressupostaris de les actuacions. A més, tant l'Ajuntament com les comunitats de veïns rebran assessorament tècnic, jurídic i financer per tirar endavant les obres de rehabilitació. La Generalitat, però, també faria petites promocions d'habitatge al nucli històric, amb pisos protegits o habitatges destinats a l'allotjament social. Finalment, s'intentarà evitar l'especulació immobiliària amb els pisos rehabilitats i protegits, tot declarant tot el nucli històric com a zona de tanteig i retracte. Així, el govern tindria preferència per comprar els pisos rehabilitats.
És una molt bona notícia. Felicito a totes aquelles persones que ho han fet possible. Com a soci d'Amics dels Castells me n'alegro, i em reconforta veure que la tasca de la nostra entitat, durant 15 anys, també hi ha tingut alguna cosa a veure.
ResponEliminaDe quin carrer és aquesta foto? No m'acabo de situar.
ResponEliminaAlons, sense desmerèixer la vostra tasca, suposo que el "clamor" popular al respecte que es va emportar per davant a dos alcaldes també tindràn alguna cosa que veure.
ResponEliminaSi tarden un poc més, no fan la declaració de zona de rehabilitació estratègica sinó que directament fan la declaració de zona catastròfica.
Aquest suport financer del que es parla, qui el donarà i a quin preu ?
ResponEliminaEs tracta de l'inici del carrer Santa Anna, just davant de la casa de les Aigues o Palau Montagut
ResponEliminaMoltes gràcies.
ResponEliminaA bones hores es decideixen fer una "zona estratègica", amb la disbauxa que hi ha, sense un Pla Especial per al Barri Antic de Tortosa que l'ordeni urbanísticament, amb la patata calenta de les cases de la Catedral sense resoldre, amb una Catedral que necessita una restauració de la façana urgent, amb la Catedral sense escales, amb la Casa Grego deixada de la mà de Déu (i sense finestres perquè hi entri la humitat i la faci malbé des de dintre), amb un edifici de les Delegacions que no entrarà al solar (això si, amb una Arquitecta Estrella que presumirà de projecte i un aparcament que destruirà un cementiri àrab i jueu) i que té sense resoldre el barri de Santa Clara just al darrera...
ResponEliminaEn fi, la rehabilitació del barri vell ha consistit fins ara en arranjar carrers (cadascun amb un criteri diferent, i alguns d'ells dues vegades, com la Plaça de l'Olivera) i que els promotors comprin edificis vells, en conservin les façanes i on abans hi havia 4 pisos ara n'hi hagi 8 o 12, de manera que tenim estudis on encabir més i més gent però sense generar llocs d'aparcament.
Malgrat tot, és molt positiu la iniciativa del Departament de Medi Ambient i Habitatge.
Molta sort.
El tema requereix de un període de temps no inferior a 20 anys i que l’iniciativa privada ho trobi engrescador. Per molta declaració de zona de rehabilitació estratègica que es faci, això no ho arregla ni la Llei de Economia Sostenible, ni l’ICO, ni amb la Salgado al front.
ResponElimina