25 de febrer del 2010

[Nota de premsa] ICV destaca les contradiccions entre l’acció de govern i l’Agenda XXI de Tortosa

Forcadell valora molt positivament el document i garanteix el suport total d’Iniciativa a les actuacions que proposa. El portaveu del Grup Municipal ha expressat la seva sorpresa per les contradiccions que es poden apreciar entre l’acció de govern i algunes de les actuacions previstes a l’Agenda XXI.

Jaume Forcadell, portaveu del Grup Municipal d’ICV a l’Ajuntament de Tortosa, ha comparegut avui davant els mitjans de comunicació per valorar el contingut de l’Agenda XXI de Tortosa, presentada el passat dimarts pel Regidor de Medi Ambient, Valentí Marín, i que ha d’aprovar el Ple Municipal el proper dilluns, 1 de març.

En opinió del portaveu, el document “és excel·lent, i hem de felicitar la regidoria de Medi Ambient, els seus tècnics i l’empresa Lavola per haver confeccionat, amb participació de la ciutadania, un document que va més enllà de la sostenibilitat ambiental, i constitueix un autèntic full de ruta per millorar Tortosa des del punt de vista econòmic i social”. En aquest sentit, Forcadell ha demanat “el compromís de totes les forces polítiques, totes les àrees de l’Ajuntament i el conjunt de la ciutadania per donar compliment a les previsions de l’Agenda XXI”.

Aquesta valoració positiva, però, contrasta amb la constatació que “en molts aspectes, l’acció de govern va en la direcció oposada a la que marca el document”, i n’ha posat diversos exemples.
- La declaració de sostenibilitat aprecia com un punt fort / oportunitat el fet que la gestió de l’aigua estigui en mans d’una empresa municipal, i ara el govern vol treure a concessió el 49% de les participacions de l’empresa i privatitzar-ne la gestió. Això també posa en qüestió totes les actuacions relacionades amb el cicle de l’aigua, que es proposen partint de la base d’una gestió pública del servei.

- En canvi, s’aprecia com un punt feble / amenaça la inexistència d’un Pla Estratègic. Cal recordar que el Pla Estratègic de Tortosa s’havia d’acabar, d’acord amb el Pla d’Actuació Municipal, l’any 2009, i a hores d’ara sembla poc probable tenir-lo enllestit abans que acabi el mandat.

- Hi ha prevista una actuació consistent en l’elaboració d’un Pla contra l’exclusió social, quan el mateix Ajuntament està generant exclusió social en negar l’empadronament a aquelles persones que no tenen recursos per aconseguir una cèdula d’habitabilitat o són, simplement, sense sostre. Si no els empadronem ignorem la seva existència i, per tant, és difícil planificar com atendre aquestes persones. A Tortosa hi ha pobresa, i molta, encara que el Govern Municipal s’entesti en negar-ho.

- Es preveu un Pla de gestió de barrancs. Un d’ells és el barranc de Sant Antoni, amenaçat per la modificació puntual del POUM que pretén la construcció d’una urbanització de luxe amb camp de golf a la zona. No creiem que aquest sigui un exemple de gestió de barrancs des de la sostenibilitat.

- Quan es parla de reforçar els serveis públics, l’Agenda XXI detecta una greu mancança de places públiques de llars d’infants, però no d’instal·lacions esportives, més enllà de la piscina. En canvi, el govern ha optat per gastar els recursos del FEIL 2010 en la construcció d’un nou pavelló esportiu, i no ha iniciat la construcció de cap llar d’infants. De la mateixa manera, el document preveu una aposta decidida pel patrimoni, mentre que el govern ha optat per obviar-lo en les dos convocatòries de FEIL fetes fins el moment.

Davant d’aquestes contradiccions, Forcadell ha acabat reiterant el seu compromís amb les previsions de l’Agenda XXI, i ha demanat al govern “que no deixi l’Agenda XXI a un calaix i faci el contrari del que preveu”. ICV proposarà, en les properes setmanes, canvis en l’acció de govern per tal que s’adapti a les previsions del document.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta