[Nota de premsa] Enguany se celebra l’Any Monturiol i el 150è aniversari de l’avarament del seu giny més conegut, el submarí Ictineu. Aquest esdeveniment pretén posar de relleu la importància d’aquesta figura destacada de la història del segle XIX que va ser capdal en el desenvolupament de la navegació submarina.
Es dóna la circumstància que la Biblioteca de l’Observatori de l’Ebre ha pogut localitzar dins dels seus fons els llibres que Narcís Monturiol va utilitzar per als seus estudis, i principalment per la construcció dels “Ictineus”. Uns llibres que possiblement són els que més va apreciar i els únics que resten de la biblioteca de l’inventor degut a les penúries que va passar al llarg de la seva vida.
L’Observatori de l’Ebre i l’Ajuntament de Roquetes, amb el patrocini de la Diputació de Tarragona, volen sumar-se a aquests actes d’homenatge a la figura de l’insigne inventor de l’Ictineu i per a fer-ho s’han programat dues activitats per el dia 14 d’abril. La primera activitat serà la inauguració de l’exposició “Els llibres de Narcís Monturiol. La biblioteca d’un inventor” que tindrà lloc a les 18:00 a la Biblioteca de l’Observatori de l’Ebre. L’exposició, però, es perllongarà des del mateix dia 14 d’abril fins al 14 de maig. La segona activitat serà una conferència “Monturiol: ciència, tècnica i avantguarda al segle XIX” a càrrec del Dr. Antoni Roca Rosell que tindrà lloc seguidament, a les 19:30, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Roquetes. Antoni Roca Rosell és professor d’Història de la Ciència i de la Tècnica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), membre del Centre de Recerca per a la Història de la Tècnica (ETSEIB) i expert coneixedor de la figura de Monturiol.
Aquest esdeveniment dóna l’oportunitat d’afegir-nos a aquest homenatge, de mostrar la biblioteca de Monturiol i, a la vegada, posar de relleu el significat d’una biblioteca tècnica que ajudarà a conèixer i valorar els estudis que aquest va realitzar per al seu projecte d’ICTINEU, obrint nous camins de recerca d’aquest personatge que va assentar les bases de la navegació submarina posterior.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.