9 de març del 2010

Ulldecona embotella vi municipal

L'Ajuntament recupera unes vinyes abandonades i presenta les primeres ampolles de Miliarium.

No només hi ha vi ebrenc a la Terra Alta. La producció vitivinícola del territori també té una certa tradició a Ulldecona i l'Ajuntament s'havia fixat l'objectiu d'evitar la seua desaparició. A través de la societat Ulldecona Activa, el consistori gestiona cinc hectàrees de conreu de vinya i, com que no va trobar pagesos interessats a tirar endavant el projecte, els mateixos tècnics de l'Ajuntament i el regidor de Promoció Econòmica, Lluís Millán, es van encarregar de la verema, 800 quilos de macabeu i 4.000 quilos de garnatxa negra i ull de llebre. Ahir es van presentar les primeres ampolles de Miliarium, que podria ser declarat vi ecològic.


Tornar a conrear la terra, tot recuperant les finques abandonades i dinamitzar l'agricultura en temps de crisi. Aquest és l'objectiu principal del banc de terres que l'Ajuntament d'Ulldecona ha tirat endavant, amb un total de 65 hectàrees de finques que s'ofereixen als pagesos que les vulguen arrendar. El projecte, impulsat des de la societat municipal Ulldecona Activa, també pretén facilitar la incorporació dels joves del municipi a l'agricultura. Les finques són sobretot de garrofers, oliveres, horta i vinya, un conreu tradicional d'Ulldecona però que corria perill de desaparèixer.

Per això, com que no van trobar pagesos interessats a tirar endavant la verema, el regidor de Promoció Econòmica i els tècnics de l'Ajuntament són els que es van fer càrrec de la finca, que té cinc hectàrees. Durant la verema es van recollir 800 quilos de macabeu i 4.000 quilos de garnatxa negra i ull de llebre, i es van elaborar uns vins blancs i negres que ara es comercialitzaran a l'oficina de turisme i en quatre botigues especialitzades d'Ulldecona amb la marca Miliarium. A més, l'Ajuntament ja ha rebut encàrrec de comandes de diversos restaurant del territori. En total, s'han produït unes 4.500 botelles. A més, la superfície de vinya s'ha inclòs al registre de producció ecològica i s'espera que d'aquí a tres anys el vi d'Ulldecona ja puga tenir el distintiu del Consell Català de Producció Agrària Ecològica. «L'experiència ha anat molt bé, per la implicació dels tècnics municipals i també perquè hem comptat amb una sommelier de prestigi», va explicar ahir Lluís Millán. El regidor de Promoció Econòmica també va assenyalar que diversos experts enòlegs els han dit que poden sortir al mercat «amb total tranquil·litat», ja que els vins –sobretot el blanc– són singulars i tenen força qualitat.

Els propers productes: oli ecològic, melmelades i conserves

L'Ajuntament disposa de 65 hectàrees al banc de terres, i el Programa Vinya és només un dels projectes que està tirant endavant la societat Ulldecona Activa. «La filosofia del projecte i el que hem fet amb el vi és aplicable a qualsevol altre dels nostres productes», va remarcar Lluís Millán. Així, el regidor va avançar que properament impulsaran l'elaboració d'oli ecològic –a Ulldecona només hi ha un productor que en fa, però en una quantitat molt petita–, així com de confitures, melmelades i conserves. «És un projecte global d'economia local, amb l'objectiu de fer petites produccions de molta qualitat, adreçades al comerç de proximitat», va destacar Millán. El regidor també va afegir que és un model exportable a altres poblacions, però sobretot va apuntar que la iniciativa pot obrir els ulls a molts productors privats.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 09-03-2010 Pàgina 11

Foto: El Punt

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta