12 d’abril del 2010

Els abocadors del Pinell i Riba-roja no s'ajusten als criteris de Medi Ambient

El director de Medi Ambient a les Terres de l'Ebre, Víctor Gimeno, va afirmar divendres que els serveis territorials no han rebut cap sol·licitud dels ajuntaments del Pinell de Brai i Riba-roja d'Ebre, ni tampoc de les empreses que hi voldrien fer els nous abocadors de bales de residus de l'àrea metropolitana de Barcelona. A més, Gimeno també va recordar que els dos projectes difícilment complirien els criteris del govern català, que aposta perquè cada territori del país siga responsable dels residus que genera.

«Medi Ambient no ha participat en cap conversa, ni ha rebut encara cap sol·licitud de cap ajuntament ni de cap empresa que vulga iniciar els tràmits.» Així de categòric es va manifestar Gimeno, que va explicar que dijous va estar comprovant que no hi hagués alguna novetat sobre la reactivació del projecte per rehabilitar l'argilera del Pinell de Brai amb bales dels ecoparcs. En aquest sentit, en el projecte Pansa es preveu reomplir, durant els pròxims 25 o 30 anys, el forat de la mina d'argila del Pinell amb més de sis milions de tones de bales dels ecoparcs. El projecte és promogut per les empreses Puigfel SA, Pàndols SA i Suministros de Arcillas SA, amb el suport de l'Ajuntament, que a final del 2008 va signar un conveni que estableix que cada any arribaran a l'argilera un màxim de 150.000 tones. A canvi, el consistori cobraria dos euros per cada tona dipositada a l'argilera, si bé en el projecte també es preveu l'entrada d'un màxim de 800 tones de bales cada dia.

«Aquest tipus de projectes no forma part de la nova política de residus de la Generalitat, que aposta per la minimització i el reciclatge», va recordar Gimeno. «A més, cada territori ha de buscar solucions de proximitat quant a abocadors, ja que són més barates i eficients», va precisar.

Un altre per a la Ribera d'Ebre

Riba-roja d'Ebre i l'empresa Urbaser van signar el seu conveni el desembre del 2008, només un mes després que el Pinell de Brai formalitzés el seu acord amb les empreses que volen rehabilitar l'argilera amb bales de residus dels ecoparcs. Ara, coincidint amb la reactivació del projecte del Pinell, també s'ha posat en marxa la tramitació del futur abocador de Riba-roja. Segons publicava ahir Diari de Tarragona, el dipòsit del nord de la Ribera d'Ebre –al sud de la comarca ja funciona el macroabocador de Tivissa– tindria just la mateixa capacitat que el del Pinell: sis milions de tones de residus.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta