Un cop reactivat el projecte per rehabilitar l'argilera del Pinell de Brai amb les bales de residus dels ecoparcs metropolitans, els regidors de l'Ajuntament ja coneixen de primera mà les característiques tècniques del futur abocador. Dimecres al vespre, les tres empreses implicades i el director tècnic del projecte els van informar de la intenció de reomplir, durant els propers 25 o 30 anys, el forat de l'argilera amb més de sis milions de tones de residus. L'abocador podria rebre'n fins a 800 tones diàries.
En concret, la possible rehabilitació de la mina d'argila del Pinell de Brai amb bales dels ecoparcs ha passat a denominar-se projecte Pansa. Així, el projecte tècnic parla d'utilitzar «residus inerts» procedents dels ecoparcs, tot i que el seu responsable no va aclarir als regidors si les bales plastificades amb la fracció rebuig arribarien des de l'àrea metropolitana de Barcelona. En qualsevol cas, el model a seguir al Pinell de Brai és la rehabilitació de la pedrera Elena a Cerdanyola del Vallès. A banda, l'enginyer va informar el consistori del nombre de basses que es construiran per contenir els lixiviats, així com de les canalitzacions de les aigües pluvials i dels materials que s'utilitzaran per millorar la permeabilitat dels terrenys, que són una finca d'unes 55 hectàrees al costat del riu Canaletes. En aquest sentit, un altre dels aspectes que el tècnic va destacar als regidors és que cada bala d'ecoparc que entri al futur abocador del Pinell de Brai haurà de tenir, com a molt, un 7% de matèria orgànica, per reduir l'emissió de gasos contaminants i la producció de líquids nocius.
El doble que el dipòsit de Tivissa?
El projecte Pansa per rehabilitar l'argilera del Pinell de Brai amb residus inerts preveu que aquest «dipòsit controlat de classe 2» puga arribar a contenir més de sis milions de tones de bales plastificades amb la fracció rebuig dels ecoparcs metropolitans. Això vol dir que el nou abocador de la Terra Alta, en cas d'autoritzar-se, tindria el doble de capacitat que el macroabocador de Tivissa, que va entrar en funcionament la tardor del 2004 amb una capacitat màxima de 3,5 milions de tones durant el seu període d'explotació, de 20 anys. En el cas de Tivissa, la Generalitat i l'empresa van acordar que no podrien entrar-hi més de 100.000 tones anuals, i que cada any només entrarien 30.000 tones de fora de les Terres de l'Ebre i el Priorat. El conveni del Pinell de Brai preveu que cada any arribin a l'argilera un màxim de 150.000 tones. L'Ajuntament cobraria dos euros per cada tona dipositada a l'argilera. El projecte preveu un màxim de 800 tones de bales diàries.
Cadascú fa les seves “cabòries” per eixugar el dèficit...
ResponEliminaSento posar-hi aquí, però em fa goig poder informar-vos que el roquetenc Albert Gine acaba de finalitzar la seva participació a la Marathon des Sables que des del diumenge s'ha estat celebrant al desert del Marroc.
ResponEliminaprimera etapa 29 Km. lloc 18
segona....... 30........... 21
tercera...... 40........... 36
quarta....... 82...........151
cinquena......42........... 18
sisena........21........... 16
classificacio general abans de l'ultima etapa d'avui que suposo haurà muntat alguna posició
Felicitats