4 de juny del 2010

L'ultimàtum d'Europa al govern de l'Estat pel pla hidrològic reforça la PDE

La Comissió Europea va anunciar ahir que ha obert un procés d'infracció contra el govern de l'Estat i onze estats membres més, per no haver presentat dintre de termini els plans de gestió de conques hidrològiques dels rius, tal com estableix la directiva marc de l'aigua. En aquest sentit, un dels plans de conca que no s'han elaborat abans del desembre del 2009 és el de l'Ebre, com havia denunciat la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que també havia advertit que l'esborrany no recull cap cabal mediambiental per al tram final del riu. Per tant, si l'Estat no s'ajusta a les exigències de Brussel·les en un termini màxim de dos mesos, l'executiu comunitari podria portar el cas als tribunals. De fet, la comissió ja ha enviat una primera carta d'avís als dotze socis comunitaris que no han elaborat els seus plans hidrològics. Segons la directiva marc de l'aigua, els estats han de consultar la població i altres parts interessades sobre els plans i fer públics els esborranys, deixant un marge per rebre suggeriments. Però l'Estat espanyol, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, Grècia, Irlanda, Lituània, Malta, Polònia, Portugal, Romania i Xipre encara no han ni començat la consulta. Per tant, Brussel·les ha calculat que un 31% dels ciutadans europeus continuen sense saber com es gestionaran els seus rius. De fet, fa dos mesos, arran d'una pregunta parlamentària de l'eurodiputat Oriol Junqueras, la Comissió Europea va assumir el compromís explícit de vetllar per la protecció del tram final de l'Ebre. A banda, la comissió va assenyalar que el cabal mínim no es podia fixar com el sobrant de les concessions d'aigua. A més, Brussel·les considera «imprescindible» establir un cabal mínim dels rius pel bon estat de les aigües superficials i del medi ambient.

Per la seua banda, l'ultimàtum de Brussel·les a l'executiu espanyol va fer que, també ahir, la PDE exigís al govern de l'Estat l'aplicació del «principi de precaució». En declaracions a l'ACN, el portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs, va recomanar a l'Estat que ature les obres de regadiu més conflictives en execució a la conca de l'Ebre. Segons Tomàs, l'argument de la Comissió Europea coincideix plenament amb els plantejaments fets pel moviment social antitransvasament, que en surt reforçat. De fet, la PDE acusa l'Estat d'estar tirant endavant unes obres de regadiu que impedirien la fixació d'un cabal ambiental mínim per al tram final de l'Ebre i la supervivència del Delta.

«El pla hidrològic de l'Ebre no surt perquè tots els regadius riu amunt estan sobredimensionats. Els canals Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues són per a transvasaments i la majoria d'embassaments d'Aragó són innecessaris. Després d'aquest advertiment oficial han d'aplicar el principi precaució i frenar aquestes obres i qüestionar-les: ens podem trobar que estiguin acabades i que els canals no tinguin cap utilitat», va argumentar Tomàs. Amb tot, el portaveu de la PDE va lamentar que l'executiu espanyol continuï instal·lat en el «principi de la picaresca», i que actuï de manera «frívola», alimentant un conflicte de llarga durada que pot acabar «liquidant el tram final del riu i el Delta». Per tot plegat, Tomàs va afirmar que els arguments de Brussel·les confirmen plenament els que el moviment antitransvasament ja va plantejar diumenge aplegant milers de persones pels carrers de Barcelona, exigint el total compliment dels preceptes de la nova directiva marc de l'aigua. «Vam demanar que s'apliqui la normativa europea, que el govern espanyol no vol aplicar. Anem endarrerits un any i mig amb els plans de conca, que s'han d'adaptar a la normativa europea, però, mentrestant, les obres més conflictives, qüestionades i absurdes tiren endavant, amb la qual cosa la possibilitat de marcar cabal mediambiental per al tram final del delta, si això no es modifica, serà impossible», va sentenciar. Tomàs també va recordar que Brussel·les ja va avisar Madrid fa uns mesos, i va calcular que el govern espanyol difícilment podrà complir les exigències de la Comissió Europea, ja que no podrà presentar les modificacions en el termini exigit. «Això ens planteja una contradicció: ens alegrem que la Comissió Europea adverteixi al govern espanyol que replantegi el pla hidrològic, perquè convé a les Terres de l'Ebre, però lamentem que si s'acaba executant aquesta previsió i el multen per cada dia d'incompliment, això ho paguem tots ciutadans», va indicar.


Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 04-06-2010 Pàgina 8

Foto: PDE

11 comentaris:

  1. o sigui que teniem rao d'anar a Barcelona , ja que si els deixem fer aquest govern no farà res al respecte.
    A vore si entre Brusseles i la gent d'aqui els fem entrar en rao!

    ResponElimina
  2. Aquests governs, tan l'espanyol com el català, tenen un problema i gros!!!!
    Per una banda unes normes europees que s'han de complir i per un altra, la prepotència dels poders fàctics de la conca, els regants, amb l'agroindustria i els hidroelèctrics.
    Mentres no facin entendre a estos col.lectius que "lo riu no és d'ells", no avançarem gaire,
    La CHE esta totalment doblegada a estos interesos, els governs també,
    Europa, en un país com Espanya, ha d'actuar amb mes contundèncai perquè aquí prima la política de fets consumats i la picaresca, això als europeus els ho costa entendre, però aquí quan es fa una llei, es fa tot lo possible per buscar-li la trampa

    SPAIN IS DIFERENT I CATALONIA TAMBÉ MALHAURADAMENT

    ResponElimina
  3. Vols dir que a Europa no coneixen la "tactica" del govern espanyol ja ?!

    ResponElimina
  4. Junqueras ha fet declaracions també a ACN - una mica optimista si pensa que un estat catala es comportaria millor, pero .....
    "Per Junqueras, aquest episodi demostra que 'a Europa hi ha estats que fan bé la feina i compleixen amb les seves obligacions, i estats que no ho fan, entre els quals destaca l'espanyol'. 'Potser aquest també és un argument més perquè els catalans treballem per disposar d'un estat propi dins de la UE', ha afegit l'eurodiputat d'ERC.

    ResponElimina
  5. Soc conscient de que no agradarà el que vaig a dir, però conceptualment, el cabal ecològic o biològic del tram final del riu Ebre esta garantit, tant per les autoritats espanyoles com per les de Brussel•les. Altre tema es quantificar-lo i donar una xifra em m3xseg.
    Trobo perfecte que la Plataforma en Defensa de l’Ebre faci pressió per a que a que l’autoritat hidràulica competent es defineixi de forma clara i adquireixi un compromís en ferm.
    Així dons, voldria tranquil•litzar els ànims dels qui pretenen la seva titularitat. També la de alguns membres de la PDE que puguin confondre sensibilitat social amb mobilització antisistema.

    ResponElimina
  6. Potser conceptualment esta garantit el cabal, però no mengen de conceptes, necessitem realitats, a mes les paraules poden ser molt embusteres sempre.

    Mc Calan no se si vas tindre mai el gust de llegir el preàmbul de la llei del PHN, era fantàstic, era superprotector en el medi, maravellos en tot, etc... i evidenment "beneficiava a tots", però una cosa era la declaració de intencions del preambul i l'altra lo que havia dins.
    Evidenment mai es redacta una llei tan contravertida com estes que parle en claretat de les conseqüències que pot ocasionar, tan tontos no són.

    Pot ser evidenciar que l'error esta en la força que tenen els poders fàctics sobre els organismes de planificació és ser antisistema, si és així jo dec ser antisistema,
    a mi no m'ho sembla, però serà questió de maneres de veure-ho

    ResponElimina
  7. McCalan, m'has perdut una mica - bé, gairebé del tot! Deu ser l'hora i el son acumulat .... (el meu, no el teu).
    Per cert, agafant la frase de Susanna de si Spain is different, i potser Catalonia també, que us va semblar el "documental" d'ahir?

    ResponElimina
  8. Moltes paraules ens arriben carregades de pressió interessada.
    Ja fa anys que els "freaks" multi-reivindicadors, siguen de la mena que siguen, son catalogats com "anti-sistema". Sense distincions, i posats a "una altra banda" fictícia.
    Quin sistema, però? Ejem... rialles.
    Les demandes mínimes i justificades, fins ara, per estudis científics reconeguts pel nostre parlament, de sobte son anti-sistema.
    Tinc una cançó al cap de la Nina Hagen, He Shiva Shankara, que recomano especialment a l'amic Brian.
    Col·lecció de mantres hindús anti-sistema.En homenatge al "punk-devocional", descafeïnat o no tant, i a la Nina, sempre ella.
    Que passa amb les barreges?
    Que passa amb una Europa que no sap respectar les seues regles i necessitats mínimes?
    Que hem de cantar mantres, resar, per que algú ens escolte la mínima reivindicació de que hi hagi aigua al riu per a que el Delta no desaparegui?
    Haurem de portar la Nina Hagen?
    Algú sap alemany?
    O, algú coneix un Guru d'estos hindús hindús?
    És que per aquí tot son "pakis".
    I no se si les "novenes" colarien...

    ResponElimina
  9. brian, no vaig veure el programa, però em sobta que el mundo i els diaris espanyols no diguen res

    ResponElimina
  10. Susanna, en cap moment he pensat que deixar entreveure determinades influencies sobre el medi per part d’algunes corporacions sigui sinònim d’antisistema, però si el que es vol es acusar, s’ha de fer amb proves fefaents .
    Naturalment que els preàmbuls de determinades lleis son meravellosos, i recullen finalitats d’ampli abast social, encara que sempre perjudica a algú en pro d’una suposada col•lectivitat.
    El que s’ha de fer es anar pels objectius que us heu fixat, i forçar a l’Administració a que concreti i no reaccionar a la contra amb afirmacions sense fonament, encara que existeixi la sospita.
    Per acabar voldria dir-te que de poders fàctics ja n’hi han els suficients i no cal inventar-ne de nous, dons al final del dia podries acabar caçant fantasmes amb el matamosques.
    Salutacions

    ResponElimina
  11. Eik, Ics, gràcies per la recomanacíó, ho miraré quan tinc garantizat la llum per poder mirar el vídeo al pc, ja que una tronada al quinto pino i ens ha anat la llum 5 vegades esta nit fins ara - i els de Gerona pensen que tenen problemes en Fecsa!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta