Una altra vegada l'incendi. Un any després, alguns veïns d'Horta de Sant Joan tenen la sensació que continua cremant el foc que va començar al barranc dels Cubars, i que va segar la vida dels cinc bombers. Al paisatge cru de la zona arrasada per l'incendi, ara just apareixen molt tímidament els primers rebrots de la natura. Però la taca negra que s'escampa per les muntanyes que van encisar Picasso marca la frontera dels pinars que van ser engolits per les flames. A més, a banda i banda de la nova carretera que escurça el camí cap a Tortosa hi ha les restes dels arbres carbonitzats, tallats i apilats durant la primera neteja de les finques afectades. Sense oblidar els bombers que hi van perdre la vida, els veïns d'Horta voldrien girar full i donar el foc per extingit.
“La gent està molt cansada; han estat uns mesos molt durs i ara, amb el primer aniversari de l'incendi, tot el poble haurà de reviure el foc un altre cop”, explica un veí des de darrere d'un taulell. Al poble no va agradar que alguns polítics i mitjans ataquessin els veïns i l'alcalde d'Horta per haver qüestionat els comandaments dels bombers. Tampoc va caure bé que no se'ls escoltés quan advertien que l'origen del foc no havia estat un llamp. Això sí, a Horta tothom espera el judici als dos autors confessos de l'incendi, Juan Antonio Paz i Lorenzo Ferrer, en llibertat després d'haver pagat una fiança de 6.000 euros. “La jutge de Gandesa ho està fent molt bé”, comenta un altre home.
De fet, els veïns confien que la justícia faci la feina que no va acabar la comissió d'investigació del Parlament. Volen saber tota la veritat. “Aquí no ha dimitit ningú”, lamenta Ernest. És un dels primers veïns que van trucar al 112 per avisar que hi havia un incendi forestal, el vespre del 20 de juliol. Com que era un dels primers que va arribar al lloc on s'havia originat el foc, mai no es va creure la versió del llamp. L'endemà al migdia, amb la seua dona, dinava en un maset pròxim a la zona en flames. Era el dia en què el foc va revifar a causa del vent, provocant la violenta llengua de foc que va atrapar mortalment els bombers del GRAF Lleida. “Cap a la una, tot i que feia molta calor, ja no volava cap helicòpter, i vam pensar alleujats que el foc ja estava controlat”, recorda la dona. Però l'home, que fa més de quinze anys havia treballat de bomber, va advertir que era estrany que no continuessin remullant la zona. I, sobretot, tenint en compte que a Horta sempre es gira vent després del migdia.
“Com si vingués el dimoni”
De seguida van notar que havia revifat el foc, ja que el cel es va tornar roig i després negre. “Feia un vent rabiós i molt calent, com si hagués vingut el dimoni”, precisa Teresa. Tot seguit, van marxar cap al poble per tancar les finestres de casa, però la carretera ja estava tallada i els van desviar per un camí. “Eren les cinc de la tarda però semblava de nit; des d'aquí, el convent de Sant Salvador ja no es veia i no sabies si s'estava cremant”, assenyala Teresa revivint l'escena un any després.
Medi Ambient ja ha realitzat la primera fase de la neteja dels boscos cremats, i en alguns pendents s'han col·locat els mateixos troncs per evitar l'erosió del terreny. Des de la carretera, la visió d'aquestes tanques de contenció, fetes amb els esquelets ennegrits dels arbres, és estremidora. A més, alguns propietaris afectats han preferit que no retirin els troncs per poder disposar de la llenya. La notícia bona és que el bosc ja es comença a regenerar, i que els paisatges més representatius d'Horta –com les picassianes roques de Benet o la muntanya de Santa Bàrbara– van quedar intactes, fora de la voracitat de les flames. També va salvar-se tot l'entorn de la Via Verda de la Terra Alta. De fet, només el segon dia es va tancar, per precaució, el pas d'excursionistes i ciclistes. “Els primers mesos, alguns turistes ens preguntaven on havia estat l'incendi, perquè des de la Via Verda no es veu res”, comenta Miquel, un dels guies de l'empresa de turisme d'aventura Esgambi.
LES XIFRES
4.000 EUROS
és la quantitat única que han rebut els propietaris afectats per l'incendi, sigui quina sigui la superfície cremada
200 hectàrees
de les més de 1.100 que es van cremar en l'incendi ja han estat netejades per Medi Ambient, al sector amb més risc d'erosió. En teoria, la neteja a la zona del cor de l'incendi es reprèn a l'octubre.
Publicat a ElPunt.cat i a
Avui 18-07-2010 Pàgina 27
El Punt 18-07-2010
paisatge a quì vaig dedicar uns petits versos http://jmtibau.blogspot.com/2010/06/ombres-dhorta.html
ResponElimina