6 de setembre del 2010

L'odissea d'estacionar al nucli antic de Tortosa

El pàrquing per als socis del Casal Tortosí és una alternativa econòmica molt utilitzada pels veïns del nucli històric i pels treballadors dels jutjats i de la Generalitat, però té “data de caducitat”.

Els veïns lamenten l'increment de les sancions per deixar el cotxe en passos de vianants, damunt de les voreres o en les places de nova creació·


Trobar un estacionament lliure en el cor del nucli antic de Tortosa és una cosa impossible. Sobretot, després de les obres al carrer Bisbe Aznar i a la plaça de l'Absis. Tampoc hi ajuden les zones de vianants dels carrers de la Rosa, Ciutat i Croera –la policia multava divendres els cotxes estacionats al carrer Costa de Capellans, al costat de la catedral–, ni el tancament del solar del carrer de la Mercè, on s'ha de fer el nou palau de justícia. A banda, la reforma del carrer del Vall destruirà bona part de les places de pàrquing gratuïtes. De fet, aquesta setmana fins i tot hi havia cotxes a les capelles de l'antiga església, a la plaça dels Dolors. En aquest sector, només han quedat lliures els aparcaments del carrer Providència i de la plaça de Mossèn Sol. Però aquestes places en superfície del barri del Rastre tenen els dies comptats, ja que al subsòl s'hi farà el pàrquing de pagament. I al carrer Providència la meitat dels estacionaments són irregulars, ja que ocupen totalment una de les voreres. En els últims anys, arran de la instal·lació dels serveis territorials d'Educació i de l'Escola Oficial d'Idiomes, la demanda de places d'aparcament en aquesta zona– on també hi ha els jutjats de Tortosa– ha anat creixent. És en aquest context de falta d'aparcament, per exemple, que la URV va desestimar que el campus de les Terres de l'Ebre s'instal·lés a l'antic col·legi Sant Josep, tal com volia l'Ajuntament. Finalment, el campus s'està fent a Remolins, també al nucli històric però amb més aparcaments a l'eixample del parc de la Fira i al pavelló.

El cas del Casal Tortosí

Però aquesta mateixa situació va propiciar que l'entitat Cantaires de l'Ebre Delta comencés a aprofitar el solar del Casal Tortosí com a pàrquing privat i “exclusiu” per als socis de les diverses entitats del casal. No hi ha cap placa de gual i falta pàrquing a la zona, però ningú estaciona davant de la porta d'accés al solar, on sovint hi ha un vigilant i diversos cartells en què es pot llegir “Entrada de cotxes. Ús exclusiu socis Casal Tortosí” i “Aparcament privat. Ús exclusiu socis del Casal Tortosí”. A més, a l'interior d'alguns dels cotxes estacionats es veuen unes butlletes que els identifica com a socis de les entitats del casal. En pocs mesos, alguns treballadors judicials i de l'administració de la Generalitat, així com veïns del nucli antic, han volgut donar-se d'alta a l'entitat per poder estacionar prop de la feina o de casa. Un cas conegut és el de la presidenta de l'associació de veïns del centre-nucli històric, Caritat Garcia Celma, que explica que paga uns 120 euros anuals. “És l'única manera de poder deixar el cotxe sense que et multin, perquè ara amb les obres encara és pitjor”, afirma. Segons Garcia Celma, hi ha dies que per trobar aparcament cal més d'una hora, i la policia local és inflexible posant multes. “T'hi jugues el carnet de conduir, perquè per estacionar en un pas de vianants et trauen dos punts”, assenyala.

Així, el solar del Casal Tortosí ha esdevingut una alternativa econòmica al lloguer de places de pàrquing en altres aparcaments privats, força més cars –uns 60 euros mensuals–, perquè al nucli antic hi ha encara molts pocs edificis que tinguen pàrquing. Al carrer del Vall n'hi ha un de petit i que estaria complet, mentre que al carrer Benasque n'hi ha un altre de més gran amb places lliures, però amb una accessibilitat molt complicada. També està “sempre ple” el pàrquing de l'edifici del patronat, al carrer Mercaders. Finalment, també hi ha un altre pàrquing privat amb places lliures a l'avinguda Felip Pedrell, però té una rampa molt forta i l'entrada i la sortida dels vehicles s'han de fer amb molt poca visibilitat. Segons els veïns, més d'un cotxe hi ha tingut una rascada.

“Per als veïns del nucli antic, poder estacionar al Casal Tortosí és una tranquil·litat”, afirma Garcia Celma. De fet, en alguna ocasió l'associació de veïns ha proposat a l'Ajuntament la signatura d'un acord amb el Casal Tortosí que permeti l'aprofitament públic de l'aparcament fins que estiga construït el pàrquing de la plaça de Mossèn Sol. Però tot i que ha tolerat el pàrquing, aquesta opció ha estat descartada pel govern municipal. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, diu que el pàrquing del Casal Tortosí és una solució que té “data de caducitat”. Així, el solar al costat de la muralla del Rastre deixarà de ser útil quan comencin les obres del pàrquing de la plaça de Mossèn Sol. “En aquest solar s'hi havia de fer un edifici, però ara caldrà buscar una altra solució, després del replantejament del projecte anterior”, comenta Bel. Segons l'alcalde, la falta d'aparcament quedarà força encarrilada amb la construcció dels dos pàrquings subterranis del carrer Montcada i de la plaça de Mossèn Sol, dos projectes que ara avancen “d'acord amb el ritme previst”.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 05-09-2010 Pàgina 3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta