26 d’octubre del 2010

Una placa mig esborrada recorda el primer canvi de nom del 13 de Gener

Una placa mig esborrada amb el topònim "Grup del Temple" encara recorda el primer intent municipal per canviar el nom del barri 13 de Gener. La placa es pot veure en la cantonada de la primera de les cases sortint de Tortosa en direcció a l'Aldea, tot i que la llegenda "Grup del Temple" es confon amb el nom "1ª Travesía de San José", el que indica que el distintiu del carrer va ser reutilitzat o reciclat per l'Ajuntament en algun moment de la dècada dels anys vuitanta. El barri del 13 de Gener es diu així perquè el 13 de gener de 1939 és el dia en què les tropes de Franco van ocupar totalment la ciutat, ja que el barri de Ferreries i el marge dret de l'Ebre ja era 'zona nacional' des del 18 d'abril del 1938. El promotor del projecte va ser el Patronat del Cardenal Arce Ochotorena, i l'autor, l'Obra Sindical del Hogar.

La barriada va construir-se entre els anys 1954 i 1960, per pal·liar la falta d'habitatges que hi havia a Tortosa durant la postguerra, amb 150 cases unifamiliars en filera i amb pati interior. Un cop arribada la democràcia, el regidor socialista Josep Bayerri va aconseguir que l'Ajuntament retolés el 13 de  Gener com a "Grup del Temple" i, de fet, apareix amb aquest nom en alguns mapes. Però durant la redacció del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), aprovat el 2007, la barriada va tornar a dir-se oficialment "Conjunt 13 de Gener", dins dels conjunts i ambients urbans d'interès del terme municipal de Tortosa. A més, el POUM protegeix el 13 de Gener amb un figura menor, com a bé inventariat del patrimoni cultural català (BIPCC). A banda, la  Generalitat també ha acabat legitimitant aquesta nomenclatura, com mostra aquest cartell a l'autovia C-42, el qual indica el desviament cap al 13 de Gener.

1 comentari:

  1. Aquesta és la nostra realitat. Mentre moltes ciutats catalanes (pots posar els noms) com Figueres,.... han sol·licitat subvencinons per retirar la simbologia franquista (i de pas generar llocs de treball) a Tortosa els noms franquistes o bé es recuperen o bé es defensem amb arguments simplistes com els de l'alcalde. Fa uns anys no hi havia demanda popular, després que si el monument no té símbols franquistes. Quina serà la propera?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta