5 de novembre del 2010

El síndic reclama a Tortosa canvis en la política d'empadronament

El síndic de greuges, Rafel Ribó, ha tornat a advertir l’Ajuntament tortosí que està vulnerant els drets dels ciutadans quan demana la cèdula d’habitabilitat per empadronar-se, una mesura que el govern de Ferran Bel va aplicar per evitar els pisos sobreocupats. Segons el síndic, Tortosa està actuant fora del marc legal, i hauria de modificar el protocol d’empadronament perquè aquest no exigeixi la cèdula d’habitabilitat.

Tal com estableix la Llei del Síndic, el cas arribarà ara al Parlament de Catalunya "i a tots els àmbits que escaiguin". Al final del 2009, el síndic va emetre una resolució en què va informar l’Ajuntament de Tortosa que el padró és un registre de la població que ha d’incloure totes les persones que resideixen habitualment al municipi. La llei estipula que el padró ha de ser un reflex de la realitat del municipi, fins i tot per poder planificar polítiques públiques i el seu finançament. "El padró no és un instrument per combatre les situacions de sobreocupació; amb aquesta finalitat, ja hi ha mecanismes a la llei que regula el dret d’habitatge, quan determina les actuacions que poden dur a terme les administracions competents en aquests casos en ús de les seves potestats inspectores i sancionadores", afirma una nota del síndic de greuges. De fet, el síndic va consultar el Departament de Medi Ambient i Habitatge, que va respondre que no tenia constància d’habitatges sobreocupats a Tortosa. A més, va afegir que, en virtut dels convenis de col·laboració amb l’Ajuntament, es disposa d’habitatges socials per atendre situacions d’emergències. Per la seua banda, la Secretaria de l’Habitatge del Departament va afirmar que “el padró municipal pot subministrar la informació necessària per posar en marxa les mesures tendents a acabar amb situacions de sobreocupació”.

D'altra banda, la Taula de Ciutadania i Immigració, del Pacte nacional per a la immigració, ha elaborat una guia de recomanacions per a la gestió del fet migratori des dels ens locals, que ha rebut el suport de la Federació de Municipis de Catalunya i de l’Associació Catalana de Municipis. Quan parla de l’empadronament, la guia destaca que “el padró tampoc és un mecanisme de control del parc d’habitatge” i que “demanar altres documents, com la cèdula d’habitabilitat, dipòsits i d’altres, dificulta l’empadronament i, per tant, va en detriment dels objectius del padró”. Tanmateix, cal remarcar que la queixa que va motivar la intervenció del síndic de greuges prové d’una persona autòctona de Tortosa que requeria el certificat d’empadronament per motius de caràcter social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta