Les garrofetes són unes pastes dolces menudes i seques que, segons la tradició, van ser creades al segle XV per alleugerir els dolors estomacals de Benet XIII, el Papa Luna, i van contribuir a la seua longevitat. Són de color groc i tenen forma de petites garrofes, i destaquen per la seua lleugeresa, ja que per dins queden buides. Les garrofetes estan fetes de farina, ous, sucre, essència de llima i sagí o llard. Segons destaca la Gastroteca, són un producte amb un valor energètic elevat. El seu component principal són els hidrats de carboni, la qual cosa les fa aptes per recuperar l'energia gastada durant l'exercici.
Al web de l'Ajuntament de Tortosa hi trobem la llegenda que explica l'origen d'aquests dolç tradicional:
Era tal la delicada salut del Papa Nostre Senyor que tenia l’essophach tan cremat del metzines que no podía pahir ni assimilar cosa que no fora aliment fi et delicat, pos tenía perill que no së li ensenquessa en llaga viva tota la entranya.
Diu la llegenda que des de Penyiscola estant, va ser visitat per un phisich en nedicina, que recomanà al pontifex la ingestió d'un aliment concentrat a base de farina de blat, ou, i sucre: ... varen cridar a un entenimentat en qüestions de cuina et no va saber arreglar l'aliment sense ser pesent per tan malparat l'estomech (...) enterat un tortosí de Bithem que havía tal problema va estudiar el cas et va presentar-se a Peñíscola tot dient que tenía la solució al problema, la qüal, va dir, era tan sols qüestió de pujar l'ou ben batut et mentre pujaba posar-hi sucre, et llet, et pharina de blat et posar-ho al phorn. Dit el fet ho va fer-ho davant del phisic et este va donar-ho com a bó et desde aquel dia el Papa va poder alimentar-se et va viure noranta et tres anys.
Pregunta-li a Sergi Arola que és qui ha fet el menú, on tampoc s'ha optat per cap vi de la Terra Alta ( del Penedes si ). Dubto que de les garrofetes n'hagi sentit parlar mai, Arola.
ResponEliminaEsta idea surealista convertida en notícia "va de veres"?
ResponEliminaA Lleida, d’aquestes galetetes en diem “pets de monja”!!!
ResponEliminaGarrofetes Ratzinger , les millors garrofetes de la Curia !!
ResponEliminaLes mamelletes de monja no son un altra cosa ?
ResponEliminaQuines xorades!
ResponEliminaAqui mos estem discutin lo de la variant de l'Aldea i altres nesesitats,i arriva lo lider de las secta mes gran del mon,i ningu diu que hi ha crisis per a la segua seguretat o les orgies que se fotran despues de la misa dels collons.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaIsabel, no és el mateix.
ResponEliminagarrofetes
pets de monja
.
Ximo,
ResponEliminaGràcies per la informació!!! Per la foto em va semblar que era el mateix. De totes formes ja fa molts anys que no en veig de "pets de monja" i de garrofetes no n'he vist mai. Hauré de venir a Tortosa per tastar-les que ja sé que teniu coses molt bones i aquesta de ben segur que ho és. Fins una altra!!!
Este home cada vegada me recorda més al Drácula de Francis Ford Coppola...
ResponEliminaAprofito este post que parla del cap de la secta més gran per dir que ara entenc perfectament perquè este blog planfetari i partidista disfressat de periodisme es diu la marfanta.
ResponEliminaUn blog orgullós de formar part de la nova cultura digital del coneixement i que censura comentaris que no estan fora de to només perquè creu que poden fer vore a la gent les seues artimanyes i que denuncien desde la llibertat de pensament que el rei va despulla't.
Com la marfanta del rastre entre altres vostés només estan preocupats d'influir en els pensaments i les emocions de la gent a través de la temor, uuhhhh uhhhh.
No penso fer-los hi el joc ni donar-los hi més audiència.
Passiu bé!
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaQue consti que a Musgo no li he esborrat ni censurat cap comentari. Este tio flipla.
ResponEliminaMusgo, i no t'has preguntat per què no t'ha censurat este també? Que raro, no? A veure si ens estas enganyant?
ResponEliminaLa teva frase "No penso fer-los hi el joc ni donar-los hi més audiència"
és pròpia de belen Esteban.
Algú em podria aclarir el motiu pel qual el Papa declara a la Sagrada Família com Basílica menor? …Que fa falta per a que sigui major ?
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaResumint-ho, no podríem dir que les majors correspondrien a una mena d'ambaixada vaticana en el sentit de territori estranger, inviolable etc.
ResponEliminaPer cert fan molta gracia aquestes preguntes ( no les respostes, jo també en dono )sobre un tema que, qui respon ho fa mitjanant un cercador d'Internet que tots tenim, inclòs el que ha fet la pregunta, clar.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaJohn, tothom no, però el que escriu un comentari a un bloc, si. No fotem.
ResponEliminaSi t'expliqués la forma que utilitzo per posar els Links te'n faries creus. D'allò més rudimentari.
Provaré de fer-ho com diuen al Web que ens proposes.
Se parla del papa i los capellans.
ResponEliminaI deu no fa misa o que?
Quan apareixeras?
-Mai!No existeixes,nomes sou uns vividors,aixo si!
En nom de deu!
Així dons res te a veure per a que sigui declarada Basílica major o menor la qualitat o la quantitat de l’oli escampada per l’altar, suposo que en un acte de simbologia litúrgica que no he comprés ni havia vist mai, i que per cert, finalment varen netejar unes monges, en un acte simbòlic de submissió i d’assumpció d’un paper secundari dintre l’Església..
ResponEliminaCuriós no ?
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaHe pensat el mateix, Mc Calan, i com natros suposo que milions de persones. A la sexta ( no és casualitat, tampoc ) no ho han deixat escapar, més o menys: " El equipo de la limpieza todo eran mujeres ". Que siguin unes monges no crec que aporte res, en canvi que nomes siguin unes monges, dona que parlar i és nota molt.
ResponEliminaUn tio un un lloro enorme m'ha dit que netege, que desprès de la vinguda del Papa ha aprofitat per anar-se'n no se on.
ResponEliminaQue es disculpava, per si havia molestat algú, i que desitjava a tots uns bons nadals i salut.
He fet la feina i..., pos adéu.
Quin missatge subtil deuen voler transmetre’ns les dues religions majoritàries respecte de les capacitats i missió de la dona en aquest mon...?
ResponElimina...Per mi que s'han posat d'acord...!
ResponElimina