21 de desembre del 2010

Ja són set els esquelets de l'època andalusina trobats al centre de Tortosa


[ACTUALITZACIÓ] Les obres d'urbanització de la plaça General Cabrera, al centre de Tortosa, han deixat al descobert fins a set enterraments de l'època andalusina. Els arqueòlegs del Departament de Cultura ja han exhumat sis dels esquelets, entre dijous passat i avui dimarts, que correspondrien a una antiga necròpoli islàmica. Segons Ràdio Tortosa, ja se'n tenia constància, ja que en aquesta zona del centre havien trobat fins a 14 enterraments en un dels solars ara ja construïts, en els anys noranta. A més, també n'havien trobat uns anys abans, durant les obres de construcció del pàrquing de la plaça Alfons XII. Segons l'arqueòleg Joan Martínez, les troballes confirmen l'existència d'una necròpoli urbana situada als afores de la Tortosa medieval, amb un tipus d'enterraments que podrien estar datats entre els segles X i XI. Un cementiri que després podria haver format part de l'església de Santa Maria del Temple, ubicada en el que ara és la cruïlla del carrer Teodor González i l'avinguda de la Generalitat.

Els cossos que s'han trobat estaven en posició flexionada, tot seguint un ritual d'enterrament, però al seu voltant no s'han trobat més restes arqueològiques, ja que es tracta de tombes molt austeres. Aquesta és la segona necròpoli d'època andalusina documentada a Tortosa, després de la que hi ha situada just a l'entrada del castell de la Suda. Tot i la troballa d'aquestes restes arqueològiques, l'Ajuntament de Tortosa ha volgut deixar clar que les obres a la plaça Ramon Cabrera i als carrers Travessia de la Parra i Sant Pere no patiran endarreriment sobre els terminis previstos.

Foto: Brian Cutts

3 comentaris:

  1. Molt interessant l'explicació - gràcies. Em sembla un hipotesis millor que el que tenia fins ara - m'havien dit si eren la gent que anava a l'ajuntament a cobrar ...

    ResponElimina
  2. Set cadavers!! Vinga, amb 4 més tenim equip per jugar contra el Madrid l'any que vé ....

    ResponElimina
  3. Si troben als camells,segur que son els tres reis d'Orient,mes tres pajes,i un palanganero!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta