5 de gener del 2011

'Bruc': el timbaler dels Ports


L'amic Alfonso Chaney ens ha fet adonar-nos que la pel·lícula 'Bruc: El desafío' ha estat filmada parcialment al Parc Natural dels Ports, en diverses localitzacions d'Arnes i d'Horta de Sant Joan. La cinta dirigida per Daniel Benmayor, que es va estrenar en els cinemes el passat 22 de desembre, aprofita la bellesa natural i les característiques rocoses d'aquesta part del massís dels Ports per recrear la famosa batalla del Bruc contra les tropes napoleòniques que va immortalitzar el llegendari timbaler català, aquí interpretat per l'actor madrileny Juan José Ballesta. Segons llegim al bloc El enano rabioso, 'Bruc, El desafío' es va filmar durant vuit setmanes, entre el 15 de juny i el 6 d'agost del 2009, amb un llarg procés de preproducció.



L'encarregat de buscar les localitzacions va ser el dissenyador de producció Antxon Gómez (Che, Los abrazos rotos, Salvador (Puig Antich), La mala educación), qui va apostar per localitzacions naturals. “Me enfrentaba a mi primera película de siglo XIX y contaba con el reto de un presupuesto ajustado. Pero las mayores dificultades fueron visualizar el interior del Monasterio de Montserrat, que ha cambiado mucho, y la famosa escena de la batalla del Bruc, ya que el sitio donde ocurrió de verdad carecía de la espectacularidad que requería la cámara”, explica Gómez. Per recrear el monestir de Montserrat va aprofitar l'arquitectura de Santes Creus, mentre que per substituir les muntanyes del Bruc va aprofitar els Estrets i les Roques de Benet, a la Terra Alta. Però filmar la batalla del Bruc al Parc Natural dels Ports tenia algunes dificultats, ja que hi havia àguiles protegides i no es podia fer cap soroll que alterés el seu hàbitat natural. “Teníamos que rodar una batalla con cañonazos y disparos y el estruendo del tambor” –recorda el director- “y al mismo tiempo, que no se oyera nada, ni manchar el suelo de sangre, ni dejar la menor huella en la roca”. Així, van haver de carregar tot l'equip en rucs, inclòs un braç telescòpic de 20 metres. Irònicament, un cop ja eren al lloc per filmar l'escena, es va girar un vent que els va obligar a canviar tots els plans del rodatge.


Foto: La Butaca

10 comentaris:

  1. Espero veure-la prompte, quan l'estrenin per Internet, perquè sóc un amant d’aquest tipus de cinema, amb dades històriques el més creïbles possibles, una trama amb acció i la bellesa dels paisatges dels nostres Ports, pot ser una excel•lent combinació.
    I esperaré a que surti per Internet perquè ja fa algun temps que vaig decidir no donar diners a “los de la ceja” que prou ne reben de las SGAE i de la Sinde“cencia”, a part els preus que fan pagar per estar una hora i mitja entretingut són abusius.

    Tot i així, crec que pot ser un film realment interessant, sols per veure els Ports ja té un atractiu extra.

    ResponElimina
  2. Guti, mentre pots anar mirant les de Alfredo Landa, Esteso i Pajares, que ja fa temps que les tens a Internet.


    Aquí teniu més informació de com va anar el rodatge, el que no sé és si els va quedar clar d'on estaven:


    "tuvo que rastrear toda la geografía hasta acabar dando con el Parc Natural dels Ports d’Arnes, en las tierras de Lleida, cuya formación rocosa coincidía con la de Montserrat."

    ResponElimina
  3. Guti, mentre pots anar mirant les de Alfredo Landa, Esteso i Pajares, que ja fa temps que les tens a Internet.

    Aquí teniu més informació de com va anar el rodatge, el que no sé és si els va quedar clar d'on estaven:

    "tuvo que rastrear toda la geografía hasta acabar dando con el Parc Natural dels Ports d’Arnes, en las tierras de Lleida, cuya formación rocosa coincidía con la de Montserrat."

    ResponElimina
  4. Guti, mentre pots anar mirant les de Alfredo Landa, Esteso i Pajares, que ja fa temps que les tens a Internet.

    Aquí teniu més informació de com va anar el rodatge. Sembla, però, que els del Web no tenen clar això de la geografia i la ubicació dels Ports, suposant que la informació no l'hagin tret de la pròpia productora de la pel·licula.:

    "tuvo que rastrear toda la geografía hasta acabar dando con el Parc Natural dels Ports d’Arnes, en las tierras de Lleida, cuya formación rocosa coincidía con la de Montserrat."

    ResponElimina
  5. Pos et tocarà esperar a que surti a TV3. Per a que surti una "espanyola" a la xarxa .... cadiretes, si és catalana,..... sofàs i de làtex.
    ....
    Acontentat amb el darrer vídeo de Lady Gaga.
    ....
    Felicitem al Rei mentrestant!
    Eic, Juan Carles!
    Eic!
    ......
    Com a la cançó de la Nina Hagen....amb un altre menda, clar.
    O aquella del Valderrama, Joanet
    Hoy es el dia mas hermoooso,
    dia de tu aniversarioo....
    lalilolilolilolilo....
    es el dia mas hermooooso,
    dia de tu aniversario.
    Tu aniversaaario unido a la madre buena,
    y a los seres mas queridooooos que este dia nos rodean....
    (en record de la Luz Acero)
    Felicitar per felicitar, felicito al gremi d'astròlegs que demà son els seus patrons, que no son sants, com escau...
    Galileu, Galileeeu,...... (un altra cançó, traduïda al català, de no me'n recordo qui).
    És tot un dir per no callar,
    que no patiu los pares fadrins!

    ResponElimina
  6. Com qui te boca s'equivoca, i per a que demà tingueu algun regalet ectòpic:

    La de Nina Hagen "Hei Shiva Shankara"

    "Tu aniversario" de Luis Lucena

    La del "Galileu, Galileu" era de Queen, "Bohemian Rhapsody"

    Tot cançons, i vídeos, imperdibles.

    ResponElimina
  7. Guti, un dia defenses el comerç de Tortosa i ara no vols gastar-te ni un duro en l'entrada al cinema? Vinga, no siguis tan garrepa, que després, quan tanquin per falta d'espectadors, et queixaràs

    ResponElimina
  8. Igual m'equivoco,pero me penso que era un altre marfantero lo que va defensar lo comerç de Tortosa,jo del comerç de Tortosa i companyia,penso igual que tu,yuca.Igual que lo que diu guti al seu comentari,que te molta rao i tots hauriem d'anar a una,fer lo mateix.
    Tomo nota.

    ResponElimina
  9. Deu ser fascinant veure a un pagès del Pirineu parlant català amb accent de Mostoles.

    No us perdeu la portada del pamflet ultradretà Epoca: foto del timbaler Ballesta amb la llegenda "Catalanes por España" (si no recordo malament). Ole ole i ole !!!

    ResponElimina
  10. La utilització que Epoca fa dels fets és interessada, òbviament. Ara, la poca repercussió i la manera que es passa de puntetes a Catalunya sobre la commemoració de "la guerra del francès", no és menys interessada.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta