14 d’abril del 2011

Així va ser la proclamació de la República a Tortosa


A les sis de la tarda d'aquest 14 d'abril farà 80 anys de la proclamació de la República a l'Ajuntament de Tortosa. El marcel·linista Josep Berenguer Cros, que va arribar a ser alcalde entre el 1934 i el 1936, va ser qui primer va cridar 'Viva la República', tot i que el primer que la va proclamar, oficialment, des del consistori, va ser Joan Benet Piñana. Un cop arribades les notícies des de Barcelona, els republicans tortosins van decidir marxar cap a l'Ajuntament per prendre possessió del govern de la ciutat. L'acte es va haver de fer davant del secretari de la corporació i del cap de la policia governativa, ja que l'alcalde monàrquic -el tradicionalista Joaquim Bau, que era alcalde per reial decret des del 1925- no va acudir-hi, tot desobeint el requeriment que li havien fet. El tinent d'alcalde Ismael Homedes, que també havia estat elegit regidor en les eleccions del 12 d'abril, va assumir l'autoritat d'alcalde provisional, fins que el 16 d'abril va quedar constituït el primer ajuntament democràtic, amb Joan Benet Piñana com a primer alcalde republicà.

Així, cap a les sis de la tarda d'aquell 14 d'abril, els republicans van sortir en manifestació pels carrers de Tortosa, amb la bandera tricolor de la República i els retrats de Marcel·lí Domingo (era a l'exili, a França) i dels militars Fermín Galán i Ángel García Hernández, els màrtirs republicans de la insurrecció militar de Jaca. També portaven l'estendard del Centre de Corporacions Obreres de Tortosa. L'advocat Berenguer encapçalava la manifestació, tot fent proclames en favor de la República. La concentració va tenir lloc a l'actual plaça d'Alfons XII, que en aquell moment va ser rebatejada com a plaça de la República o de Fermín Galán. La crònica del periòdic "El Pueblo" del 18 d'abril explica que hi havia gent que plorava, emocionada per l'arribada de la Segona República. La gent va sortir en manifestació des de la plaça de Fermín Galán, pels carrers Cervantes, Sant Blai, de l'Àngel, plaça Agustí Querol, plaça del Pont de Pedra, plaça d'Alejandro Sancho (actual plaça de la Cinta?), carrer de la Mercè i plaça O'Callaghan (actual plaça dels Estudis). L'Ajuntament es trobava instal·lat on avui hi ha els jutjats de Tortosa. Als balcons hi havia banderes republicanes i altres insígnies, i el regidor Joan Benet Piñana (cunyat de Marcel·lí Domingo, i primer alcalde de la Tortosa republicana) va proclamar la República a la capital del Baix Ebre. "Com una bandera en la mano, desde uno de los balcones de la casa consistorial, estoy seguro de que ante el pueblo congregado en la calle proclamé la República en Tortosa", explicava Benet Piñana un any després al setmanari "Vida tortosina". Després d'un esclat de joia de la multitud que hi havia a l'actual plaça dels Estudis, la manifestació va tornar cap al Centre Republicà, tot passant pels carrers Taules Velles, Ciutat, Bisbe Aznar, plaça de la Constitució, carrer de la Sang, carrer Llotja, avinguda Pi i Maragall i Reus (actual avinguda de la Generalitat), carrer Berenguer IV i plaça de la República. Un cop allà, l'advocat Berenguer va tornar a fer un altre discurs sobre la proclamació de la República, just abans que una comissió arribada des de Roquetes reclamés a la ciutat veïna la presència dels republicans tortosins.

Els dirigents del partit de Marcel·li Domingo van decidir anar-hi a peu, tot i el cansament, i una mica abans d'entrar a Roquetes van ser rebuts per una multitud de veïns d'aquesta població, que van sortir a rebre'ls amb banderes republicanes. El mateix Berenguer va pujar al balcó de l'antic ajuntament de Roquetes, al costat del canal, per proclamar la República, mentre també s'hissava la bandera tricolor. Finalment, abans de marxar cap a Tortosa, els republicans encara van haver de desviar-se cap a l'actual EMD de Jesús, per proclamar la República a la casa del poble. Un grup de noies ja estaven onejant la bandera republicana: Josefa Nolla, Pilar Curto, Teresa Martí i Primitiva Curto, a més del jove Juan Ribes.

L'exemplar del periòdic republicà 'El Pueblo' del 18 d'abril del 1931

+Més informació:
-La proclamació de la República a Tortosa

3 comentaris:

  1. Un nou article històric, Gustau, felicitats. La teua aportació a la nostra història a través d'un bloc està sent molt important. Per a document que agrada a la gent és el dels fets del 6 d'octubre, amb la proclamació de l'estat català. A El Pueblo i a Vida Tortosina hi ha cròniques molt interessats de tot el que va passar a Tortosa, Amposta, i també a Campredó. També cal destacar la important pedrera republicana que hi va haver al Baix Ebre. Alguns a redós de Marcel·lí Domingo, però altres com Cid i Mulet o l'alcalde Rodríguez i el regidor Cabanes més implicats amb el catalanisme polític o republicanisme catalanista. També a Campredó va haver-hi eufòrica republicana en el dia d'avui fa 80 qanys, quan un seguit d'homes procedents de Tortosa baixaren a l'estació de Campredó amb banderes republicanes i crits de joia, encapçalats per un dels futurs alcaldes del poble en Josep Machí. Salut i república catalana!!!

    ResponElimina
  2. Gràcies Gustau pels teus articles en el dia de la proclamació de la República. Avui he rellegit un altre cop l'entrada que vas fer l'any 2006, també excel.lent.

    http://lamarfanta.blogspot.com/2006/04/la-proclamaci-de-la-repblica-tortosa.html

    ResponElimina
  3. M'uneixo a les felicitacions i, sobre tot, l'agraïment per actualitzar la nostra història.
    Ens manca tant encara.
    I no esperem, al menys jo, que des de l'ajuntament es faça.
    La dignitat de la ciutat passa pels ciutadans.
    Endavant!
    Queda molta feina a fer.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta