7 d’abril del 2011

CiU de Tortosa aposta per privatitzar tot l'enllumenat

Ferran Bel afirma que es podran renovar tots els fanals i semàfors, i rebaixar un 10% la factura elèctrica ·

La primera proposta electoral de l'alcalde de Tortosa i candidat de CiU a la reelecció, Ferran Bel, suposaria “l'externalització” de tot l'enllumenat públic i el seu manteniment. “Tot i les actuacions que hem fet durant el mandat, una de les mancances que té Tortosa com a ciutat habitable és l'enllumenat”, va advertir. Bel va assenyalar la rambla de Catalunya, al barri de Ferreries, com un dels punts més conflictius del municipi: “Només hi ha una solució, que és fer una renovació integral de tot l'enllumenat públic”.

Segons el candidat de CiU, ja tenen l'estudi de viabilitat per traure a concurs públic la gestió i el manteniment del servei. “Sense un cost directe per a l'Ajuntament”, la mesura permetrà canviar més d'un miler de punts de llum i estalviar fins a un 10% dels 900.000 euros que Tortosa destina anualment als fanals i semàfors. A més, Bel va assenyalar que s'instal·larien fanals nous per evitar la contaminació lluminosa, i bombetes de baix consum per reduir també el consum energètic al municipi.

A banda, l'empresa adjudicatària del servei hauria de millorar els fanals, semàfors i els quadres de llum de Tortosa i dels pobles, excepte aquells que ja s'han millorat a l'avinguda de la Generalitat, l'avinguda Felip Pedrell, el carrer Llarg de Sant Vicent i les carreteres de Roquetes i de Jesús, a més de molts dels carrers del nucli antic. Bel va valorar que la proposta “serà una realitat i no pot tindre discussió”, i va apuntar que és “per on han d'anar les coses”.

+Àudios:
-Ferran Bel explica la proposta de CiU per privatitzar tot l'enllumenat públic del municipi
-El candidat de CiU afirma que la privatització de l'enllumenat no suposarà cap despesa per a l'Ajuntament de Tortosa


Publicat a El Punt

Imatge: CiU de Tortosa

19 comentaris:

  1. Quan el senyor Ferran Bel afirma que es podran renovar tots els fanals i semàfors, i rebaixar un 10% la factura elèctrica no es “i”, dons si es realitzen aquets treballs de renovació de l’enllumenat serà per compte del estalvi de la factura, però l’Ajuntament haurà de pagar la mateixa facturació fins l’amortització de els noves instal•lacions. Es així mes o menys ?

    ResponElimina
  2. Ara sí que no entenc res ...

    També ho "vendrem" per 25 anys ???

    I aquesta empresa "externa", d'on traurà els beneficis, si no és de l'Ajuntament, que pagarem entre tots els tortosins ( bé, alguns tortosins, no tots ) ???

    Voleu dir que al final no haurem d'externalitzar l'Alcalde, els regidors i tot el funcionariat ???

    ResponElimina
  3. I si es fon un fanal, a qui haurem d'anar a dir què el repose, a l'ajuntament o a llangostera ? ( poso per cas ).
    De totes maneres això de “serà una realitat i no pot tindre discussió” com a mínim, discutible sí que ho és.
    He llegit la noticia un parell de vegades i no ho entenc. Els 900.000 € son exclusivament del manteniment i inversions, de la factura de la llum, de tot ? Si la factura de FECSA no està inclosa, 1.250.000 PTS/mes em sembla molt. Si del que es tracta és d'estalviar 90.000 €/any, sense abans mirar de millorar la gestió des del propi ajuntament, és una altra cosa.
    Tampoc em queda clar del tot si els semàfors entrarien o no en l'operació.
    Si la gestió i manteniment es dona a una empresa privada i, com cal pensar que ara, a banda dels costos de material, n'hi han uns de personal, aquest, continuarà a la casa ?
    Si privatitzem ( ara se'n diu externalitzar )la recollida de brossa, l'abastament d'aigua i l'enllumenat, perquè no continuar amb els funcionaris? És curiós, nomes s'externalitzen els serveis que impliquen mà d'obra, basicament.

    ResponElimina
  4. Trobo una gran despesa i unes ambicions de reducció molt minses.
    Ja es van fer males compres de fanals, tots els globus esfèrics que difonen llum cap a dalt sense caler.
    Igualment els focus que, inexplicablement, fan
    que la ciutat sigue un desgavell de despesa en llum. Tot un desastre que no te fre.

    ResponElimina
  5. Us veig una mica alterats que no cunda el pásnico!!! El tema pel que sembla va d’estalvi energètic o dit d’altra manera d’eficiència energètica. Ara be; penso i espero que els números s’hagin afinat prou, amb els increments tarifaris corresponents.

    ResponElimina
  6. Si el tema és exclusivament d'estalvi en la factura de la llum, per què no ho fa l'ajuntament lo de posar les bombetes de baix consum i tot el que pugui redundar en aquest fi, com ara encendre i apagar quan toca ?

    ResponElimina
  7. Jotabe, no es tracta solsament de substituir bombetes de baix consum , sino de tot un projecte i realitzacio que estigui d'acord amb la normativa UE ( difussors inclossos ).

    ResponElimina
  8. ...."i tot el que pugui redundar en aquest fi"
    Continua sent valida la meua pregunta.

    ResponElimina
  9. Acabes de descobrir "l'outsourcing"

    ResponElimina
  10. Jo no, Bel.
    Ara, també continuu preguntant si el personal o la mà d'obra que ara es dedica a totes aquestes tasques, quedaran amortitzades o no ?
    Recordo què per a la venda del 49 % de l'empresa d'aigües, un argument important va ser el de la capacitat tecnològica del comprador. En el cas què ens ocupa també cal aquesta sideral capacitat i preparació ?
    Una cosa és externalitzar o subcontractar la gestió de cobraments de rebuts varis, els parquímetres, un pàrquing subterrani.... però l'enllumenat ?
    La meua discrepància de fons està en què si ho pot fer l'ajuntament, per què ha de donar-ho a una empresa per a que s'emporti els beneficis, i la teua, Mc Calan, deu ser: si ho pot fer una empresa privada, per què ho ha de fer l'ajuntament ? Tampoc estic defensant que un sistema és forçosament millor què l'altre, simplement defenso que pot ser igualment competitiu, si vols en termes de mercat. No hi ha un gerent que vetlla per una adequada eficiència empresarial ?

    ResponElimina
  11. Jotabé, com tu pots deduir fàcilment , una cosa es l’outsourcing, i un altra molt diferent la participació accionarial. Aquí s’està parlant exclusivament d’un tema que en part ja es venia fent des de fa molts anys; i es la adjudicació del manteniment del enllumenat públic a una empresa local. En aquets moments, les instal•lacions existents han demostrat la seva ineficiència, dons la tecnologia ha avançat i no ens podem quedar endarrere, dons la energia es cara.
    Al cap i a la fi es tracta d’optimitzar amb criteris d’eficiència el que es tradueix en consums d’enllumenat públic, i també el acomplir la reglamentació de la UE al respecte, tant amb eficiència com amb el tema de pèrdues per contaminació lumínica.
    Realment, jo no ho trobo malament, sinó mes al contrari es una disposició que ajudarà al estalvi energètic , i que l’estalvi resultant de facturació pot ajudar a la innovació del enllumenat prevista.

    ResponElimina
  12. La privatització dels serveis només és una manera capitalitzar a curt termini, perquè les despeses d'inversió inicial les fa l'empresa, però després ja se les cobra. Les empreses fan de financeres i els ciutadans a pagar 25 anys.

    L'ajuntament/ciutadans paga a l'empresa pel servei que dona, per les inversions que fan i per a tenir beneficis.
    Però que no es pense ningú que les empreses ho fan per "amor a l'arte".

    ResponElimina
  13. Deu meu, ja portem 100 anys , haurem de trevallar fins el 90 anys per poder pagar aquestes privatitzacions

    ResponElimina
  14. Molt bé, però a veure si algú em pot dir si els beneficis què, lògicament ha de treure l'empresa adjudicatària, cauran del cel o sortiran del que pagarà l'ajuntament ?.
    I, si la "concessió" és a 1 any, a pagar-ho més car, però si és a 20, hipotecats.
    Res de nou sota el sol.

    ResponElimina
  15. I vinga a privatitzar. Olé, i olé. Així es com ens carregarem tot. Sanitat, educació, enllumenat públic, esports de Tortosa, aixó és una tombola per a les empreses privades. Qui té accions en aquestes? Algún familiar, amic, conegut de conegut o amic de la secta? Fot-li fort, tot es ven, tot es compra. L'estat del capitalisme més salvatge, si senyors.
    Pos jo dic, que no, al contrari, intentaré fer públic el màxim tot allò que pugui, inclòs empreses que l'economista a fica't privades.
    Jo aposto per l'economia social, no per la privada, en mans dels bancs, que són els qui manen, per a poguer pagar els deutes dels partits.
    La meva aposta és pels ciutadans, no per les obres de la ciutat, penso en la quantitat de parats que hi han, jo he sigut un d'ells, masses cops.
    Hi ara, quan s'acabi l'atur de tots els que ho cobren, de la Lear, o de qui sigui, com pagaran les hipoteques?
    Creació del fons social, per ajudar a tots els tortosins que ho necessiten, en la rebaixada de sous dels polítics.
    Penseu polítics de torn, que un dia estas dalt i un altre pots caure.
    El meu lema és "El principi del compartir i la justícia".

    ResponElimina
  16. Susana; qui ha dit que les empreses ho facin per amor a l’art? Senzillament es tracta d’un sistema en que la participació privada es molt important i donat que les arques publiques estan com estan, poder tirar endavant unes innovacions tecnològiques que d’un altra manera no es podrien dur a terme.

    ResponElimina
  17. McCalan, l'empresa cobrarà dels impostos del tortosins, no? l'empresa privada no és un mecenes que fa obres caritatives. I aquesta empresa haurà de traure benefici d'algun puesto. Si renovar les faroles val X, ara l'ajuntament haurà de pagar X més el benefici que s'endurà l'amiguet que l'alacalde enxufarà.

    ResponElimina
  18. Carles, seguint el teu criteri , millor no sortir de casa per si de cas....

    ResponElimina
  19. En quant podem estimar el benefici empresarial d'una compra derivada a un minorista en comptes d'un majorista?
    Quina necessitat i ha que el concurs d'adjudicació se l'emporti una empresa de fora que no done cap lloc de treball a la ciutat?
    Jo no vull ser ulls-clucs i pretendre que no s'adjudiquin serveis de la ciutat a empreses locals, prou manca en tenen de clients, però, un ajuntament hauria de ser prou capaç de fer compres a un majorista d'elements per renovar i millorar les fanalitzacions que no compleixen les mínimes normatives europees.
    O de procurar que les pròpies renovacions de material d'edificis públics i enllumenat s'ajusten a l'eficiència energètica.
    Que fan els regidors sinó, rascar-se-la?
    Tan justos son?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta