Uns quaranta bars i restaurants reivindiquen la cuina del bacallà amb motiu de la quarta edició de les jornades gastronòmiques · El mercat tortosí té dues parades centenàries ·
Quina és la manera més tortosina de preparar el bacallà? Potser uns senzills bunyols d'abadejo, amb mel o sense, són el denominador comú en moltes taules de la ciutat. Però també hi ha qui prefereix les mandonguilles d'abadejo, amb suc o sense; un bacallà amb carxofes (al Delta també se'n diu abadejo de partera), o un abadejo amb samfaina. En qualsevol cas, qui no es rendeix davant d'un clàssic suquet d'abadejo amb tomates i ous? I davant d'un arròs melós, molt meloset, amb l'abadejo ben dessalat?
Des del 19 de març i fins al pròxim 17 d'abril, un total de 23 bars i restaurants de Tortosa participen en les IV Jornades Gastronòmiques de l'Abadejo, que promou el gremi de restauradors Platigot. A banda, més d'una vintena de locals de tot el municipi també donen suport a les jornades, tot incloent-hi algun plat fet amb abadejo en les seues cartes. Ho explicava una de les portaveus de Platigot, Margaret Nofre, el dia de la presentació de les jornades, al mercat. Com destacava el regidor de Turisme, Ricard Forés, Tortosa és molt coneguda per l'abadejo que es ven al seu mercat. Un atractiu que repunta gràcies a l'aposta dels restauradors locals de cuinar-lo a la manera tradicional, però també amb tècniques innovadores. Per tant, és un producte de qualitat i del qual es pot presumir. També és un símbol d'identitat tortosina, i és molt habitual veure visitants o turistes amb una bossa d'abadejo del mercat. De fet, al mercat, i amb motiu de les jornades, divendres va tenir lloc una demostració culinària, a càrrec dels alumnes del col·legi d'educació especial Sant Jordi, de l'EMD de Jesús. Amb el suport de Platigot, van preparar torradetes amb samfaina i abadejo, i pinxos de bunyols d'abadejo i tomata.
Les jornades duren quatre setmanes, tot coincidint amb el final de la quaresma, i s'acaben Diumenge de Rams, que és el dia en què se celebra la processó més multitudinària, popular i tradicional de la Setmana Santa de Tortosa. Però tant els restauradors com els venedors del mercat insisteixen que el producte es pot menjar tot l'any. De fet, si l'abadejo ha calat tan fondo en la cultura gastronòmica tortosina és perquè era un producte que es conservava molt de temps quan encara no hi havia frigorífics, i que es pot preparar de moltes maneres. “És com el porc del mar, perquè de l'abadejo se n'aprofita tot”, afirmava la presidenta dels venedors del mercat, Carme Loras. Sense exagerar, al mercat de Tortosa tenim la sort de gaudir dels millors bacallans que hi ha al món. Loras, que pertany a una de les dues nissagues centenàries que venen abadejo al mercat, explica el fet diferencial tortosí: No és normal veure en la parada d'un mercat una fulla de bacallà de fins a quatre o cinc quilos. En cadascuna de les tres parades de Tortosa es poden arribar a acumular uns 150 quilos damunt del taulell. Per tant, encara avui tres famílies hi viuen directament, tallant el bacallà. L'abadejo és patrimoni i economia tortosina.
Publicat a El Punt
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.