19 de maig del 2011

[Tribuna] 'Tortosa, capital de la nova cultura de l'energia', per Jaume Forcadell


La ciutat hauria de liderar l’impuls a un canvi cultural en relació a la producció i el consum d’energia, i exercir de capital d’un territori que sigui referència en l’època post nuclear ·

Els estudis científics posen de manifest la vulnerabilitat del Delta davant dels efectes del canvi climàtic. Vivim al territori més nuclearitzat de l’Estat. Tenim gran part dels parcs eòlics i solars del país. Es produeix energia hidroelèctrica. S’estan impulsant projectes per a la generació d’energia amb biomassa. I ja tenim un Centre per l’Estudi del Canvi Climàtic, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili, que sembla apostar (en la meva opinió de manera encertada) per incrementar l’oferta acadèmica del Campus vinculada al sector ambiental.

Tots aquests ingredients configuren un potencial que Tortosa i el conjunt del territori, fins ara, no han sabut aprofitar. L’increment del preu del petroli, cada cop més car i escàs, obre grans interrogants sobre la nostra manera de produir i consumir energia. A més, l’accident nuclear a Fukushima i, a un altre nivell, l’enèsim accident a Ascó, han posat de manifest, de manera definitiva, la inviabilitat de l’energia nuclear. Ara, doncs, és el moment d’incrementar els esforços per tal de trobar alternatives, i el nostre territori és un exemple de diversificació en la producció d’energia.

Vol dir això que hem de seguir implantant de manera desordenada i de vegades contraproduent camps eòlics o solars? En absolut. El que això implica és que potser ha arribat el moment de convertir la nostra realitat energètica i el nostre potencial en camps com la biomassa o les energies reversibles en recerca, innovació, activitat econòmica i, per tant, en llocs de treball de qualitat. Hem vist durant anys com utilitzaven el nostre territori per instal·lar-hi tot allò que no volien als territoris més desenvolupats del país i de l’Estat. Ara és el moment de donar-li la volta a aquesta situació per tal de construir futur. Aquest procés, però, requereix convicció i lideratge territorial, i Tortosa ni tan sols té un Pla Local d’Energia Sostenible, tot i que el va preveure a l’Agenda XXI. L’absència de planificació i visió de l’actual govern ens situa a anys llum d’encapçalar un moviment d’aquest tipus, i el nostre territori no pot deixar passar una nova oportunitat d’especialitzar-se per crear riquesa i qualitat de vida en base als nostres actius naturals.

L’estalvi energètic té moltes virtuts. Entre elles, evidentment, les seves repercussions ambientals. Però també té la virtut de justificar la despesa i la inversió pública perquè genera llocs de treball i també estalvi econòmic directe als ajuntaments i a les famílies. Invertir avui en mesures que generin estalvi energètic demà és el millor negoci que podem fer. Arribar a l’objectiu de produir l’energia d’una manera neta i consumir-la de manera racional és rendible ambientalment i també ho és des del punt de vista econòmic i social. Des d’una òptica territorial, la sensació que tenim d’haver estat fabricant energia per a que alguns guanyessin molts diners i les àrees metropolitanes mantinguessin el seu creixement pot donar pas a una realitat positiva si representa un revulsiu per a la nostra economia i el medi ambient, i sobretot si no implica la destrucció d’un altre dels nostres actius, el paisatge.

A les eleccions del proper 22 de maig també decidim si defensem aquesta línia de treball o bé la d’aquells que defensen els interessos del lobby nuclear. CiU, PP i PSC-PSOE, lluny de compartir aquesta opinió, segueixen defensant la necessitat de condemnar Ascó, la Ribera d’Ebre i el conjunt del territori amb la instal·lació d’un cementiri nuclear. Ni parlar-ne!


Jaume Forcadell
és candidat d’Iniciativa – Entesa per Tortosa

1 comentari:

  1. Interessant. Donat la situació de Tortosa, i les TTE, crec que només oferint alguna cosa "diferent", alguna cosa de qualitat, conseguirem sortir del forat i tirar endavant. Una de aquestes apostes, evidentment ha de ser per un "nou" tipus de turisme, i l'altre facilment podria ser de cara a l'investigació en questions d'energies noves - un tema que no podem deixar abanda.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta