La dalla és un estri que abans servia per a segar, com més esmolada més tallava, tallava blat o ordi, tallava alfals o bersim, tallava bones i males herbes; a mans d’un bon pagès tallava ràpid i acertadament.
Avui es seguen ràpidament drets socials que han costat molt tenir-los, en salut, en educació... . Si mirem a prop de casa veurem: com s’han tancat llits a l’Hospital Verge de la Cinta, com s’han tancat quiròfans, com s’han reduït els equips que atenen les urgències a les dues àrees bàsiques -Tortosa Est i Tortosa Oest -, com s’allarguen les llistes d’espera per ésser atesos a consultes externes o a un especialista. És que ningú no nota que la dalla talla? Crec que els beneficiaris de la renda mínima d’inserció (PIRMI) ja noten les ferides. Aviat notarem més dallades en drets socials, les poques places d’escoles bressol que tenim a Tortosa veuran reduïda l’aportació pública, el mateix li passarà a l’escola municipal de música.
Qui és qui fa anar aquesta dalla tan irresponsablement? El govern de CiU, que en l’excusa de “la crisi” sega drets socials a dret i tort. És de ser un dallero immoral reduir la despesa en salut i en educació mentre a les grans fortunes se’ls hi perdona l’impost de successions.
Josep F. Monclús Benet
és metge i portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Tortosa
1 de setembre del 2011
[Tribuna] 'La dalla talla', article de Josep Felip Monclús
23 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
I els deutes de Castilla la Mancha amb les farmacies, o els deficits de les administracions, o els impagaments als proveedors de molts ajuntaments d’Espanya, tambe es culpa de CIU ?
ResponEliminaMiri senyor Monclus, aquesta dalla a la que voste fa referencia, es molt posible que la utilitzi el poble per tallar caps (en el millor sentit de la paraula ) d’endollats a l’administració, de ens creats que no serveixen per res, de les duplicitats administratives, del descontrol presupostari, de la ineficiencia, de la irresponsabilitat, de la funcionaritis (inflamació que tenen determinats elements, per creure que estan per sobre de l’administrat), afortunadament cada dia que pasa son menys., etc etc.. M’ajuda a afilar-la ?
ResponEliminaCIU ha tirat pel dret amb les retallades. No s'ha parat a pensar, ni ha fet cap estudi ni planificació dels serveis que s'aturarien a aplicar les mesures d'estalvi.
ResponEliminaTinc molts companys/es a diversos departaments que m'ho han fet saber. S'ha tirat pel dret, 10% per aquí, 15% per allà i tira milles !!!
No és el mateix reduir un servei a una gran ciutat que una de petita o per exemple, projectes que funcionaven bé a certs territoris, s'han vist afectats a causa d'aquesta retallada sense miraments quan a altres llocs el mateix projecte funcionava a mig gas gaudint dels mateixos recursos.
A principis d'any, tot eren bones paraules: "Que es faria una avaluació per aquí", "Que reduïren serveis que no complien els requisits", etcètera.
Al final, tots igual, retallada al canto sigues de l'Ebre, del Pirineu o de l'àrea metropolitana. Les formes els han perdut !!!
Es que la confiança fot fàstics...
ResponEliminaMc Calan, si el problema és de "funcionaritis", que hi posen remei. No he vist encara cap reducció a l'administració, només reducció de serveis socials i sous.
ResponEliminaI aquests senyors que manen, hauríen de saber que alguns serveis com la salut i ensenyament no és toquen. Metges, infermeres, treballadors socials i professors al carrer, però no l'amplia administració plena de "gent de confiança"...
Xavier Pallares, fa 8 mesos: " reduirem el 40 % dels càrrecs de confiança ". Algú podria informar com, quan i de'n quina manera s'ha materialitzat la promesa ?.
ResponEliminaMira Jordi, fa uns quant anys (quasi abans d’ahir) que la nostra societat era eminentment rural, i en una casa vivien fins a tres generacions, i a pesar dels inconvenients es convivia. Ara tots volem esser autónoms, lliures i logicament volem casa i costums independents.
ResponEliminaUs imagineu l’estalvi que representaba que tres generacions visquessin en la mateixa casa?
L’horta i el bestiá es treballava conjuntament, i la subsistencia estava minimament assegurada i el repartiment de funcions era idoni, i l’esperança de vida curta encara optimitzava mes aquesta situació.
Es clar que hi habien diferencies pero tenien un antidot: el respecte.
No vull fer una proclama als vells temps, encara que estic convençut que la economia de subsistencia tornará, pero si que vull posar accent en alló d’estirar mes el braç que la maniga, i que ha estat l’enganyifa del segle.
Ara gaudim del que se’n diu “estat del benestar” amb el que es refereix amb sanitat i ensenyament, pero la irresponsabilitat d’alguns esta questionan els filtres de la gestio presupostaria i se l’han passat pel forro. “Ande yo caliente y ríase la gente”. Massa irresponsables per un pais tant petit.
Amen
Oblides una cosa Mc Calan, de les tres generacions, possiblement ningú -o quasi- contribuïa a la caixa comuna de l'estat, ara, si hi ha treball ( que noi es el cas precisament, cert ) contribueixen com a mínim 2 de 3.
ResponEliminaSobre el respecte, potser hauríem de saber destriar-lo de la temor, que de tot hi havia. A banda de la falta de recursos que feia, sí o sí, conviure tot plegats.
Sigui com sigui, al Març de l'any vinent, el 70 % d'aturats hauran esgotat el subsidi i, efectivament, pot tornar ha haver -sinó passa ja- un reagrupament de pares jubilats i fill casats per tal d'evitar despeses i viure de la pensió dels pares. Al loro.
Tots els partits teniu culpa per ser tan pèssims administradors i allargar més lo braç que la màniga. Si parlem del total a dallar, suposo que serien proporcionals als anys governats.
ResponEliminaLa dalla ha d'anar on ha d'anar, començant pels que cobren més, com per exemple... 1, 2,3...
Mas,.......
Jotabé; no se si te n’has adonat, pero hem arribat a la economia de subsistència per camins diferents.
ResponEliminaLa dalla talla sempre que es doni la talla…
ResponElimina(Proverbio chino).
que m'acabo d'inventar, es clar...
ResponEliminaMillor que no te fiques malalt Mc Calan...ja te sentiràs la dalla, ja...però com deus tenir el teu seguro privat pos tant t'hi fot, total com tots són una colla d'enxufats i incompetents paràsits que viuen a costelles de l'Estat regit per un conjunt de ments intel.ligents i sacrificades dels nostres polítics, és que són uns sants que el poble no és mereix...menys mal que tenim els Mas Boys que arreglaran la situació. Damunt dels mals temps que tenim hem de lluitar contra la generació de polítics més incompetent de la història moderna del nostre pais (tant de "dretes" com "d'esquerres"
ResponEliminaMdA: dius que tots els partits tenen la culpa "per ser tan pèssims administradors i allargar més lo braç que la màniga". És possible que no et falti certa part de raó. Però dis-me, per favor: A banda dels recursos utilitzats per a l'assistència social, benestar, prestacions, sanitat etc., que es lògic i comprensible que a tothom ( o gairebé ) ens pugui semblar bé el seu manteniment, tu has vist moltes manifestacions de rebuig o mostres d'escàndol per part de la ciutadania pels recursos emprats en coses que no precisament podríem considerar bàsiques i imprescindibles ? Exemples: Subvencions varies ( des de l'estat als ajuntaments, passant per la Generalitat ), m'estic referint a clubs i associacions de tot tipus; construcció de camps de gespa artificial, piscines, poliesportius, saunes, gimnàs. Per no parlar de festes i saraus varis.
ResponEliminaTampoc seria del tot just que, com criticar als polítics es gratuït i sembla que per això estan, ara, ens dediquem a culpabilitzar-los de tots el mals. O es que hem de tancar a la presó al polític per estirar més el braç que la màniga ( cosa que a la gent sembla que ja ens va, o anava, bé ) i, per exemple no hem de dir-los res a aquells directors de l'oficina bancaria de torn que ens deia " tu tranquil, no pateixis " " no en vols 30.000 més, per al cotxe o el garatge ? "
Clar que la obligació de l'ami nitrador és fer-ho bé i l'administrat no té ni la responsabilitat d'aquell ni la potestat per fer-ho. Però no és menys cert que la consciencia de que els diners públics són de tots i no nomes si ha de pensar quant hi ha escassetat, no la tenim.
Sovint es diu, " no que això ho subvenciona o ho paga la Diputació ", per exemple; i doncs, que tenen una maquineta de fer euros ells ?. Al final, entre tots ho paguem tot.
Ps. Ja se que l'esport és important, però pagar camps de gespa per a jugar persones que es gasten 100 € ( sinó més ) en unes botes de futbol, potser ens ho hauríem de replantejar.
Saberut; en canvi tu no t'hauríes de morir mai....!
ResponEliminaJotabé en molt estem d'acord lo que heus quí les discrepàncies:
ResponEliminaLa gent no protesta per despeses superflues ja que, senzillament no els hi fan cas i que no hi ha un sistema prou avençat com per a mantenir un diàleg constant amb els ciutadans i que ells es puguen implicar directament, al menys els més conscients, amb les decisions dels consistoris i, no diguéssem ja amb la Gene i l'estat.
Sobre la professionalització de l'esport et diré que en soc del tot contrari. Una cosa és afavorir els desenvolupament físic dels ciutadans, l'altra l'espectacle esportiu.
Les festes s'han de muntar de baix a dalt, i no mantenir estructures quasi franquistes de cultes d'opcions individuals totalment alienes a la economia dels ciutadans. Per exemple: Festes religioses. Que ho munten ells i després amb propostes concretes se'ls pot subvencionar si el criteri cultural i lúdic es compatible amb una proporcionalitat, tant de proposants com a d'usuaris que hi acudeixen. Tornem a separar espectacles de fonaments religiosos, igual que amb l'esport.
No es gratuït criticar als administradors de la hisenda pública, a tots ens costa quartos. Vagi pel davant.
D'entrada fiscalitzar els administradors hauria de tenir una llei i un sistema coherent d'esbrinar este allargament del braç. A tots nivells. Per una altra banda, s'ha de demanar uns mínims de coneixements a tots els candidats i una responsabilitat personal i de partit de les possibles males gestions no justificades en cap nom. Qui fiscalitza els administradors?
Com podem veure aquests sistema te moltes mancances, sinó no hi hauria aquests desfasaments econòmics, ni de criteri del poble, cas de La Fatarella o el Pinell en molins i abocadors.
En el fons aquest sistema no deixa de ser una plutocràcia amb els polítics de burócrates ben pagats, en diners o dinades. Desenganyem-nos.
Ni ganes que ne tinc Mc Calan!!...una cosa és que sigue necessari retallar serveis, i l 'altra que es faigue d'una manera arbitraria i mafiosa...si no pregunteu a certes clíniques privades que estan operant a sou de la Generalitat el que no s'ha pogut operar aquest estiu per les retallades...
ResponEliminaM.d.A, la gratuïtat de la critica als polítics, com tu pots molt bé suposar, no ve de que ens constin quartos o no. La reflexió nomes la faig pensant en que si critiques als administradors, inclús amb noms i cognoms, difícilment et passarà res ( lògicament ) mentre que si, per exemple, ho fas al cap de l'empresa o a l'empresari, el cost potser la pèrdua del lloc de treball. No estic defensant res, simplement reitero que no té cap cost.
ResponEliminaQuant a qui fiscalitza als administradors, pos home, formalment qui vetlla pel compliment de la legalitat als ajuntaments son els secretari i, parlant de diners, sobre tot els interventors. Altra cosa és que aquests, que ves per on, son uns profesionals, potser en deixen passar alguna que altra que no deurien, i ningú els critica. És com allò dels auditors, saps?. Jo vaig treballar a una d'empresa on van passar mitja dotzena d'empreses d'auditoria fins que van trobar la que, més o menys, beneïa els comptes.
Soc el primer en criticar que s'hagi estirat més el braç que la màniga, ara, mentre aquesta estira-menta estes emparada amb la legalitat, no sobrepassant els nivells establerts etc...... poques responsabilitats, més enllà de les polítiques, es poden demanar.
Home! Si es pot equiparar el president del consistori com al president d'una associació sense ànim de lucre, pos aviats anem. En el primer cas tenen un sou públic, en el segon no.
ResponEliminaI clar, els creditors perqué no denuncien quan passen anys sense cobrar? Pel mateix que tu dies de no denunciar al cap d'empresa.
Llavors, quina justícia tenim? La por?
I al poble qui li torna els diners mal emprats?
Un altre cas d'injusticia si és que també ho vols admetre.
Igualment es financen bancs i caixes amb limers de milions i no es fa una almoina, que no és altra cosa, als que, víctimes de l'especulació financera, es queden sense res.
Quw bonito, que bonito!!!!
Ara dis-me qui fa les lleis. O, més bé, qui no les fa.
Vivim en una societat que, com un rellotge destorbat, va endarrerida del temps present i real. Calen bons rellotgers. On és la facultat o escola?
Tot parlar per parlar. Per no callar. Sempre van bé els contrasts raonats, mínimament. S'aprèn, si es vol aprendre.
Per matar-ho. Insisteixo, no parlo del dret a criticar. És evident que en tenim més de fer-ho amb qui cobra de tots que no pas amb qui no, em refereixo a que és més fàcil i gratuït en el primer cas. A banda que no he parlat de cap associació sense ànim de lucre.
ResponEliminaTranquils, que aixó és cosa de quatre dies.
ResponEliminaAra, a Catalunya manen els millors. Al 21 de novembre, a tot Espanya manaran els superbons (PP), ajudats pels millors CIU).
Al 2012, ni paro, ni retallades, ni impostos, etc., etc. Uns quans socialistes a la pressó a Espanya, uns quans del tripartit a la pressó a Catalunya, i tot resolt.
Només ens manquen 4 mesos de patiment !!!!!
I damunt, de confirmar-se els mals auguris, haurem d'aguantar quatre anys ( mínim ) amb la cançoneta dels c******s: "Herencia de Zapatero" . Just fins el dia, hora i segon concret en que, amb millor conjuntura, ens diran: comencen a fer efecte les mesures Rajoy.
ResponEliminaI mentre, els d'Intereconomia, o hauran de tancar la paradeta ( alguns faran cap a TVE ) o hauran de dedicar tots els seus esforços nomes al País basc i Catalunya i una mica a Gallardon.
I si xalarem.....
Me recorda a la "motosierra" de Pepiño però a la catalana. Més vist que el TBO!
ResponElimina