13 de gener del 2012

L'Ametlla de Mar rebutja d'entrada el projecte Zèfir d'energia eòlica marina


L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha anunciat aquest matí que rebutja el projecte Zèfir, una decisió que compta amb el consens de tots els partits polítics amb representació municipal. En un primer moment, el consistori va anunciar que convocaria una consulta popular vinculant, però l'equip de govern de CiU ha consensuat una posició conjunta amb el PP, ERC i el PSC, per presentar al·legacions al projecte abans de la finalització del primer termini, el 18 de gener. El projecte Zèfir pretén instal·lar davant de la costa de l'Ametlla de Mar un centre d'experimentació i proves de tecnologia de generació eòlica marina.

Així, un cop que l'Ajuntament ha escoltat la posició de l'Institut de Recerca en Energia de Catlaunya (IREC), i acumulada tota la informació, tots els grups municipals han començat a elaborar una proposta d'al·legacions. L'alcalde de l'Ametlla de Mar, el convergent Andreu Martí, ha resumit que estan en contra del projecte actual perquè creuen que la instal·lació d’aquests generadors tan a prop de la costa -3,5 quilòmetres- té un gran impacte visual i paisatgístic, fet que va totalment en contra del model turístic i urbanístic i sostenible que venim planejant durant més de 30 anys". A banda, l'Ajuntament no té dades de l'afectació que poden tenir les emissions electromagnètiques en l'ecosistema marí, ni com pot afectar la instal·lació dels molins en l'avifauna o la pesca.

El proper dilluns, 16 de gener, a les dues del migdia, l'alcalde ha convocat un ple extraordinari per aprovar una moció conjunta, en què l'Ajuntament expressa el seu rebuig al projecte Zèfir i demana a la Generalitat de Catalunya la seua retirada. De la mateixa manera, també s'aprovaran les al·legacions del consistori. Amb tot, Martí ha detallat que paral·lelament ha mantingut diverses gestions amb als càrrecs de la Generalitat, per estudiar la possibilitat de paralitzar el projecte i no dur-lo a terme. A banda, a l'Ametlla de Mar ja s'ha constituït una plataforma contrària al Zèfir, formada per biòlegs, juristes i tècnics, que també preparen al·legacions al projecte.

El projecte Zèfir consisteix en la instal·lació d’una plataforma d’assajos en aigües interiors, davant de la costa de l'Ametlla de Mar, per obtenir energia elèctrica mitjançant dos aerogeneradors fixes, ubicats a 3,5 quilòmetres de distància i a una profunditat de 40 metres. Segons l'Ajuntament, els molins poden arribar a tenir una alçada de 180 metres, i una potència màxima de 5 megawatts per generador. En una segona fase, el projecte preveu la instal·lació de vuit molins més, a uns 25 quilòmetres, que flotarien en plataformes experimentals. Es va presentar per primera vegada, a Tortosa, al març del 2010, com una planta de proves per assajar els parcs eòlics marins en aigües profundes, entre el Cap de Salou i el vèrtex del Delta [veure vídeo]. La inversió prevista era d'uns 143 milions d'euros.

L’any 2006, el consistori de l’Ametlla de Mar ja va rebutjar per unanimitat un altre projecte de parc eòlic marí amb 18 molins i 80 metres d’altura, que havien d’instal·lar-se a només 500 metres de la costa. Finalment, el govern de l’Estat va donar la raó a l’Ajuntament i va aconseguir allunyar qualsevol instal·lació eòlica en el futur a un mínim de dos quilòmetre i mig. Per tant, en el cas del projecte Zefir, recordem, els dos primers molins es posarien a tres quilòmetres i mig.

Imatge Ajuntament de l'Ametlla de Mar

7 comentaris:

  1. Que la facin al moll de Barcelona, així los barcos podran fer gimcanes mentres esperen per entrar!
    Total l'energia se la xuclaran los de per allí.
    Ben dit, caleros!
    Jo se qui deu estar pujant per les parets!

    ResponElimina
  2. A Barcelona fa poc vent, no tindria massa sentit fer-ho alli, en canvi a l'Ametlla o a l'Hospitalet en fa molt, a mi em sembla bé.

    ResponElimina
  3. Lluís, a tu et sembla bé tot el que beneficie la metròpoli, està clar.
    No tens en compte quins son els objectius i les prioritats al territori, ni la pèrdua dels seus valors.
    Et va bé que multinacionals ocupen les carenes i la mar, que omplin de línies de molt alta tensió la nostra terra.
    Tot pel benefici de quatre accionistes.
    Home! Que ja està bé de ser la reserva energètica de la Catalunya Oriental sense tenir cap dels seus avantatges.
    Pos mira, jo penso més amb l'equilibri, i l'equilibri natural entre altres.
    Moilions de Kw es perden pel llarg camí, molta eficiència no és.
    I si a Barcelona fa poc vent, és igual, hi ha tecnologia suficient com per aprofitar-lo.
    No hi pensen en això. Clar, la clau sempre és el benefici econòmic, que els importa a ells, i a tu, posar indústries al bell mig de la natura! Sense estudis d'impacte ambiental, passant pel damunt de les voluntats dels residents!
    Ho sento, al costat de l'Ametlla hi ha una nuclear d'un Gigawat i dues tèrmiques de 800 Mw.
    Encara cal més?
    Fins quan?
    Quin és el límit del servilisme energètic?

    ResponElimina
  4. Precisament perquè no m'agrada tenir una nuclear a 10 km m'estimo més un par eòlic. Fins i tot pot ser atractiu estèticament, mira per on. I interessant pels submarinistes, com ho són els vaixells enfonsats que rapidament s'omplen de vida. Per cert, jo també pago IBI a l'Ametlla, però no soc calero. I el mar que jo sàpiga no es propietat de l'Ametlla, aixi que ja poden dir missa.

    ResponElimina
  5. Bé. Deixem-ho.
    A tu et va este rotllo, a mi no. Tampoc les nuclears, of course, a més, els clients no som nosaltres, ni els beneficiaris.
    I clar, tu no penses en una naturalesa sense la marca humana. Tot és una filosofia en el fons. Una actitud davant la vida. Antropocentrisme, o no.

    ResponElimina
  6. Una opinió respectable Lluís, però jo crec que hi han altres millors, però clar, no interessen.

    ResponElimina
  7. Les opinions no són ni millors ni pitjors, tots en tenim una (com lo forat del ...).

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta