17 de desembre del 2007

La Plataforma en Defensa de l'Ebre inaugura el Monument al nus

Tot i que ja s'han sentit les primeres crítiques al disseny, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va inaugurar ahir el Monument al nus, que pretén homenatjar les persones que van sortir al carrer per aturar els transvasaments. No vaig poder assistir a la inauguració, però tornant del Camprebloc vaig voler entrar a Ferreries pel pont del Mil·lenari, ja que tenia moltes ganes de veure com quedava el monument il·luminat. Avui podem veure les fotografies de la inauguració a l'àlbum del nostre amic Mario a Flickr. La rotonda de les Terres de l'Ebre, que uneix la C-12 amb el pont del Mil·lenari, en el límit entre Tortosa i Roquetes, és ja la plaça que homenatja la gent de les Terres de l'Ebre. Qualsevol pot fer la seua crítica d'art al monument, però jo vull defensar la seua estètica moderna i atrevida, en una Tortosa en què les rotondes (què dir de la rotonda de Quatre Camins, o de l'encara més nyonya rotonda de la Família), les places (la del Carrilet sí que és horrible) o els museus a l'aire lliure (per què som pocs els que proposem enderrocar els Jardins del Príncep?) són espais públics carrinclons, lleganyosos i quintaprovincians. Aquest aire propi de Blade Runner que té el Monument al nus, amb aquest blau elèctric, ens ha de previndre, sobretot, dels perills del futur. Com he llegit que va dir el portaveu Manolo Tomàs, el monument ha de servir per recordar que "cal continuar lluitant, encara que no mani el PP". Personalment, jo encara hagués fet els nusos més gruixuts i més grans. El monument mola.

Foto:
Mario a Flickr
Per saber més:
-La lluita contra el transvasament de l'Ebre ja té monument oficial (El Punt)

39 comentaris:

  1. Gustau, i ja esta tot el que has de dir?

    ResponElimina
  2. No he vist mai un monument tant patètic i hortera com este...

    ResponElimina
  3. Estic d'accord. En tot lo que és "art" sempre sents critiques sobre el disseny etc, lo que "jo hauria fet" (jo, com Gustau, hauria fet uns nusos de 4 tonelades), pero la veritat és que lo que s'ha fet és fantastic. A mi m'encanta.
    Però el monument més important és lo que portem a dins, els records de cada u del que s'ha fet fins ara i, sobretot, la seguretat de saber a dins dels nostres cors lo que encara s'ha de fer.

    ResponElimina
  4. perdo, volia dir que estic d'accord en Gustau - NO en els srs. anonims que m'han colat mentres em feia un cafe a l'hora d'escriure el post.
    Per mi, un 9.99999 pel monument.

    I lo monument de 4 tonelades potser ho ficaria al mig del MonegrosVegas ... o al mig del expo2008.

    ResponElimina
  5. Gustau, l'estètica d'aquest monument és d'un provincianisme propi d'un territori que vulguéssem o no segueix patint els anys de dominació de l'oligarquia hortofrutícola. Fixat, prova de fer un concurs de dibuix a xiquets de 4 de primària sobre el monument a la llúïta contra el transvasament i tens uns 60 % que t'haguéssen fet el que hi ha ara.
    Un 10 a la plataforma i un 0 a l'artista i artistes.

    ResponElimina
  6. Al primer anònim:
    Sí. Sobre què més voldries que parlés?
    A l'últim anònim:
    Aquest argument dels escolars no em val. Demana-li a un xiquet de cinc anys que et dibuixi qualsevol cosa i tindràs una cosa pareguda a un Miró, o un Tapias. El món de l'art és així.

    ResponElimina
  7. a mi sincerament no m'agrada gens, en canvi quan s'encenen els llums a la foscor si, jo proposo taparlo durant el mati i quan se'n vagi la llum destaparlo

    ResponElimina
  8. Gustau, parles del monument i ja m'esta bé, no el criticaré ja que a l'arquitecte el conec personalment i se que no ha fet el que ell volia. Però la meva pregunta versa sobre l'acte, hi ha algunes situacions sobre les que potser hauries de dir alguna cosa.

    Exemple: no es pintoresc que tota CiU en ple acudis a la inaguració, Pere Panisello, Ferran Bel, Joan Caballol, Jordi Folque, Anna Alguerò, el transvasistes inagurant el monument antitrasvasament, d'altra banda a mi em va sembla vore un acte de protesta molt significat no?

    ResponElimina
  9. home, segurament també van acudir tota CiU en ple el dissabte a la mani, no?

    ResponElimina
  10. ni CiU, ni PSC, ni PP van venir el dissabte. Segur que esten d'accord en la lema "ja n'hi ha prou" - prou de manifestar-nos. Au, fem el monument al PASSAT i tots a dormir.

    Per no deixar ningú, als que si que van venir a la mani (es que el dissabte no hi havia pica-pica ni cava), ICV, ERC, com que formeu dos tercers parts del TRIpartit, pos, no us dormiu tampoc.

    ResponElimina
  11. A mi el monument no hem desagrada, encara que potser hagués pogut ser un monument més econòmic i amb un sol nus ben gros a sobre un roc. El que si que hem sembla penós es que tingui que inaugurar el monument un consistori convergent, un consell comarcal convergent, una diputació convergent i un consistori on governen, en coalició amb ERC ,Convergència i PP. Es que no hem après res la gent de les Terres de l'Ebre?

    ResponElimina
  12. El PSC ha enviat la següent nota, sobre l'acte d'ahir...


    El PSC homenatja la gent que van lluitar contra el PHN però boicoteja el discurs de Bel per dignitat i justícia històrica

    Els socialistes van abandonar la inauguració del monument a la lluita contra el PHN quan l’alcalde tortosí iniciava el seu parlament, tot recordant el suport de CiU al transvasament de l’Ebre

    “Potser molts voldrien que hagués estat un acte de reconciliació amb els partits polítics que van defensar el transvasament, PP i CiU, però els socialistes no podem oblidar que si no hagués estat perquè els populars van perdre les eleccions i el president Rodríguez Zapatero va derogar el transvasament, avui tindríem espoliat el nostre principal recurs, i a més, sabem que si governen de nou, tornarà l’amenaça”, ha explicat el president de la federació de l’Ebre del PSC, Joan Sabaté per argumentar el boicot dels socialistes al discurs de l’alcalde, el convergent Ferran Bel, en la inauguració del monument a la lluita de la gent contra el PHN.
    “Aquest és un monument que ha d’inaugurar la gent del territori, on calia invitar a tots els representants polítics dels nostres municipis, evidentment, però el que no podíem tolerar és que qui faci els parlaments inaugurals sigui un dels polítics que no es va oposar a aquest transvasament, que no va donar suport al poble en aquesta lluita, i que avui apareix com si res hagués passat inaugurant un monument que paradoxalment homenatja la lluita d’un poble contra el greu atemptat avalat pel seu partit”. Sabaté va recordar, a més, que el suport econòmic de l’Ajuntament de Tortosa a la construcció del monument, es va acordar durant el seu mandat, encara que s’hagués fet efectiu amb el nou govern. Tot i així, va assenyalar: “Nosaltres no volem que CiU pagui monuments per rentar els seus pecats, sinó que deixi clara quina és la seva posició respecte al transvasament i que no continuï atacant el moviment ciutadà”, va remarcar.
    Davant tot això, Sabaté considera que calia fer un gest clar i contundent. “Creiem que per dignitat i justícia històrica, no podíem permetre que el senyor alcalde de la ciutat, en un acte de gran hipocresia, fes el paper de salvador de la pàtria, quan tothom sap quin ha estat el paper de CiU en aquesta lluita. Potser en saben molt de fer el paperot per quedar bé, però a nosaltres no ens enganyen”. Per tant, segons Sabaté, “els socialistes hem volgut estar al costat de la gent en la inauguració del monument, un homenatge que mereixen tots i totes les que van lluitar pel futur de l’Ebre, però en cap cas podem admetre que qui reivindiqués aquesta lluita fos precisament un dels principals culpables que aquesta s’esdevingués”. El PSC també ha volgut reiterar una vegada més la seva aposta per la Nova Cultura de l’Aigua i ha advertit a la població que el malson del transvasament pot tornar si el PP guanya les eleccions generals, com ja ha anunciat el seu candidat Mariano Rajoy i més recentment l’expresident Jose Maria Aznar.
    Tortosa - Terres de l’Ebre, 17 de desembre de 2007

    ResponElimina
  13. Si per alguna cosa em caracteritzo es per la meua indisumulada critica a allo que no m'agrda dels socialistes ( companys de filiacio), pero en aquesta ocasio no puc per menys que felicitar als meus companys per l'actitud del dissabte davant el discurs de Bel i per la nota anterior.
    Es pot dir mes fort pero no mes clar.
    No te'n recordes, Pere Panisello, de l'espectacle tan grotesc i ridicul que vas montar quan el CEPIDE i la teva pretessa pertanyença?.

    ResponElimina
  14. A mi l'estètica del monument m'agrada molt. els gustos per l'art són com són. Em dol, però, que Campredó no hi està representat. Som "sense papers", legalment no existim i tampoc al monument. Sobre el comunicat dels socialistes, més val no opinar. Ells varen promoure el camp de golf, molt dintre de la nova cultura de l'aigua. L'any 1991 a Ulldecona ens tractaren de feixista, als pocs antitransvasistes que ens manifestàvem, després de convidar Borrell, el del gran transvàs i PHN socialista. Quina gent! La contradicció de Ciu és molt gran també. Només cal llegir els darrers posts dels Ebrediputats, Mare de Déu de la cinta! Voldria pensar que Ferran Bel, al qual aprecio personalment malgrat diferències polítiques, no pensa com aquests diputats del seu partit.

    ResponElimina
  15. es un monument hortera, no desentona amb la pàtina freak tortosina, jo vaig trobar a faltar una performance a carrec dels dirigents de les plataformes

    ResponElimina
  16. El monument és posmodern (lo que se lleva ahora): neons blaus juguen en metall. Potser sí que és una mica lleig, però jo el trovo atrevit i trencador...però potser més d´un confon la llum blava per la del control dels mossos... Però jo crec que l´haguessin tingut que situar en un lloc més centric, per exemple al parque, al costat de les carpes... la rotonda em sembla una mica llunyà i no es pot gaudir dels nusos sense perill de atropellament.
    Ara em de seguir lluitant, obrim tots l´armari on guardem el polaret del nus, les enganxines i el megàfon i tornem a sortir al carrer! Com deia el manifest de dissabte: em de despertar la nostra "conciència ebrenca"!

    ResponElimina
  17. Jo sec de les persones que van marxar quan va començar a parlar Ferran Bel. Es cert que va rebre xiulets?

    ResponElimina
  18. Si l'alcalde de Tortosa no hagues anat a l'acte, tot serien crítiques, i els socialistes serien els primers en fotre canya.
    Em sembla lamentable i de pati de col·legi no escoltar l'alcalde de la teva ciutat, faria bé el senyor Sabaté en començar a fer oposició constructiva i no només està enrabiat pels resultats de les eleccions, quan parli un socialista ara s'haurà de marxar, o voldrà dir que estem d'acord en Las Vegas dels Monegros?
    Van marxar solament pel Bel o també per fer-li el buit al sr. Manolo Tomàs?
    Tant socialistes de madrid o aragó com peperos de valencia mos la fotran doblada, i ara el Sabaté i companyia ja hauran marxat i no diran res, ja que si l'aigua la foten els socialistes es menys greu sembla.

    ResponElimina
  19. La PDE convida a un pica pica a tots els traïdors del territori, Pataqueta, Sancho??
    Aqui li extranya que els sociates fotesin el camp? no hagues tingut que quedar-hi ningú, Tomás convida a aquests i a m i que si que vaig ser-hi a totes les manis, vaja colla.
    Per cert que el PP no torne a guanyar les eleccions a Madird que el de la "coeta" i el de la "bici" podem caure de la banqueta, i a pica que fa fort.

    ResponElimina
  20. Anonim que va assistir a l’inaguració

    Vergonyós lo dels socialistes en Sabaté, al cap davant. Es cert que CIU va defensar el PHN, però també es cert que Ferran Bel, a reconegut que va ser un error gravíssim i que ja o van pagar electoralment a les municipals del 2007.
    El que si critico, es la presencia de pataqueta, ja que aquest si que va fer tot el mal que va poder a la plataforma.
    El Partit Popular volia fer un transvassament, però o dein clar i Castellà, però els socialistes volen fer un transvassament encubert com es el Canal Xerta - Senia o la interconexió de Xarxes.

    I per acaba crec que es d’una falta de respecte fer el que va fer Sabaté amb el que li agradi o no es l’alcalde de Tortosa elegit democraticament.

    P.D. Per cert ara al senyor Sabaté li molesta la PDE, i com tots sabem, li ha intentat fer tot lo mal que a pogut.

    ResponElimina
  21. El pataqueta que tu dius, té un nom i es diu Pere PAnisello, un poc de respecte, encara que no sigui del teu agrat, maleducat.

    ResponElimina
  22. Sabaté-Zapatero van aturar el PHN.
    Pataqueta o si voleu Panisello i Mas si voleu l'anlacat i Duran o lo pelat,o Puig lo adelantat o cap pensant, Rajoy o si voleu lo sopetes i Faura o si voleu lo Yuyu lo tornaran a fer ja que cap d'aquestos s'ha desdit, al contrari les seves declaracions van en la linea que es bo per a tots( ells clar).

    ResponElimina
  23. Els de CiU sou la hostia, us heu fotut un fart d'insultar, repeteixo insultar a Joan Sabaté, durant vuit anys i ara resulta que us sap mal que a Pere Panisello li diguem pel malnom que tothom el coneix a Jesús a Tortosa i a la Xina Popular que es "Pere Pataqueta" sou penosos tio penosos i pernoneu el to pero es que foteu f....c

    ResponElimina
  24. ... primer me va impressionar, però després el veig una mica cutre.

    seria millor com diuen per aquí dalt, només un nus dalt d'una pedra, i sota una placa amb tots els pobles, ciutats i emd de les terres de l'ebre.

    ResponElimina
  25. El monument ha estat un esforç d’unes persones iincansables de la PDE.
    és una imatge del territori passejada i reconeguda per gran part de l’estat i d'Europa. és un homenatge a la gent i un al•licient continuar la lluita en defensa del Riu.

    La invitació ha estat pública i oberta a tota la societat. Han tingut especial rellevància les institucions i particulars que han contribuït econòmicament i s’ha invitat molt personalment a ex-representants institucionals que van contribuir des de el seu càrrec a pagar-lo, encara que ara no exerceixen els seus càrrecs.

    la gent que estem lluitant per la defensa del Riu i del Territori estem molts orgullosos d’aquest homenatge i així ho hem volgut deixar clar en la festa que vam realitzar a l’acabament .

    El monument al nus, commemora, però no acaba : ens queda el Pacte de l'Aigua d'Aragó ( regadius, embassaments i Monegros)), els canals pels transvasaments previstos ( Segarra-Garrigues i Xerta-Sagunt), El PH de l'Ebre i la Reforma de la Llei d’aigües que serà el nou PHN que permetrà "transferir" l’aigua.

    La junta directiva de la Fundació Nueva Cultura del Agua , l’ha agafat com a referent europeu en la lluita per la Nova Cultura de l’Aigua.

    Ens agrada a molts i va ser el segon premi d’un jurat format per artistes i arquitectes de reconegut prestigi.

    Estaríem encantats de parlar clara i obertament de la Nova Cultura de l’Aigua i del que realment s’està fent des de els diferents governs.

    ResponElimina
  26. És cert!! som PATAQUETA!! i q? amb molt honra del meu ravesiaio q va ser "lo fundador" de l'apodo i de la "família"!! tothom té apellids "extraoficials"!! no és cap insult!! lo dolent no és lo nom, sinó lo to!!

    Xl q fa al momument, tema d'aquesta entrada, com deia un anònim, m'agrada molt més de nit q d dia!!

    ResponElimina
  27. Per si algú ho dubtava jo vaig ser a la mani de dissabte i a l’acte de inauguració del monument diumenge. Sobre el monument només dues coses: 1.- Agradarà o no, l’important és el que representa. Passaran els anys i potser algun dia, algú preguntarà què significa i potser algú altre li respondrà: “la lluita de tot un poble perquè un govern del PP volia que l’Ebre desemboqués a Almeria després de regar tot el Llevant espanyol! I 2.- Vaig veure gent que no feia cap falta que estès allí... Compreneu?

    ResponElimina
  28. No puc entendre la cara dura d'aquests socialistes. Parlen de nova cultura de l'aigua i ens endossen un camp de golf. Lo sapo roig diu que va veure gent que no havia d'estar, doncs jo també, uns quants socialistes. No disculpo el que van fer els convergents, només cal llegir Sancho avui, però Sabaté i companyia varen fer un paperot espantós. Ja es varen carregar la plataforma. Quina lliçó ens poden ensenyar la López, el Martin o Sabaté? A Ferran Bel només li diria que per coherència aturés el camp de golf made in PSOE.

    ResponElimina
  29. Mai ens posaríem d'acord en l'estètica de cap monument, ni ara, ni fa mil anys. però això no és el més important d'aquest "monusment". Sobretot ha de servir com a homenatge i com a recordatori.

    ResponElimina
  30. ..i recordatori del que queda per fer. Jo, l'unic que no m'agrada del monument es que alguns amb aixo pensen tancar el llibre ja, pensen que ja tot esta fet, la lluita s'ha acabat. Si ho volen veure aixi, pos, molt bé, pero per mi els fets parlen més clars que els discursos, i en estes moments els fets no ens pinten gaire futur per a la NCA - golf a Tortosa, i a totes les TTE, mega-Las Vegas a Aragon, X-Senia a punt per a no-sabem-qui, etc. Que diguin lo que volen, pero lo que realment importa es mirar els FETs de tots els que manen a tots els nivells i de tots els colors.

    ResponElimina
  31. NO entenc que hi ha en contra de canviar d'opinió en favor d'oposar-se al transvasament. Si ara Bel hi està en contra, millor, si Forés ara sí va a les manifestacions de la plataforma pos millor, si abans no anava, ell sabrà perquè. Qui sempre ha defensat l'Ebre és ...

    ResponElimina
  32. No es poden redimir:
    -Jordi Pujol al sopar d'empresaris: "jo de vostès ho pensaria" (acceptar el PHN), com si no fóssim fills de la Moreneta natros.
    -Joan M Roig: "es feixisme" (l'acció de la PDE).
    -F. SAncho: encausant un jove per demostrar "qui mana", per a desprès fer vore que era poca cosa...
    -P. Panisello: seguint la disciplina de partit.
    -Puig (conseller de Medi Ambient (allavons), fent-mos sentir tontos.
    -TV3, Francesc Escribano, responsble: passant les imatges de Tortosa d'una riuada de l'Ebre sempre que podia i la càmera del temps a Amposta , amb el riu salat amplíssim.
    -EL PP sencer: estatal, autonòmic, comarcal i municipal.

    Van ser honestos:
    -La del PP de Tortosa que va plegar (ni recordo el nom).
    -Lo del PP d'Amposta (Chordà) que va plegar.
    -Franquet, que prou temps li va costar plegar.
    -Caballol d'Unió, que a la primera assemblea de la PDE, la primera!, ja va dir que ell ni parlar-ne de PHN (consti que no es sant de la meva devoció).
    -Aquells que van desobeir la disciplina de partit.
    -Etc. etc..

    Han parlt clar:
    -ERC, PSC i IC-V que malgrat que uns s'acusen els altres d'instrumentalitzar el moviment, des del primer dia van dir NO PHN.
    -Darrerament Roig d'Amposta a una entrevista on va aclarir que van donar suport per allò que tots sabem, per una questió de poder i d'estratègia d'aquell temps del mandahuevos y por cañetes. Pitjor encra l'aclariment, perquè és la constatació de que erem moneda de canvi.

    Au, el monument ja està per a recordar que és allò que interessa. Bel estava allí, perque ja se sap...

    Voleu continuar la llista?

    ResponElimina
  33. la lluita pel nostre territori no te altre color que el color de l'aigua del nostre riu i de la nostra mar,
    este color esta en este monument i l'esforç col.lectiu de tot un territori també
    qui ho sapigue valorar que ho valore i qui no, pitjor per ell

    susanna abella

    ResponElimina
  34. Osti Gustau!
    Jeje. Ha quedat guapa la foto!
    Bé, jo sento que este monument és molt "xulo" per a passejar-s'hi per dins i jugar als pobles i els nusos. Pos si aquell és la Ràpita, l'altre Deltebre, etc. És francament estètic el mirar les composicions de nusos i els jocs de corbes que fan.
    És, copiant a Rose, un monument familiar-postmodern.
    Coincideixo també en que haguessen pogut haver millors ubicacions.
    Però, xeics!
    Bon momument. Bon simbolisme. Bon significat. Bona estètica. Sembla que econòmic de manteniment, res d'aigua ni gespa i un munt de ròculs que al xafar-los et donen la sensació de que algo s'acaba. Bé, el simbolisme s'ha de notar.
    A mi les inauguracions... pos mira.
    I just vaig sortir a fer la cigarreta quan van començar los parlaments, mig posant l'orella mig xerrant amb un amic. I de cop tots els del PSC per la porta. Sabaté em va dir, comprimit, el mateix del comunicat. Home, a mi em va saber mal que se'n anessen, collona. No se, de vegades el mon patina.
    Però amb la passada del nus il·luminat, massa econòmicament al meu gust, però bé, súper, i la gent reunida a munts pos entretingut i divertit. Al final, passats los protocols, una festa. I molt contents de trobar-nos per posar un símbol de la lluita ebrenca a un lloc que es pugue veure molt i que recorde bé lo que volem.
    ....
    i si, van haver xiulits quan va acabar el discurs l'alcalde actual.
    suposo que per recordar que ells no havien arrimat gaire l'espatlla.
    Uns xiulits de "recuerda".
    Però no era dia d'armar gaire follón que trenqués la festa. Tot simbòlic, per a qui ho vulgue llegir així.

    ResponElimina
  35. Ah!
    Vull agrair des d'aquí tots els que han posat hores i il·lusió en que este monument es fes.
    Chapeau xeics!

    ResponElimina
  36. Es el monument a la vasectomia

    ResponElimina
  37. vasectomia perifèrica

    ResponElimina
  38. PSOE-Zapatero inici obres canal Xerta-`Càlig, potser sigue un transvasament encobert.
    PSOE Aragò, el president es Marcelino Iglesias; Futur parc del monegros, en teroria els canals de regadiu que estàn als monegros son per als agricultors...a la pràctica per on o per aquí serà?

    ResponElimina
  39. Per a honor d'ella: la regidora del PP que va plegar es diu Ana de Pablo.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta