26 de març del 2007

La inundabilitat de Tortosa farà deixar en suspens 2.700 pisos del pla urbanístic

La Generalitat considera la redacció d'un pla especial d'emergències per a tots els municipis de la conca de l'Ebre

El ple de l'Ajuntament de Tortosa té previst verificar avui el text refós del nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), un dels últims tràmits abans de la publicació als diaris oficials i la seua corresponent entrada en vigor. Amb tot, unes 45 hectàrees del nou sòl urbanitzable, incloses en els quatre plans parcials més importants del plantejament nou, quedaran inactives fins que l'Ajuntament haja enllestit el pla d'emergències municipal, que li reclama la Generalitat. El POUM preveu uns 12.500 habitatges, però la mesura podria afectar directament els terminis per construir més de 2.700 pisos en una part dels sectors de l'horta de Sant Vicent i de l'horta del Temple, i en la totalitat de l'horta del Pimpí i del Parc Nou, entre Ferreries i Jesús.

El regidor d'Urbanisme, José Martín, va explicar que han aconseguit pactar una sortida «positiva i intel·ligent», per fer compatible l'entrada en vigor del POUM nou i la suspensió provisional d'unes 45 hectàrees del nou sòl urbanitzable. Segons Martín, la mesura ha estat possible gràcies a la negociació intensa entre l'Ajuntament i la Generalitat, que reclama la redacció d'un pla d'emergències municipal abans d'autoritzar completament la requalificació del sòl als plans parcials de les anomenades quatre hortes de Tortosa. «En grans línies, és cert que el POUM s'articula al voltant del creixement urbà en les quatre hortes, però la mesura afectarà només quatre dels 15 plans parcials del planejament nou», va argumentar el regidor. Martín va precisar que en els pròxims mesos el POUM entrarà en vigor en un 95%, i que només 45 de les 474 hectàrees de sòl nou urbanitzable quedaran condicionades a la redacció i a l'aprovació del pla d'emergències.
En aquest sentit, el regidor va recordar que l'Ajuntament ja ha realitzat dos estudis sobre la inundabilitat de Tortosa, amb motiu de l'aprovació definitiva del POUM. Segons Martín, si han esperat a última hora per realitzar el pla d'emergències és perquè l'Ajuntament ha volgut defensar davant de la Generalitat els interessos de Tortosa en vista d'una aplicació «excessivament estricta» de la llei d'Urbanisme, que prohibeix expressament la construcció en zones inundables. «No pot ser que Tortosa quedi condemnada a no créixer més al voltant de l'Ebre, després de més de 2.000 anys de relació», va lamentar Martín.

> «L'Ebre no és una riera del Maresme»

El pla d'emergències que ha de redactar l'Ajuntament tortosí haurà de definir com s'actuaria en cas d'una inundació greu, pel possible desbordament de l'Ebre. Segons els estudis previs, tot Tortosa és inundable si es té en compte un període de retorn de 500 anys, però l'Ajuntament adverteix que el calaix actual del riu té una capacitat per encabir fins a 2.800 metres cúbics per segon sense desbordar-se. El regidor d'Urbanisme, José Martín, va recordar que l'última riuada d'aquestes característiques va ser l'any 1982, quan l'Ebre va sobreeixir a l'altura del mercat central, a la baixa del pont de l'Estat, a Remolins i a l'horta del Pimpí. «L'Ebre és un riu molt regulat, que es desborda molt lentament, i avui hi ha avanços tecnològics que ens permeten preveure el seu comportament amb 10 hores de marge», va remarcar. Martín va afegir que el perill de construir a la vora de l'Ebre és menor que anys enrere, i que, per tant, el riu «no es pot comparar» amb qualsevol riera del Maresme, molt més imprevisible.

> El cas tortosí com a model regional

Tortosa deixarà en suspens uns 800 habitatges a l'horta del Temple; uns 260 a l'horta del Pimpí; 700 a l'horta de Sant Vicent i 1.000 més al Parc Nou, entre Ferreries i Jesús. En realitat, són més de la meitat dels 4.260 pisos projectats a les quatre hortes. El portaveu de CiU, Ferran Bel, va afirmar que és «increïble» que quatre dels plans parcials més importants encara es trobin en aquesta situació d'incertesa, i que no estiga clar qui farà el pla d'emergències. En aquest sentit, el regidor d'Urbanisme va matisar que, a partir del cas de Tortosa, la Generalitat ha considerat la redacció d'un pla d'emergències per a tot el tram català de l'Ebre, en què hi participarien els departaments d'Interior i Política Territorial, l'Agència Catalana de l'Aigua, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i tots els municipis que travessa el riu. Amb tot, Tortosa encarregarà el pla d'emergències de manera imminent, per tenir-lo a punt en quatre o cinc mesos. Mentrestant, José Martín va precisar que la resta del POUM serà efectiu, i que l'Ajuntament ja podrà donar llicències.

El Punt (26-Març-2007)

15 comentaris:

  1. Ai,ai ai .. que s´ens inundarà el pavelló firal!

    ResponElimina
  2. ji ji ji .....

    i les al.legacions????

    ResponElimina
  3. martin inutil

    ResponElimina
  4. Vaja merda de govern, no en tenen ni idea. Comencem a estar fins als eggs.

    ResponElimina
  5. ouaaaah, quin badall...

    ResponElimina
  6. inutilsssssssssssssssssss

    ResponElimina
  7. alelelatssssssssssssssss

    ResponElimina
  8. i mentres tant els tortosins putejats

    ResponElimina
  9. estem fartsssssssss

    ResponElimina
  10. estem fartsssssssss

    ResponElimina
  11. Només una incompetència tan gran pot arrivar a paralitzar un sector on els constructors d'aqui, han hagut de buscar-se les garrofes mes enllá...Veritablement un asassinat a la economia local!!

    ResponElimina
  12. I si parlem de la economia del propi Ajuntament...Aquesta ja es cadáver de fa temps...Prepareu la cartera!!

    ResponElimina
  13. Arquitectes, aparelladors,empreses de material per la construcció, empreses de montatge d'estructures, electricistes,guixaires, pintors,fabricants diversos, distribuidors de electrodoméstics,moblistes...etc etc.... AQUEST ES L'AJUNTAMENT QUE TENIM....

    ResponElimina
  14. La supresió de quatre dels quince Plans Parcials, representen mes del 50% de vivendes que romandrán aturades "sine die"...Ara ens diuen que tot queda en mans dels departaments d'Interior i Política Territorial, l'Agència Catalana de l'Aigua, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i tots els municipis que travessa el riu. MOLT BONIC!!

    ResponElimina
  15. Un dia vaig somiar que a la economia d’un poble no li afectaba el color polític que el regía : Ara ja estic convençut de que no es el color polític ; es la incompetència

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta