23 de febrer del 2012

Podem prescindir de l’energia nuclear a Catalunya? #PrimeraColumna



La central nuclear Vandellòs II es va connectar ahir a la nit a la xarxa elèctrica, i més concretament a les 21.48 hores. És a dir, just un dia i un minut després de registrar una aturada no programada del seu reactor. Dimarts al vespre, Vandellòs II havia registrat sortides de vapor importants durant més d’un minut, i això va obligar la planta a desconnectar-se de la xarxa, tot seguint el procediment reglamentari. Un incident, en tot cas, que no va tenir cap afectació ni per a les persones que treballen a la central, ni per a les poblacions veïnes ni tampoc per al medi ambient, i que per tant no va activar el pla PENTA d’emergència nuclear. I durant aquest dia que Vandellòs II ha estat desconnectada, l’energia hidràulica, la importació d’electricitat i la baixada de la demanda han compensat la generació perduda per l’aturada no prevista del reactor nuclear.

 Al mateix temps, aquest mes de febrer està essent excepcional pel que fa a la generació elèctrica d’origen eòlic a l’Espanya peninsular. Segons les darreres dades de l’operador del sistema, fins el passat 20 de febrer els parcs eòlics peninsulars havienn generat 4.181 GWh, un 65% més que en el mateix període de l’any anterior i un 41% més que en els primers 20 dies de febrer de l’any 2010, que fins ara era el mes de febrer amb més generació eòlica. Per tant, l’energia eòlica ha estat la primera font de generació d’electricitat del mes, aportant el 23,3% de tota la generació elèctrica, per davant de l’energia nuclear (20,8%), el carbó (20,6%) i els cicles combinats a gas natural (14,3%). Segons el bloc DialEC, l’energia eòlica ha estat la primera font de generació en dotze dels primers vint dies del mes, per davant de la generació amb carbó, la primera font la resta de dies.

Per tant, aquesta és la pregunta del dia al programa Primera Columna, l'informatiu matinal de Canal 21 Ebre: Podem prescindir de l’energia nuclear a Catalunya?

11 comentaris:

  1. La pregunta correcta seria: podrem produïr la mateixa quantitat d'energia, necessària per abastir d'electricitat les nostres ciutats, pobles i infrastructures usant tecnologies no contaminants com l'eòlica, la solar o la produïda pels aerogeneradors, per exemple, o pel contrari l'energia desenvolupada per aquestes tecnologies no podrà abastir de tanta energia com és la necessària a les nostres ciutats, pobles i infrastructures vitals? La llum que es generaria, en cas de poder fer-se possible, eliminat l'energia nuclear, seria més cara o més barata que la que usem ara mateix, etenint en compte que l'energia nuclear crea electriciatt a uns preus "barats", d'on radica el seu èxit?

    ResponElimina
  2. Sempre i quan modifiquem els nostres hàbits de costum. La gent jove estem més conscienciada en aquest tema perquè hem tingut una "educació mediambiental" i per això tenim més cura d'encendre els llums si es de dia, d'encendre la calefacció o l'aire acondicionat etc. Hem malgastat moltíssim energia les últimes decades.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Guti, tingues en compte que per molt que esapvilessim ara, tota l'energia que j ahem gastat no la recuperarem mai...hem fotut l apota per desconeixença deltema en passades generacions, i en le sactuals...a Xina, per exmple, es on es gasta més tones de carbó ale sfàbriques i per lo mateix es una potència industrial terriblement contaminant,i en enrgia hídric per fer electriciatt millor no parlar, gasten tanta aigua en les centrals que el riu groc ja no arriba a la desmbocadura i l apoblació en comptes d'agua beu llims contaminats!

      Ens queda molt de treball per fer, Guti! I els nous NPI encara no són gaire conscients d'això...

      Elimina
  3. Cristòfol, quan parlem de la baratura de l'energia nuclear... ho fem basant-nos en els preus hipersubvencionats que hi ha, no? En termes absoluts és bastant més cara que qualsevol font d'energia, i altament ineficient.

    Independentment de les respostes més o menys documentades que hi puga haver, hi ha una qüestió que no és objectivable: les centrals nuclears tenen els dies comptats, les actuals ja han superat la vida útil per a la què van ser dissenyades i no hi ha perspectives de construir-se'n de noves. Tenint en compte el temps que es tarda en construir una central i capital necessari: no es construiran noves centrals. Per tant - obviant altres motius antinuclears que també tinc i comparteixo - tenim la necessitat urgent de dissenyar el futur energètic a mitjà i llarg termini o sinó sí que ens quedarem a les fosques i, paradoxes de la vida, no serà culpa dels "ecologistes radicals que ens volen fer tornar a les coves" sinó per confiar cegament en el miratge nuclear i els seus valedors.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Des de l'any 1964 ja han passat anys, ja! l'energia nuclera é sun perill enorme, si no fixa't en la central de Fukushima, després de lterratrèmol del Japó de fa poc...l'aigua contaminada està matant peixos al mar i tots qui entraren a apagar els focs de l acentral j aes poden considera poc menys que morts en vida, per la poca que els queda!

      Pr si no fos poca cosa els cèlebres magatzems de porqueria nuclear, que ningú volem en realitat prop de casa, són un nucli d e contaminació terrible i de mort segura si es filtren al subsol i arriben al saqüífers que nodreixen població i/o cultius...

      Josep, l'energia net o ecològica du el seu temps posar-la en marxa, calen infrastructures, suficients per suplir la nuclear i , en això, estem mas endarrerits, no hem fet els deures i només fem que enfortir el canvi climàtic amb aquest deures endarrerits...no ho vam fer abans i ara hem d'aguantar l'energia nuclear en central senvellides, que gasten molt en haver de ser reparades cada un per dos, no dos per tres, i amb el perill que això comporta.

      Ara paguem la nostra comoditat i ceguera en aquests temes, i la paguem amb escreix i interessos!

      Elimina
  4. Molt bona Josep Manel!
    Cada cop que atura una nuclear, entren en marxa les tèrmiques i la hidroelèctrica, i s'importa energia de França, etc.
    Cada cop que hi han aturades nuclears, no s'ha notat. I temporades amb dues de tancades.
    Podríem? Si, clar. El que al preu de contaminar més el medi ambient.
    Igualment, amb els molins i la solar, les tèrmiques e hidroelèctriques esdevenen fonamentals per cobrir les baixades de producció Solar i eòlica, cas que aquestes fonamentessen la nostra producció.
    I per aconseguir-ho cal posar solars i eòliques a "tuti pleni", i tèrmiques. I clar, a casa nostra, que la rústica és més barata i el rendiment més alt.
    Així els consumidors reals, els punts lluminosos a les fotografies de la Terra de nit, no els importa que la producció es faci a 200 o 300 Ktres.
    Però ho hem de fer, i que no acabin amb nosaltres mentrestant, que tenim tots els números per seguir abastint les capitals de watts catalans.
    I barato paisa!

    ResponElimina
  5. Està clar que demà mateix no en podem prescindir. Però estem en el camí i dades com les dels darrers dies ho confirmen. En tot cas, com diu algun altre comentarista, és un camí bastant forçat perquè per molt que s'estiri la vida útil de les actuals centrals un dia caldrà tancar-les definitivament. I el propi sector elèctric, que tan disposat es mostra de tant en tant a construir-ne de noves, no vol posar-hi un euro.

    Permeteu-me, això sí, que posi el dit dins de l'ull en dues qüestions. La primera, la importació d'electricitat és més un miratge que una solució. Quin origen penseu que té l'electra que comprem a França? La segona, la solar i la eòlica són el futur, a mitges amb tèrmiques de tecnologia més o menys neta. Però recordeu què passa cada cop que un projecte eòlic ensenya les orelles. No tots els parcs poden posar-se als Monegros, per dir alguna cosa.

    Tot i compartir que en nom de l'energia renovable s'han fet moltes barrabassades mediambientals (això de l'Ametlla de Mar sembla que vagi per aquí), crec que hauríem d'anar assumint que aquestes tecnologies tan netes i sostenibles tenen també alguna mena de cost. No són del tot neutres.

    Una altra qüestió és que potser els molins s'haurien d'instal·lar a la plaça de Catalunya o a Collserola, ja que és a Barcelona on més llum és consumeix. La destrossa no és menys destrossa perquè es faci al Coll de l'Alba. I si més no el país compartiria les càrregues.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lo dels molins a la Plaça de Sant Jaume, ho trobo un pel demagògic, que voleu que us digui. Acceptem que l'impacte al lloc concret sigui exactament els mateix a la plaça que al Coll de l'Alba, ara bé, l'impacte visual ( per a qui ho mira ) és el mateix ( per quantitat de persones que ho veuran ) a un lloc que a l'altre ?
      És com si demanem que hi posen una nuclear. Si està fora de dubte que té un potencial perill, seria raonable i lògic que se'n posessin als llocs més poblats amb l'excusa que és on mes consum tenen d'energia ?. No té cap coherència.

      Elimina
    2. Cucafera, jo el que dic és que tenim un model de país amb unes capitals o capital on es concentren coses bones (serveis, equipaments, oportunitats laborals, una renda per càpita més alta...), i un rerapaís on s'apila el que molesta o fa lleig i on es pot retallar a plaer perquè són quatre gats amb escàs pes electoral. És més, les capitals o la capital no comparteixen les càrregues. Més aviat, el seu benestar es basa també en què certes càrregues les assumeixin altres.

      Pregunta't perquè ens diuen que les noves presons són la mar de beneficioses per als pobles que les acullen, mentre a Barcelona no les vol ningú. Pregunta't també perquè anar a la Universitat és una gran inversió per a certes famílies, mentre a altres els costa poc més que l'abonament del metro. Pregunta't si és el mateix tenir un infart a una ciutat on hi ha un hospital o una clínica cada cinc minuts, o patir-lo quan tens una ambulància per a dotze pobles.

      Això dels aerogeneradors a Collserola, o d'una nuclear per allà on van fer el Fòrum (hi ha molt terreny que ara no té pràcticament ús), no és més que una imatge, una certa reducció a l'absurd. Però que vol reflectir que de vegades l'impacte o el perill poden ser mers pretexts, tot i que tinguin base tècnica.

      Hi ha un impacte socioecònomic que cal no oblidar. Saps què va passar quan l'aigua de l'Ebre va arribar al Camp de Tarragona? Doncs que el PIB, la renda per càpita i la població es van disparar. Saps què passava a les Terres de l'Ebre, mentrestant? Doncs que la població no mantenia ni el creixement vegetatiu perquè la gent marxava per falta d'oportunitats. És més, no pocs pobles patien restriccions d'aigua. Bona paradoxa, no?

      Desprès, la cultura del no és cosa dels pobles petits. Però mira el què passa. A Barcelona no volen presons, no volen que pugi el bitllet de transport públic que financem també els que no hi vivim, no volen que el metro tanqui aviat quan juga el Barça, no volen que el Liceu tanqui per estalviar...

      I al final, el consol és que als pobles no tenim contaminació o sentim cantar els pardals...

      Elimina
    3. Gallardo, bàsicament estic d'acord amb la filosofia del que dius.

      Jo parlava de molins i nuclears, si m'ho mescles amb el minitransvasament. Ara, deixa'm recordar-te que aquí, a les nostres terres, algunes de les servituds que comporta la implantació de certes coses, tampoc les volem.
      I ja comencen a ser molts els que pensen que no és possible que no sigui bo ni Enron ni Castor ni Gallardo ( no tu ) ni Zefir ni....
      Mentre aquí encara no tenim clar si hem de créixer ( cadascú et dirà una cosa ) cap al turisme, la industria, la agricultura o cap a tot, recordo que al Tarragonès conviuen la industria petroquímica més important d'Espanya ( en segons quines produccions, la més important d'Europa ) amb Port Aventura i Salou. Quines coses.....
      Per altra banda, i " sin acritu" deixa'm dir-te que queda molt bé dir segons que, ara, de Metro, Liceo, Camp Nou, ni Universitat a cada comarca, cal suposar que no en tindrem mai. Lògicament.
      És ben cert que un afectat per un atac de miocardi serà atès més ràpidament si li agafa al passeig de Gràcia que no pas a Caseres. De la mateixa manera, per cert, si li agafa a Tortosa que a Caseres.
      Pel que fa a l'aigua, i relacionant-ho amb el minitrasvasament. Fa molts anys que estic esperant una gran inversió, d'aquí o d'on sigui, en una empresa que necessiti grans quantitats d'aquest element i no calgui parlar del creixement d'altres zones gràcies a la "nostra" aigua. Vull dir que potser va sent hora que la utilitzem natros l'aigua, a més de negar-nos a que la utilitzin altres.

      Elimina
  6. ;-) Importar, és importar nuclear de França. Faves contades, en el mix energètic francès aquesta és bàsica. Pensant globalment... fins que França no s'ompli de molins i solars....anys. Mentrestant ens toca a natros controlar lo que ens carreguen al coll, que no és poc. I poca gent està per aquesta feina.
    I encara menys per reduir el consum ...
    Uns galtes és lo que som.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta