10 de maig del 2012

Andreu Caralt: ‘La Guerra Civil podria ser un actiu turístic molt important per a Tortosa’



El periodista Andreu Caralt, autor de Diarideguerra.com, el nou mitjà digital que ha nascut a les Terres de l’Ebre amb la voluntat de recollir tota la informació que encara avui genera la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial, ha valorat que la Terra Alta i la Ribera d’Ebre ja han començat a aprofitar des del punt de vista pedagògic, cultural i turístic la presència dels espais històrics de la Batalla de l’Ebre. En canvi, Caralt ha assenyalat que resulta curiós que Tortosa no haja sabut encara posar en valor el fet que va ser front de guerra durant molts mesos, i que encara hi ha evidències de les conseqüències físiques de la Guerra Civil, fins i tot a les façanes de les cases de la ciutat. L’autor del web Diarideguerra.com ha participat aquest dijous en directe a l’informatiu matinal Primera Columna, i ha declarat que la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre podrien ser un actiu turístic molt important per a Tortosa. Un actiu que actualment s’està desaprofitant.

Caralt ha afirmat que és sorprenent que no hi haja cap panell explicatiu a la plaça dels Dolors, al nucli històric, on hi havia una de les esglésies que es van cremar l’agost del 1936. Segons l’autor de Diarideguerra.com, en qualsevol ciutat europea hi hauria panells explicatius i tot tipus d’informació detallada sobre els fets. En la mateixa línia, Caralt ha assenyalat que Tortosa hauria de plantejar-se la contextualització i l’explicació, si és que no vol retirar-lo, del monument de la Batalla de l’Ebre, considerat el monument franquista més gran dels que es conserven a Catalunya.

+Més informació: -Neix un mitjà digital sobre la Guerra Civil i la segona Guerra Mundial

14 comentaris:

  1. A la Torre de Campredó hi ha uns grafits de la guerra civil, gens explotats, que poden ser un atractiu històric més. D'exemples com aquest hi ha uns quants a casa nostra.

    ResponElimina
  2. Recomano http://pares.mcu.es/ on podreu trobar arxius de Víctimes de la guerra civil i repressaliats del franquisme: http://pares.mcu.es/victimasGCFPortal/staticContent.form;jsessionid=4A918332BDC8D7DD9BC90FD4F86CBC55?viewName=presentacion
    O "Archivo HIstórico nacional" - Causa General, amb els expedients de molta gent. També recomano "Libro Memorial. Españoles deportados a los campos nazis (1940-1945)" de Benito Bermejo y Sandra Checa

    ResponElimina
  3. Per si teniu més interès: http://www.bddm.org/liv/details.php?id=III.2.

    http://www.nytimes.com/books/99/07/04/specials/hemingway-tortosa.html


    També podeu consultar dades a AERLE.

    ResponElimina
  4. Recordemos que la diócesis de Tortosa fue una de las zonas donde la persecución religiosa se manifestó con su carácter mas violento entre 1931 y 1938. Se asesinó a mas de 320 personas por motivos de su fe. En cuanto vuelva del trabajo posteare las fuentes y los nombres.

    ResponElimina
  5. Ncolàs, si llegeixes lec cròniques d'aquells dies feixucs, Cid i Mulet, Subirats Pinyana, sabràs, més o menys, el clima de la època i també la defensa que la gent del territori va fer dels seus capellans i clergues. Si que van haver molts morts, de tots bàndols, de l'adscripció política que fossen. Molts ens en lamentem de totes i cadascuna d'elles.
    Alguns encara no volen perdonar, en sentit cristià, o respectar, en sentit profà.
    La guerra va començar com va començar, va "acabar" com va acabar i s'ha publicat molta literatura sobre el tema.
    Intentar valorar-la pejorativament ja no és d'aquest segle. Prou faena tenim amb la crisi, l'atur, i les estafes al poble que no paren dia darrera dia.

    ResponElimina
  6. Papuer estoy totalmente de acuerdo con usted. Pero desgraciadamente la historia suele ser traicionera cuando es usada como arma política y últimamente, esta practica es demasiado habitual.
    No le voy a esconder que heredo por tradición la causa carlista y a pesar de haber sufrido las consecuencias de la Guerra Civil y después del Franquismo ( echo este que nadie recuerda )no guardo ningún rencor por nadie siempre y cuando se respete nuestra memoria a la par que las demás. Porque al fin de cuentas en esta guerra no hubo vencedores ni vencidos, todos fuimos victimas a la par que culpables.

    Por otra parte Pauper estaría interesado en poder leer dichas crónicas ¿Sabe ud. si puedo encontrarlas recopiladas en libros o de forma publica vía Internet? Muchas gracias.

    ResponElimina
  7. Per suposat que van haure vencedors i vençuts. Sobre tot si n'hi ha que reben honors i n'hi ha que repressió i represàlies. Per suposat que uns van ser més víctimes que altres, i per suposat no tots van ser culpables.
    Que no home que no.

    ResponElimina
  8. Ximo, la Guerra Civil no se puede estudiar ( ni mucho menos comprender ) como un echo espontaneo surgido de la nada ya que es el resultado de un cumulo de sucesos y circunstancias que a la larga provocarían la guerra fratricida mas cruel que ha vivido este país. Como mínimo hay que tener en cuenta los siguientes factores: La perdida de Cuba, la Guerra de Marruecos, el auge industrial y posterior colapso que nos supuso la primera guerra mundial, la hacienda durante 1919 -1936, la revolución bolchevique y la caida del Tzar Nicolas, el auge del fascismo, la dictadura de Primo de Rivera, el exilio de Alfonso XIII, la República, el intento de golpe de estado socialista de 1934 en Asturias, la persecución religiosa durante la república, la crisis agraria ligada la desamortización y los arrendatarios , el asesinato de Canalejas y otros diputados de centro-republicanos a manos de colectivos revolucionarios y un largo ect... Todos tuvimos nuestras culpas. Y es cierto que sobre papel unos ganaros y otros perdieron... ¿Pero a que costa? Quienes libraron la guerra y estuvieron en el frente decidieron olvidar lo pasado para pensar en un futuro (no me refiero a los numerosos políticos que hacían la guerra desde el balcón de sus hoteles ) . 75 años después estamos reviviendo heridas que ya tendrían que estar cicatrizadas.

    ResponElimina
  9. Por supuesto que se puede promocionar la Guerra Civil como un activo turístico siempre y cuando esta iniciativa este bien lejos de cualquier factor político, porque en el momento en que se utilice como motivo de voto estaremos cometiendo un nefasto error.

    ResponElimina
  10. aquesta insistència en explicar el que va portar a l'aixecament......Home, que ja tenim una edat.
    Segur que ETA et donaria un munt de motius de perquè ha matat tant. Assassinat, diria jo.
    I això de que els que van estar al front " decidieron olvidar lo pasado para pensar en un futuro " Si amb "lo" pasado et refereixes a les penúries i patiments personals de cadascu, segur que sí, però si al que et refereixes és a "el" pasado ( històric )......ho hauriem de preguntar un per un, dels perdedors sobre tot, clar.

    ResponElimina
  11. Ximo, es diferente una guerra que atentar en plena democracia. Y no quiero justificar nada, simplemente es una ley básica para estudiar cualquier suceso.
    Hombre, pues yo he tenido la oportunidad de escuchar algún que otro testimonio real sobre lo sucedido... En Vandellos conocí a una familia que tubo a dos hermanos luchando en el frente, uno en el bando nacional y otro en el republicano. Llegaron a encontrarse en un hospital de sangre en Aragon... También he leído bastantes entrevistas de ex combatientes de los dos bandos y todos insistían en ''olvidar y mirar hacia el futuro''. ¿Que no ves Ximo que han pasado 75 años y aun seguimos con las mismas tretas? Ya lo decían por ahí que hasta que la quinta generación no desapareciese no se podría hablar de la guerra civil con neutralidad.

    ResponElimina
  12. Y ojo Ximo, yo me refiero a los motivos de la guerra civil. Si después hablamos de la dictadura de Franco, posiblemente te de toda razón.

    ResponElimina
  13. Ergo, ETA no està legitimada per atemptar en democràcia, en canvi aixecar-se en armes contra la república, això sí, això és legítim, clar, com hi havia tant descontrol i conflictivitat...
    Fixa't que ni he parlat del franquisme després de la guerra ( per evident ) ni de la pròpia guerra ( també per evident: morts i destrucció per dos bàndols ) ara, este revisionisme imperant en segons quins sectors em fa una mica de gràcia; quan encara ningú ha demanat perdo per la guerra i la dictadura resulta que si ens encantem els que hauran de demanar perdó seran els defensors de la II república.
    Però es que clar, inclús acceptant que és succeïen situacions que serveixen d'explicació ( i justificació ) als insurrectes, sinó hagués hagut la guerra segurament no hagués hagut els posteriors anys de dictadura franquista

    ResponElimina
  14. Ximo, desgraciadamente la guerra era inminente. En el año 1934 Asturias se alzó contra la segunda Republica con el apoyo del socialismo y el anarquismo astur. El golpe fraguó en el resto de España pero por ese motivo Franco fue redestinado a la península. Probablemente la guerra fuese inevitable, o quizás no, pero este fue un importante aliciente. La culminación ( o la excusa ) del golpe de estado se da dos días antes del comienzo de la guerra, con el asesinato de Calvo Sotelo por manos de la guardia de asalto y de conocidos militantes socialistas.La propia pasionaria ( por casualidad o no ¿Quien sabe? ) le dedico las siguientes palabras en la que seria su ultima intervención como diputado: ''Estas son sin duda las ultimas palabras que dirá aquí presente''. Cinco días después Calvo Sotelo sera asesinado, cumpliéndose así dicha sentencia. Se dieron muchos casos de asesinatos durante la segunda Republica y la pasividad que demostraron los sucesivos gobiernos solo contribuyo a dar justificaciones y mártires a todos los sectores.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta