6 de maig del 2012

Un recentralització de competències en aigua per poder transvasar l'Ebre?


El consell de ministres va aprovar divendres passat, per decret, la recentralització de la gestió de l’aigua a l’Estat espanyol, a través de la modificació de la llei d'aigües. Una decisió del govern del Partit Popular que, al costat de la proposta de nou cabal ecològic, ja s’interpreta com la recupració d’una política hidrològic fonamentada en els transvasaments. I més concretament, en un transvasament de l’Ebre. En aquest sentit, el portaveu del Partit Popular Català, Enric Millo, ha justificat el decret llei pel qual l’Estat assumeix les competències en aquelles conques que discorren per més d’una comunitat autònoma. En concret, Millo ha afirmat que la recentralització de competències és per racionalitzar l’administració pública, per evitar solapaments, i evitar despeses innecessàries. Amb tot, el portaveu popupar ha advertit que l’aplicació del decret llei ha de fer-se amb el necessaria diàleg amb les administracions, entitats i institucions que participen en la gestió dels recursos hídrics.

Reacció del govern català · Per la seua banda, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ja ha avançat que, en el Consell Executiu de dimarts, el Govern començarà a prendre mesures rellevants “perquè és evident que hi ha una ofensiva del govern espanyol, que ja comença a ser descarada, de recentralització, de recuperació de competències”. Segons Homs, aquestes “mesures clares i nítides en defensa de l’autogovern” que prendrà l’Executiu català pretenen “defensar allò que legítimament ens correspon, que forma part de les responsabilitats del Govern de Catalunya i del conjunt del país”. “Poca broma amb Catalunya si la van maltractant d’aquesta manera” ha dit Homs, que ha afegit que el Govern utilitzarà els instruments polítics, com el Consell de Garanties Estatutàries, i interposarà els recursos que facin falta per frenar aquest procés de recentralització que planteja el govern de Rajoy. “Perquè ja no és només una qüestió aritmètica, sinó d’un país que planta i plantarà cara a les injustícies, perquè nosaltres sols ens en sortiríem molt millor”. Per al portaveu del Govern, “no són només les decisions sinó també la manera com es presenten, quan qui està generant les duplicitats és el govern espanyol amb ministeris que no haurien d’existir perquè no tenen competències”.

L'ombra de nous transvasaments · Per la seua banda, el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha afirmat que la mesura aprovada divendres pel govern de l’Estat es tradueix en una nova via per arruïnar el medi ambient de Catalunya, tot emportant-se l'aigua de l'Ebre. En aquest sentit, Junqueras creu que la recentralització de les competències sobre l’aigua se suma a d'altres problemes que té el país, com ara les xifres d'atur o l’incomplmeint de pactes del govern estatal amb Catalunya. En general, el president dels republicans hi veu un intent de centralitzar competències per fer un transvasament i trobar la menor oposició possible de les altres administracions. Per això, Junqueras ha instat el govern d’Artur Mas a preparar-se per defensar el riu Ebre, les Terres de l'Ebre i el país.

En aquesta mateixa línia, Solidaritat ha anunciat que promourà una declaració institucional del Parlament en defensa de l'Ebre i dels rius catalans, per oposar-se a qualsevol intent de transvasament. En concret, el portaveu Alfons López Tena ha exigit al Parlament que rebutge la invasió competencial aprovada divendres al Consell de Ministres i qualsevol intent de projecte de transvasament del riu Ebre

També Laia Ortiz, diputada al Congrés dels Diputats i portaveu d’ICV,  ha valorat els decrets lleis anunciats pel govern espanyol en matèria de medi ambient. Ortiz ha denunciat la forma de fer política “a cop de decret”, i ha afirmat que amb els canvis legislatius en matèria d'aigua el Partit Popular "posa el llop a cuidar de les gallines”. "El PP va ser el primer en tornar a parlar de transvasaments i tractar l'aigua com un recurs als servei dels interessos econòmics, i no com un bé públic a preservar”, ha recordat. La diputada ha afegit que els alarma que siga el govern del PP, "que incompleix sistemàticament els mandats de la directiva marc de l'aigua i la protecció dels cabals ecològics, el que n'assumeixi la competència”. Ortiz també ha exigit al govern de la Generalitat que reaccion3 amb rapidesa i contundència davant “l’enèsim atac a l’autogovern de Catalunya, aquest cop en un sector de vital importància pel nostre territori i la salut del nostres rius”.

1 comentari:

  1. El PP està recentralitzant totes les comunitats autònomes de nou cap a Madrid...i em temo que el PHN d'Arias Cañete serà molt més contundent que mai...ja em sembla veure el nostre riu sec, lo delta enfonsat, el negoci de l 'arròs en orris i tot potes enlaire!

    Ah, sí, l'eurovegas se'n va a Madrid...on el PSOE ja veu un augment de màfies, prostitució, violència i joc com no n'ha hagut mai! Això i un empresari que vulnera totes les lleis empresarials de l'estat...quina gran combinació, màfia italo-americana i màfies de la prostitució i la droga...com deia Al Pacino a El Padrino d'Scorsese...que parezca un accidente, Vito...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta