23 de juny del 2012

L'Estat es compromet a estudiar la rehabilitació de la catedral de Tortosa

El Ministeri de Cultura s'ha compromès a iniciar amb caràcter d'urgència l'estudi sobre la rehabilitació de la Catedral de Santa Maria de Tortosa. L'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya encarregarà l'informe a un grup d'arquitectes de l'entitat perquè es concreti l'estat en què es troba la catedral tortosina i en concret la Capella del Sant Crist, que és la zona més afectada pel focus de tèrmits que afecta el temple. L'estudi valorarà quines són els actuacions i obres que cal dur a terme per rehabilitar el santuari. Al mes de setembre està previst que la comissió del Pla Nacional de Catedrals prioritzi les actuacions a les catedrals espanyoles que més ho necessitin.

El compromís del Ministeri de Cultura per iniciar un estudi sobre la rehabilitació de la catedral de Tortosa té el seu origen en la reunió que van mantenir aquest dijous la vicepresidenta tercera del Congrés dels Diputats, Dolors Montserrat; el diputat del Partit Popular per Tarragona, el deltebrenc Joan Bertomeu, l'arquitecte Josep Lluis Guinovart, el responsable de la catedral de Tortosa, Josep Mª Tomás, i el subdirector de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya, Alfonso Muñoz.

L'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya que depèn del Ministeri de Cultura, encarregarà amb caràcter d'urgència a un equip de l'entitat la valoració sobre la situació de la catedral de Tortosa i també sobre les accions i obres que cal dur a terme, arran de la plaga de tèrmits que afecta algunes de les seues estructures, i en especial la capella del Sant Crist.

Muñoz ha assegurat que l'actuació s'inclourà al Pla Nacional de Catedrals del Ministeri. La comissió que s'encarregarà del pla es reunirà el proper mes de setembre i estudiarà les necessitats de les 92 catedrals de l'Estat espanyol, i determinarà diverses partides per executar prioritàriament les obres d'aquells equipaments que ho necessitin amb més urgència. El diputat del PP per Tarragona, Joan Bertomeu, ha aprofitat per remarcar l'interès del seu partit, des de fa anys, pel problema de la catedral de Tortosa. "Aquest problema posa en perill una de las més importants joies culturals que té la província de Tarragona", ha dit Bertomeu.

Per la seua banda, la vicepresidenta tercera del Congrés dels Diputats, Dolors Montserrat, ha assenyalat que el govern popular "està fermament compromès amb la conservació del patrimoni cultural del nostre país", i ha assegurat que "la Catedral de Tortosa serà rehabilitada per eradicar definitivament el problema que pateix de tèrmits perquè pugui mostrar tot el seu esplendor".

La plaga de tèrmits detectada fa tres anys a la catedral de Tortosa afectava ja l'estructura de tres cúpules, una coberta i un vitrall del temple. Alguns d'aquests elements, especialment les cúpules de la sagristia nova i la capella del sagrari, van ser objecte ja d'actuacions urgents per evitar que el seu col·lapse en provoqués l'ensorrament. El capítol de la Catedral va calcular en 767.392,17 euros el cost de les obres "extraordinàries i urgents" per fer front a aquesta situació, tot reclamant ajut econòmic a les administracions públiques i anunciant una campanya entre els fidels per obtenir el finançament necessari.

Imatge ACN

45 comentaris:

  1. Per part meua, la catedral se pot afonar, tot seguint-lo el vaticà.

    ResponElimina
  2. Una gran notícia! A pesar que encara hi ha gent que detesta la cultura i encara pensa en cremar quadres, esglésies i llibres, la cultura cristiana és la història d'Europa i de les nostres terres.

    ResponElimina
  3. Des de que el mon és mon, el cristianisme és un gra de sorra en un desert. I ja que t'agrada l'historia, hauries de rebutjar l'església per tot allò que diu l'historia. La ETA no és res al costat d'esta secta. Ho dic en morts, sofriments i tortures. No sigue cosa que me taxeu de terrorista.

    ResponElimina
  4. La catedral formar part de la ciutat de Tortosa com obra cultural en temes d'arquitectura,pero cal recordar que el Vaticà te milions i milions de euros per molt que diguin que tenen pocs diners i molt de bens patrimonials i tambe finques, crec q la gran part dels diners per la rehabilitació els haurien de posar l'església,i una petita part l'estat o qualsevol altra institució

    ResponElimina
  5. Imaginat tu, i jo, si som un gra de sorra......
    Ai, ignorant.
    Només una pregunta, davant l'enfonsament ( molt hipotètic ) de la Catedral de Tortosa, qui creieu que perdria més, l'església, el cristianisme o Tortosa ?
    Ara, és un tema que, la veritat, després de parlar-ne tantes vegades a La Marfanta fa peresa.

    ResponElimina
  6. Pos jo crec que qui perdria més seria l'església catòlica. Els testigos de Jehová entre altres son cristians, i no crec que els faigue molta gràcia que de diners de tots se arreglen les seues seus.
    I més en lo que ha dit Kaesar, estan forrats i tenen lo morro de demanar.
    I Tortosa... Que vols que te digue. Tortosa ja fa anys que ha perdut. A hores d'ara la meua ciutat és un "quiero y no puedo".

    ResponElimina
  7. Per cert, per entendre'ns, els testimonis de Jehovà son una secta, ignorant ?

    ResponElimina
  8. Sí, claro.
    A mi me dona la sensació que tu no ho veus així. Per què?

    ResponElimina
  9. Mare de deu !!!!! I vatros parleu de dines publics? Viurieu de la bicoca si vos donesen lo k me prenen cada mes de la nomina. Si san de gasta millo k u faiguen a la nostra ciutat, sigui on sigui, sigue del color que sigue. I si no vos agrada, pos vos aguanteu com yo

    ResponElimina
  10. Sigui on sigui és discutible. No crec que sigue de justícia lo que fa l'església, demanant diners públics quan ells estan forrats. Més o menys seria com si lo Barça demanes diners públics per arreglar lo Camp Nou o alguna de les seues instal·lacions.
    Quan dius "vatros" i "viure de la bicoca" defineix exactament, perquè crec que no ens coneixem. I sí, aguantar-mos és una opció, però rebotar-te contra el sistema és un altra.
    En fi, encantat de compartir opinions.

    ResponElimina
  11. Pos sí ignorant, ja no has dit, sensacions, només això. De fet, em pensava que erets tu el que no ho veia així. Del que si que discrepem es de que ho sigui ( una secta ) l'església catòlica. En tindrà algun tret, alguna "secció" ( l'Opus ) però així de manera global, no ho considero. Ara, suposo que ens estem referint a secta destructiva. Estar d'acord amb el que es postula i es persegueix es una altra cosa.
    Per altra part, trets de secta ( o sectaris ) existeixen arreu, incloent-hi persones a títol individual. Ara, suposo que ens estem referint a secta destructiva.

    ResponElimina
  12. Avore si ara te pensaves que jo era testigo.
    Mira, jo no me ficaré en si tens que creure o no. Lo que crec que l'església, vamos, totes les sectes religioses no els interessa que se descubrixque la veritat sobre la vida. Clar desmunta tot lo que han predicat fins ara. Però la realitat és que l'evolució és un fet que només fanàtics religiosos neguen. Clar, llavors qui és el destructor aquí? Per mi esta clar, l'església, perquè vol que la gent siguem incultes i ignorants a la realitat. No vull dir que tu ho sigues perquè no és així. Però tots tenim punts febles i potser este sigue el teu, no sé. Però si creure te va bé per a tenir confiança en tu, endavant. Jo prefereixo ser fan de Charles Robert Darwin. Qui sap, potser un altra secta destructora. Però de les mentires de la Bíblia.

    ResponElimina
  13. Bé Ignorant, la veritat és que per a la construcció del Nou Camp rebre diners públics no, però ajuts del govern franquista per a recalificar els jardins de Maternitat sí que els va tenir. I què no ens costa un dineral cada partit en desplegament policial?

    Tot i així, continuo pensant què la catedral és més cultura que un camp de futbol. Has d’aprendre a diferenciar aquest concepte de cultura: la mesquita de Tortosa no té res arquitectònicament destacable com per a rebre diners públics per a la seva rehabilitació, la mesquita de Cordovà és una meravella arquitectònica que paguem entre tots i en molta honra.

    ResponElimina
  14. Si Jaume, però jo em referia en l'actualitat, tot i això no te penses que ho trobo bé. Si discutim de com és van aconseguir els terrenys del Camp Nou i els de l'església per fer catedrals i esglésies segurament sortiràs perdent.
    Lo del desplegament policial que vols que te digue. Que potser és policia privada? Mira, per mi que la treguen, però també que treguen tota la vigilància que hi ha al voltant de la família reial, politics corruptes, la que hi ha per los concerts de musica, les carreres de formula 1, i un llarg etc...
    Arquitectònicament potser tens raó que sigue més que lo Camp Nou, Però los números diuen lo contrari a l'hora de comparar. Millor comparem en percentatge, que al final és la manera més justa. Quin percentatge de benefici treu Tortosa de la catedral i quin Barcelona del Camp Nou? No ho sé però si ho estudiem segur que la catedral no és tant rentable.
    La catedral és historia, cultura, arquitectura, no teu puc negar. Però quan el català rep atemptats per part dels faxes, també podries aferrar-te per defensar-lo com fas el l'església. El català també és història, cultura, arquitectura i la nostra identitat com a poble dins d'Espanya o fora.

    ResponElimina
  15. Gutijaume, sembla ser, segons s'ha dit, que la Mesquita de Còrdova va ser immatriculada no fa molt a nom de l'església.

    Parlant de diners públics, els equip de futbol de primera i segona, tret dels més grans, el que deuen a Hisenda i la Seguretat Social ( una altra manera -indirecta- de rebre diners de tots ) és una quantitat astronòmica.

    I, ignirant, a veure quan aprendrem a entendre que un pot defensar la llibertat d'un empresonat, sense estar d'acord amb el que ha fet; que un pot defensar una solució dialogada amb ETA, sense estar d'acord amb la banda terrorista; que un pot defensar la llibertat d'expressió d'un mitja totalment oposat a les idees pròpies, sense estar d'acord amb el que diu; que un pot defensar el dret d'autodeterminació, sense estar d'acord amb la independència; que es pot defensar que l'esglèsia no es una secta ( destructiva ) o el que sigui, sense ser practicant ni tan sols creient. Fins i tot, mira si vaig lluny, que defenso que tu puguis dir alguna cosa inversemblant per aquí a La Marfanta, com alguna vegada has fet, sense que això vulgui dir que les comparteixi ( d'aquí que arribés a pensar que podies ser partidari dels testimonis de Jehovà )

    A veure si ens queda clar per sempre més que, fer d'advocat del dimoni ( accepto que en tinc certa predilecció ) és legítim.....i necessari.
    I per acabar d'embolicar-te, no sempre que sembli que faig d'advocat és així.

    ResponElimina
  16. Bé, ignorant, a canvi del rollo que t'he fotut, sé que t'agradarà:

    Clica

    ResponElimina
  17. Ja sé que no m'has pres per testigo. Però si que és veritat que hi ha gent que quan s'han enterat que sóc ateu, m'han fet burla, m'han taxa't de loco, inconscient, testigo o fins hi tot, m'han dit que sóc budista perquè lo no creure en déu és impossible. Conec testigos, i alguns catòlics sé passen molt en ells. Ja vaig comentar un cop lo que mos dia un professor de religió dels testigos que teníem a classe, i la veritat que ara de pensar-ho me dona fàstic, llavors tenia 8 o 9 anys i no vea la gravetat.
    En resum; lo meu anticatolicisme l'han cultivat ells mateixos.
    De rollo cap, sempre és un plaer intercanviar opinions i vivències en gent com vatros.
    Un bon video, però no veig al bisbe de Tortosa fent això. Escaqueixant-se de estar a la mesa electoral sí. A tot cas, en tots els sectors hi han maçanes podrides. Mira lo Madrid, per exemple.

    ResponElimina
  18. Jo, com a bon naturalista, voto a favor dels tèrmits!
    ;-)
    Quina mania de fer cúpules que després ni s'aguanten soles, ni son impermeables.
    Civilització!!!!!!

    ResponElimina
  19. L'intolerància de certs anticlericals està molt a prop de l'integrisme religiós...no barregessem art, patrimoni i cultura en creences i diners...me podrà semblar bé o no que se finance la restauració en diners públics o que estos se destinen a coses que potser ara no son tan urgents (i més quan sabem que econòmicament potser a l'Església no li fan falta diners) però d'aqui a començar en panfletos anticlericals va un abisme...us esteu ficant a l'altura d'aquells a qui critiqueu!

    ResponElimina
  20. Jo no estic defensIgnorant, jo no estic defensant a la cúpula eclesiàstica, ni justificant les barbaritats del passat, entre d’altres coses perquè no sóc practicant, simplement estic defensant que l’Estat tingui cura del seu patrimoni cultural i artístic com ho són les catedrals.

    En aquest món materialista pareix que l’únic que compta a l’hora de fer una inversió és el benefici econòmic que se’n pot traure d’aquesta. Però si ens hi continuem capficant amb el tema de la rendibilitat econòmica, la major o menor cultura i nivell educatiu d’una societat també la fa créixer econòmicament.

    PD: Ximo, ja no puc esperar més, he de declarar el meu amor per les teves argumentacions, llegir les teves explicacions o reprimendes també milloraria el nivell cultural i educatiu de molts, jo el primer. Gracies.

    ResponElimina
  21. Se que no ho dius per mi, aquest cop, encara que saps que soc anticlerical,però, no antireligiós.
    Però amb l'esment que fas de creences y pacopacos, et faré una pregunta, si no t'importa, Lo saberut
    Que en penses del registre de la Mesquita de Córdoba, patrimoni de tots els espanyols, amb permís dels andalusos, com a bé de l'església catòlica?
    O el que l'església catòlica no pague ibi?
    Cap a algun cap això?
    I ja, per a rematar, perquè te una casella a la declaració de renda i les altres religions no?

    http://www.periodistas-es.org/my-blog-dashboard/lulesi/inmatriculados-que-dios-se-lo-pague

    http://andaluciainformacion.es/cordoba/230496/europa-laica-iniciara-una-campana-para-exigir-a-la-iglesia-que-devuelva-la-mezquita-de-cordoba/

    Per cert, ja per a esclat total de somriures còmplices:
    http://andaluciainformacion.es/cordoba/233301/cordoba-se-promociona-en-el-mercado-americano-a-traves-de-la-red-de-juderias-de-espana/

    ResponElimina
  22. Gutijame, ara mateix em sento com aquell que es veu públicament postulat per a Ministre ( és la millor manera d'aconseguir que no ho sigui ). Però bé, com crec que ho has dit de bona fe, amb la mateixa actitud ho accepto. I en qualsevol cas, més val una rosa que dos espines. Merci.
    Saps que, des de la discrepància ideològica, sempre he reconegut la teua audàcia dialèctica, amb arguments sovint minoritaris i per això més meritòria.

    ResponElimina
  23. Pauper no et contestaré a cap pregunta (perquè no em pertoca), sols faré una ultima reflexió sobre la casella de la que disposa l’Església en la declaració de la renta. Saps d’alguna religió a Espanya que faci una tasca en defensa dels més desafavorits com la que fa l’Església? I ho dic des del més absolut desconeixement sobre el tema, per això pregunto si tenen les organitzacions religioses instal•lades a Espanya (islam, judaisme, budisme...) alguna organització com Caritas que atén a més d’un milió de persones cada any independentment de la religió o pensament de l’individu vers el catolicisme?


    http://www.caritas.es/qhacemos_campanas_info.aspx?Id=602

    Us recomano que us mireu el VI informe de l’Observatori de la realitat sobre els efectes socials de la crisis, està en PDF.

    ResponElimina
  24. Jaume, aixo se diu marketing. Ningu no dona sense rebre res a canvi. Segur que de un que donen, reben quatre a canvi com a minim.
    Jesus va dir que lo que done la ma dreta, no ho ha de saber l'esquerra. Exactament lo que l'esglesia.

    ResponElimina
  25. Volia dir que lo que fa l'esglesia. Esque del mobil es un rollo escriure.

    ResponElimina
  26. Caritas és una ONG i podria entrar com a tal. L'Església catòlica és quelcom més que cáritas e inclou la pedicura de Rouco-Varela. Amén de les radios episcopals i, i, i, potser la COPE
    Mira que t'has lluit, gutijaume!!!!

    ResponElimina
  27. Per cert, no us estranyeu si l'enquesta de Metroscópia surt aquest més pitjor que altres.
    M'han entrevistat aquesta tarde. Al final ens reiem l'entrevistadora i jo.
    Si jo ja no soc d'este mon ni aquest regne és el meu.
    Per cert, no m'han preguntat pel rei d'aquest regne! Menos mal!
    ;-)

    ResponElimina
  28. Que és això de Metroscópia?
    Per cert, Radio Maria encara existix? Jo l'escoltava i te parties de riure en les xorades que dien. Pareix mentira que persones adultes se creguen lo que diuen.

    ResponElimina
  29. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  30. Pauper:


    Altaba encuentra en este punto una importancia básica. Cuestionado sobre por qué, en determinados sectores, Cáritas es vista como una ONG y no como una entidad ecesial, responde que, “desde Cáritas, tenemos clarísimo cuál es nuestra identidad: somos el servicio organizado de la caridad en la Iglesia”. Así, achaca este “malentendido” a “ciertos intereses de grupos que lo hacen con la intención de desvincularnos de la Iglesia. Pese a que insistamos en que la nuestra es una vocación cristiana que busca dar respuesta al grito de los pobres en la voz de Dios, siempre nos calificarán como una ONG”.
    Respecto a la reciente asamblea general de Caritas Internationalis, en la que se pidió “reforzar” la identidad eclesial de la organización, Altaba se muestra tranquilo respecto a Cáritas Española: “Eso no nos afecta a nosotros, pues ya tenemos muy clarificada cuál es nuestra identidad. Es cierto que, en otros países, Cáritas ha sido más una obra social que eclesial, pero aquí siempre lo hemos tenido claro. Además, desde el propio Consejo Pontificio Cor Unum, así nos lo han reconocido en varias ocasiones”.

    Ho he trobat buscant pel Google: http://www.vidanueva.es/2011/06/24/afortunadamente-caritas-no-depende-de-las-ayudas-publicas/

    ResponElimina
  31. Jajajajaa Ignorant.
    Metroscòpia és com Demoscòpia però de metro!
    Un institut d'opinió que et pregunta coses com quina mena d'usuari d'internet ets, subtilment clar, jjajajajajaja. Si compres per internet... jajajajaja
    O quina confiança tens en los polítics, institucions, església, etc, ja entrant a la "banda dura".
    Després, algú que els hi ha pagat tindrà els resultats a la mà i manipularà la opinó pública, els mercats, el que vulgue.
    Normalment els envio allí, però... un dia caus, una veu agradable, etc...
    Res que amb els meus punts faran bullir poca olla!
    Una altra cosa seria que contestés algun tertulià conegut. Per si et serveix de consell, de 1, el menys lo que sigue, a 5, el que més. A, i el zero equival a "no sap/no contesta"
    ;-)
    Pregunta de religió:
    Vosté es considera: a) Catòlic, b) Catòlic no practicant, c)Altres religions d) Agnòstic, e)Ateu?
    Fins els mitjans enquestarils dupliquen la pregunta religiosa a favor de l'esglèsia catòlica. Clar, hi ha molta diferència entre catòlic i catòlic no practicant. Entre creients, encara que poc, i la resta de pagans i ateus.
    País!!!!

    ResponElimina
  32. Gutijaume, modifico i restauro:
    Caritas ve a ser com una ONG i podria entrar com a tal. L'Església catòlica és quelcom més que cáritas e inclou la pedicura de Rouco-Varela. Amén de les radios episcopals i,m'he informat també, la COPE.
    Concordat tenim, per tant una discriminació a favor d'una religió determinada i, per ser més precís, unitat església catòlica-estat.
    La qual cosa no ens diferència gaire de qualsevol estat fonamentalista.
    I qualsevol creient d'una altra religió, ateu o agnòstic, es pot sentir discriminat en aquesta "Demogràcia de Dèu". I si sumem que el rei es coronat per l'esglèsia, ves sumant!!!
    Estem com quan Constantí va fer el muntatge.
    Poc més o menys.

    ResponElimina
  33. Jo em sento discriminat. A mi ningú me va preguntar si volia ser batejat. Per què tocar lo pito del cotxe per saludar és multable i ells poden tocar les campanes sense que ningú lis pugue dir res. Ells que han matat tanta gent al llarg de l'historia, poden lluir els seus símbols i un nazi, un etarra, etc no. Por què? Per què les normés ells se les poden saltar a la torera? Per què un bisbe pot escaqueixar-se de ser a la mesa electoral i jo no? Per què sempre la culpa es del dimoni? Osigue, meua. Per què les seues embusteries són més importants que les meues veritats.

    ResponElimina
  34. ignorant, vols dir que els primers culpables de que un sigui batejat no son els pares ? ( fa 50 anys -que no crec que sigui el cas- era una altra cosa )
    Les comparacions que fas no sé si totes son del tot justes. Algunes sí. l'ETA i el nazisme tenen en el seu ADN l'assassinat i exterminació d'altres ( els motius, ara, importen poc ) de l'església no crec que es pugui dir el mateix des de fa uns quants segles. Condemnar la homosexualitat, els anticonceptius, les relacions prematrimonials, els matrimonis entre homosexuals etc, amb lo qual discrepo clar, no és el mateix que eliminar altres persones. Altra cosa son IBIS, prerrogatives, discriminacions i concordat, en definitiva.
    De fet, gent de l'església que defenses l'inquisició, home, en podríem trobar, però seria poc comú; de gent que defenses, per a ara mateix, els camps d'extermini, no seria tant rar; sobre l'ETA, no cal dir-ho, si algú en defensa la seva activitat i existència, ja sabem de que parlem. Per tant, qualsevol que exhibeix l'anagrama d'ETA o l'esvàstica nazi està EXPLICITANT unes idees molt concretes i perilloses. Si més no, que hi simpatitza.
    Fem-ho més entenedor: Vaig per la vorera i em creuo amb tres persones identificables per la seua indumentària: Una va amb símbols nazis; altra amb el símbol de la creu i destral de l'ETA i l'altra amb un alçacoll i una creu penjant, jo, d'entrada, a banda de la historia de cadascú, m'inspiraria més confiança el tercer. Que vols que et digui.
    I clar, podem parlar de l'església i el franquisme i la seva connivència quan no benedicció, però en este sac i podríem posar a molts i molts que, per acció u omissió van col·laborar.
    I per suposat, si el so de les campanes està per sobre dels decibel-is permesos ho pots denunciar perfectament. Tenint en compte que sempre hi haurà ( i no sempre seran els mateixos ) a qui li molesten les processons, les manifestacions, les carreres de bicicletes, les de cros, els coets de Sant Joan, els crios al carrer, els nouvinguts a les places i el mon, n'hi ha molts que els molesta el mon. No sé si m'explico. I tot no sé si ho podrem arreglar.

    ResponElimina
  35. Kin mon, senyors !!!!!!! Normal k estigue aixi. Fet un fastic

    ResponElimina
  36. Mons pares no han batejat a ningú. En aquella època encara hi havien pressions psicològics per part dels capellans cap a la gent. Diguem que en Franco, l'església tenia molt poder, llavors només fea 3 anys de la tant desitjada mort del dictador per una gran part de la societat.
    En lo de les morts podríem dir que estem vivint una treua per part de l'església, ja que l'historia diu que sempre han estat al costat dels dictadors. Tiren la pedra i amaguen la mà. Quan dic l'església no vull dir tothom, sinó los altos mandos. L'atre dia en vaig crusar en lo capella de Campredó i lo vaig saludar com a tots quan fa estona que no me cruso en cap humà.
    Lo de les campanes és un exemple de tolerància a uns i intolerància a altres. Per part meua no me molesten, ni tampoc les demès coses que has dit. Això sí, los crios no m'agraden i crec que si fan alguna cosa mal feta, la culpa és dels pares.
    Marfullet, lo mon fa fàstic per culpa de l'ésser humà. Ja vaig dir un cop aquí i repetixo: Som un cancer per al planeta i l'única manera de curar-lo és que desapareixem.

    ResponElimina
  37. No t'enfades. Ets una mica apocalíptic i carn de secta. El que passa que no has trobat la teua. Ho no tan trobat a tu. Qüestió de temps.

    ResponElimina
  38. Jo no m'enfado. Segur que sóc sectari, pero no d'estes religioses. Política i futbolística. Messi és déu i CR7 Satanàs.

    ResponElimina
  39. Però avui n'hi han molts que aniran amb Satanas. Quines coses, no ?

    ResponElimina
  40. Si, que pase Portugal, però que Satanas se lesione per temps. Seria perfecte!!!

    ResponElimina
  41. I sinó que li trenquen les cames. És què......

    ResponElimina
  42. No es diu que ja se donen los diners per a la restauració...només que ho estudiaran. Que l'Església no pague l'IBI me pareix fatal, però que tampoc ho paguen els partits polítics si mal no tinc entès pos també, de tots es sabut que certs privilegis conserva i que ni ZP se va atrevir a tocar. En quant a lo de la mesquita, també quan van construir mesquites els àrabs a l'Edat Mitjana moltes vegades ho van fer damunt d'Esglésies, això és com lo mercat, ara uns venen i els altres van i van ocupant paradetes...ara d'aquí a un panfleto menjacapellans i que malos que són, etc. etc, pos crec que no és lo tema que tractem, però bueno si se volen desfogar les filies i les fobies de cadascu, pos que hi farem...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta