27 d’agost del 2012

Parlament de l'alcalde de Tortosa en la proclamació de les pubilles de la Cinta 2012


Benvolgut pregoner de les festes de la Cinta, Lluís Lamote. Companys regidors i regidores; Concejal de Festejos del municipio de Alcañiz; Dama de Fiestas de Alcañiz; Autoritats; Sr. Vicari General; Sr. Majordom en Cap de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta; Reina i Reina Infantil de les Festes, Mar i Paula;
Pubilles i Pubilletes; Presidents i presidentes i Representants dEntitats i Associacions; Senyores i Senyors...

Ens tornem a trobar una vegada més al Parc Municipal per donar la benvinguda a la festa major en honor a la nostra patrona, la Mare de Déu de la Cinta. I ho fem, com ve sent habitual els últims anys, una setmana abans: amb el pregó, la imposició de bandes i de les insígnies de lOrdre de lAtxa a les pubilles i pubilletes, i amb la proclamació de la Reina i Reina infantil de la Cinta 2012.

Vull començar felicitant a totes les pubilles i pubilletes que avui han estat proclamades i, en especial, a tu, Mar, Reina de les Festes 2012, i a tu, Paula, Reina Infantil. Desitjo que tingueu una gran festa, i que ens representeu dignament a tota la ciutat. Voldria, en aquest apartat, expressar el meu reconeixement, tan a nivell personal com institucional, a totes les pubilles i pubilletes de la Cinta 2011, i especialment també a Cristina, Reina de les Festes de l'any passat, i a Júlia, Reina Infantil. Moltes gràcies per la vostra feina, i per l'alegria i intensitat amb la que
l'heu desenvolupat.

Enguany les festes són força matineres. El proper dijous 30 dagost comencen cinc dies de festa amb un programa intens i amb la voluntat que un any més siguin per a tots els públics, més participatives i més populars que mai. Les activitats lúdiques i festives, es combinaran amb les de caràcter institucional i religiós. Considerem que aquest és un model que funciona, aquest model de cinc dies que vam encetar l'any passat i que implica una gran intensitat durant aquest cinc dies de durada. Tant, que moltes vegades els actes es solapen uns amb els altres, tot i que van adreçats a diferents públics. Es tracta, precisament, de que tothom tingui encaix en la Festa Major.

Així, les festes de l'any passat foren possibles gràcies a la col·laboració de tothom, la qual vull des d'aquí agrair. Des de les pubilles i pubilletes, les penyes i els seus penyistes, entitats, associacions, la gent de la comissió, fins a tots els tortosins i tortosines, a tots ells moltes gràcies. Quan repassava les paraules que vaig pronunciar aquí mateix, ara fa un any, deia que les festes de la Cinta arriben en un moment molt complicat. Un any després, malauradament, les coses no han millorat. Ans al contrari. Moltes persones ho estan passant malament i estant patint els efectes daquesta crisi amb molta duresa. Els dies de festa major són, com és lògic, per divertir-se, per retrobar-se amb la família, amb els amics, amb aquells que més estimem. Segurament són els moments més durs per aquells que pitjor ho passen. I segurament és ara, quan més necessiten el suport dels que tenen al costat.

I és en aquest punt que voldria parlar-los del pregoner. Lluís Lamote ha estat durant molts anys el responsable de Càritas Interparroquial de Tortosa i també limpulsor del Menjador Social Mossèn Sol, del qual avui n'exerceix tasques de gran responsabilitat, i que van posar en marxa a lantic col·legi dels Josepets, al barri del Rastre. El nostre pregoner representa molt bé a les persones que dediquen una part del seu temps, de forma absolutament desinteressada, a ajudar als demés. En aquests temps difícils que ens està tocant viure, persones com Lluís Lamote i tota la gent a qui representa esdevenen un puntal molt important, de vegades lúnic, per evitar que aquells que més ho necessiten no caiguin en lexclusió.

Les persones que tenim responsabilitats a ladministració tenim lobligació de prioritzar els recursos per tal dajudar als més necessitats. Però de vegades això tampoc és suficient. I és aquí on el paper de les persones, amb nom i cognoms, que hi ha al darrera de Càritas, de Creu Roja, del Banc d'Aliments de la Cinta, i de tantes entitats i organitzacions que es dediquen a les causes socials, agafen tot el significat.

A més, Lluís Lamote és, com han estat els pregoners de les festes dels últims cinc anys, un tortosí que coneix perfectament el que representen les Festes de la Cinta i la devoció dels tortosins i tortosines per la Mare de Déu de la Cinta. Des d'aquí, vull agrair-li no només la seva feina abans esmentada, sinó també que hagi acceptat ser el nostre pregoner d'enguany.

Les festes denguany, com haureu apreciat en el cartell, reten homenatge al Mercat municipal, amb motiu del seu 125è aniversari. Per aquest motiu, la responsabilitat de portar la Bandera de la Ciutat, aquest any ha recaigut en lAssociació de Venedors del Mercat, com a representants dels paradistes actuals i dels centenars dels que ho han estat al llarg d'aquests 125 anys. Des d'aquí vull tenir per a tots ells un record molt especial.

Un agraïment també per a l'Arxiconfraria i a la Cort d'Honor de la Mare de Déu de la Cinta, per continuar mantenint viva la flama i la devoció cap a la nostra patrona, i per haver confiat l'estendart principal al pare Lluís Magriñà, superior provincial de la Companyía de Jesús, el qual ha designat borlistes a Agustí Castell, director de Càritas Diocesana, i al pare Alberca, que tants anys de la seva vida va dedicar a l'Observatori de l'Ebre.

Per acabar, voldria agrair a tots els treballadors i treballadores del'Ajuntament de Tortosa i a tot lequip del departament de Festes, Cristina, Oriol, Maria Rosa i Rocío, i especialment al regidor, Domingo Tomàs, el seu treball i dedicació perquè les festes de la Cinta denguany siguinencara millors que les anteriors. També als membres de la Comissió de Festes, a les penyes i els penyistes. Un agraïment que faig extensiu als voluntaris i als particulars i entitats que col·laboren en fer gran la festa.

A tothom, tots i totes, us desitjo unes molt bones Festes de la Cinta 2012.

Visca la Mare de Déu de la Cinta!

Visca Tortosa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta