23 d’agost del 2012

Proposen un monument de les tres cultures a la plaça dels Dolors de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- L'escultor tortosí Joan Escudé ha projectat la instal·lació d'un monument a les tres cultures -cristiana, jueva i musulmana- a la plaça dels Dolors, al cor del nucli antic de Tortosa. Escudé aprofitarà la inauguració d'una exposició de la seua obra més recent, el proper 3 de setembre, per presentar en públic aquest projecte de diàleg entre les tres cultures que van saber conviure a la Tortosa medieval. En declaracions a Canal 21 Ebre, Escudé ha assenyalat aquest dimecres que el projecte encara ha de ser presentat a les institucions i als representants de les tres cultures, per intentar que s’impliquen en el diàleg i propiciar un enteniment per fomentar el benestar de tots els col·lectius que viuen a Catalunya, i més concretament a Tortosa. De fet, la ciutat ja va dedicar el Centre d'Acollida Turística (CAT) a la Tortosa de les tres cultures, i també ha centrat bona part de la seua promoció turística a difondre el seu patrimoni cristià, jueu i musulmà.

Per la seua banda, Escudé és conegut al territori per obres com el Monument de Catalunya a la Família, de Tortosa; Punt de trobada, punt de partida, a Jesus, i De l'assut al Delta, de Tivenys. L'exposició Sensualitat-Racionalitat, amb l'obra més recent d'Escudé, es podrà veure a partir del 3 de setembre al Taller Cinta Dalmau de Tortosa, durant els propers dos mesos.

6 comentaris:

  1. Francament, simbòlicament, estèticament i socialment em sembla un "pufo".
    Si que per a gusts no hi ha res escrit, però m'estimo més que s'hi planten un quants arbres i uns quant bancs com monument a la convivència.
    A més a aquesta terra els jueus es van expulsar, de mala manera, fa més de cinc-cents anys. Ara hem de fer el titella?
    Ils gitanos? Que no tenen també dret a monument? O és que son gitanos encara que siguen tortosins? Pos no estaria guapa la plaça amb un monument a Peret, ni que sigue de Barcelona.
    Ara bé, lo Bel podrà complir les quotes mínimes del seu accel·lerat judaisme per conveniència.

    ResponElimina
  2. Un monument senzill on digués la paraula "pau i perdó" en tots els idiomes que tenim a Tortosa de totes les ètnies que hi viuen seria molt més maco, i faria molt més efecte.

    ResponElimina
  3. Parlar de treure lo monstrument del riu en estos temps és d'irresponsables, però fer-ne de nous no.
    Jo lo que faria és ficar lo monstrumentent al coll de l'Alba i així puguer tocar-lo tots. Bueno, jo particularment li fotria una escopinyada.

    ResponElimina
  4. No et passis ignorant, que jo m'hi solc perdre bastant pel Coll de l'Alba. No en vull de merda allí dalt.

    ResponElimina
  5. I qui pagara la "maravella" esta?o sigue que retallem en serveis bàsics i mos gastem los quartos en escultures de dubtós gust, se parla de retirar prestacions a inmigrants i als autoctons d'aquí i se fa un monument a la "convivència" pa que veiguem lo guais que som, vaja hipocresia. Almenys si ho fes l'artista de moda de l'Ecce Homo de Borja tindriem projeccio internacional i donaria diners i sortiria barat. Per si fos poc tornem a treure lo tema del monument del riu, la cosa ja cansa, a Bel sembla que li agrada, i no fara res de res per treure'l. S'hauria de fer un referendum per retirar-lo (o no!) i ja esta!no m'extranya que anem com anem si perdem temps i diners en estes coses.

    ResponElimina
  6. Molt bo Ximo.
    Saberut, he dit lo del monument perque era una de les excuses el cost que suposaria treureu.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta